FÅR REFS: Taylor Swift får refs av frilansfotograf. Han mener hun ikke kan yppe mot Apple når hun gjør akkurat det samme selv. Foto:Eric Jamison,Ap

Fotograf mener Taylor Swift kaster stein i glasshus

Fotografen Jason Sheldon mener superstjernen må rydde opp i egne krav etter Apple-kritikken.

 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fem år gammel

I et innlegg skriver frilansfotograf Jason Sheldon et brev til Taylor Swift der han først roser hennes brev til Apple, men senere forklarer hvordan hun selv egentlig gjør akkurat det samme som eplegiganten.

BAKGRUNN:Taylor Swift refser Apple Music

Han viser til en kontrakt fotografer må signere før de får fotografere superstjernen. I den står blant annet at fotografene ikke får selge bildene videre, men at Taylor Swift får bruke bildene som hun ønsker i fremtiden.

– Fotografer må tjene penger de også. Akkurat som Apple, kan du betale fotografer, så slutt å be oss gi deg rettighetene til våre bilder, mens vi aldri får publisere dem mer enn en gang, noensinne, skriver han.

Avhengig av betaling

Sheldon er frilansfotograf og om mediene han fotograferer for velger å droppe bildene, er han avhengig av å selge dem videre for å få betalt. Dette får han altså ikke lov til av Swift.

Innlegget til Sheldon har blitt delt flere ganger på Twitter og gjengitt av flere utenlandske medier.

– Med all respekt, Taylor, du kan gjøre det rette og endre din fotopolicy. Fotografer ber ikke om å få musikken din gratis. Vær vennlig å ikke la oss gi deg din markedsføring gratis, avslutter han innlegget med, og viser til at Swift ber Apple om å betale henne for musikken siden hun ikke ber om gratis iPhone.

Swift avviser anklagen

En talsperson for Taylor Swift mener kontrakten Sheldon refererer til er uriktig fremstilt.

– Enhver fotograf som jobber på «1989»- verdensturneen har rett til å bruke bildene ved senere anledning med godkjennelse fra managementet, skriver talspersonen i en epost til Business Insider.

Les VGs plateanmeldelse av «1989» HER.

Han avviser at copyrighten vil ligge hos noen andre enn fotografen som har tatt bildene, og skriver i eposten at enhver fotograf har rett til og bør beskytte bruken av deres eget navn og bilde.

Sheldon svarer i nytt blogginnlegg med at han aldri har påstått at copyrighten vi ligge hos noen andre, men at han må skrive over rettighetene til Swift.

– I den nye 2015-kontrakten for «1989»-turneen er det ingen kontaktinformasjon til managementet, og når fotografer endelig får kontakt blir forespørselen ofte avvist eller ignorert. Selv om det av og til resulterer i godkjenning, hvorfor bør fotografer trenge å søke om noe som er en automatisk juridisk rett - altså det å motta utbytte for sitt eget arbeid?, skriver han.

Hvem mener du har rett? Diskuter i kommentarfeltet!

– Til slutt, hvis Swift føler behov for å beskytte bildene sine fra potensielle overgrep, er alt hun trenger å gjøre å merke dem med «bare til redaksjonell bruk», avslutter Sheldon.

Apple snudde i døren

Swifts brev til Apple har fått voldsomt med oppmerksomhet, og Apple Music valgte omsider å føye seg etter kritikken fra superstjernen.

Selskapets visepresident Eddy Cue har skrevet en Twitter-melding hvor det kommer frem at artistene likevel vil få kompensasjon i løpet av de tre månedene, noe han bekrefter i et intervju med Billboard. Cue innrømmer like glatt at det var Swifts brev som gjorde at de snudde.

– Jeg ble overbevist om at endringer trengs etter å ha lest Swifts brev. Derfor har vi bestemt at vi vil betale artistene også i løpet av prøvetiden.

Swift får voldsom støtte

Taylor Swift har fått støtte fra flere i sosiale medier og mange mener at kampen mot strømmetjenestene er viktig. Swift har selv tatt av albumet sitt fra Spotify og lar heller ikke Jay-Zs Tidal strømme albumet «1989».

Les også: Taylor Swift størst siden Eminem

Mandag kveld kom DJ og kjæresten til 25-åringen, Calvin Harris, på banen og skrev på Twitter:

«Jeg holdt en konsert i en gedigen ugle og jenta mi forandret hele musikkindustrien. For en dag».

Swift er bare en av flere artister som har uttrykt skepsis overfor Apple Musics gratis-periode.

Følg Rameplys på Facebook for flere nyheter!

Mer om

 1. Medier
 2. Apple

Flere artikler

 1. Kjæresten roser Taylor Swift på Twitter

 2. Apple Music gir etter etter Taylor Swift-brev

 3. Taylor Swift refser Apple Music

 4. Pluss content

  Taylor Swift: Kvinnen mot strømmen

 5. De er verdens rikeste kjendispar

Fra andre aviser

 1. Apple snur etter Taylor Swift-brev

  Aftenposten
 2. Aggressive Taylor Swift-fans trakasserer anmeldere som ikke gir toppkarakter til albumet

  Aftenposten
 3. Musikkbransjens kanskje mektigste bakmann er elsket av Justin Bieber og hatet av Taylor Swift

  Aftenposten
 4. «Fotorestriksjoner hindrer fri nyhetsformidling fra arrangementer som samler mange mennesker»

  Aftenposten
 5. Poppet feminisme

  Bergens Tidende
 6. Stulien fekk Nashville-draumen oppfylt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no