TRIVES BEST PÅ SCENEN: Steve «Lips» Kudlow er en lett gjenkjennelig frontmann. Foto: AP

30 år uten suksess - hylles av rockestjerner

(VG Nett) Fortellingen om Steve «Lips» Kudlow og Anvil er en historie der virkeligheten overgår fantasien.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Anvil - offisiell hjemmesideAnvil (band)

I 1984 spilte det kanadiske metalbandet Anvil på Super Rock-festivalen i Japan, sammen med band som Bon Jovi, Scorpions og Whitesnake.

Mens de andre bandene solgte album i millionvis, stagnerte karrieren til Anvil helt. Det hele er behørig dokumentert i den prisbelønnede dokumentarfilmen «Anvil! The Story Of Anvil» fra 2009.

Dokumentarfilmen har vært med på å blåse nytt liv i karrieren til Anvil, som nå turnerer for fulle hus - og endelig har oppnådd den suksessen de har jobbet så lenge for.

DIGGER ANVIL: Slash, Lars Ulrich og Lemmy Kilminster er alle fan av Anvil. Foto: AFP

- Bryr oss ikke

I filmen følger vi bandet på en mislykket Europa-turné, og under innspillingen av deres 13. album, «This Is Thirteen».

Les mer om dokumentarfilmen her

Regissør er bandets venn og tidligere roadie Sacha Gervasi. Til han forteller kjente musikere som Slash (Guns 'N Roses), Lemmy Kilminster (Motörhead, Hawkwind), Tom Araya (Slayer), Scott Ian (Anthrax) og Lars Ulrich (Metallica) om hvilken innflytelse Anvil har hatt på metalmusikken - til tross for manglende kommersiell suksess.

- Jeg tror det handler om at musikere ser på musikk annerledes enn det generelle publikum. Vi bryr oss ikke om hvor mange album en annen artist har solgt. Vi bryr oss bare om musikken. Mange av de bandene jeg har lyttet til, har ikke vært de som har solgt mest, forteller Steve «Lips» Kudlow til VG Nett på telefon fra hjembyen Toronto i Canada.

- Et mirakel!

- Endelig har vi blitt berømte. Hva kan jeg si? Det er et mirakel! Vi har vandret i ørkenen, og plutselig har vi funnet en oase. Det er slik det føles. Endelig har vi blitt invitert inn på festen, forteller Lips entusiastisk.

- Jeg har oppnådd alt jeg har ønsket å oppnå, og det er en fantastisk følelse, sier han.

I «Anvil! The Story Of Anvil» forteller bade Lips og trommeslager Robb Reiner om deres mistro til platebransjen, etter mange år med motgang.

- Hva slags råd kan dere gi til unge musikere i dag?

- Det viktigste er at du finner din egen identitet, og din egen unike greie. Suksess handler om å finne seg selv. Ingen andre kan være deg. Det gjør deg klar til å bli en stjerne, og det er det viktigste ved å være en musiker og en artist: å være seg selv, mener Kudlow.

Elsker fansen

Han forteller at Anvil alltid forsøker å treffe fansen etter endt konsert. Da slår de av en prat med publikum, signerer autografer og stiller opp på bilder.

- Showet er ikke ferdig før du har møtt alle som kom for å se deg. Vi går ut etter alle showene og menger oss med folk. Når du har jobbet så hardt for noe, så setter du veldig pris på fansen som har støttet deg, sier Lips.

Anvil er for tiden aktuelle med sitt fjortende album, «Juggernaut Of Justice».

- Du er snart i midten av femtiårene. Hvordan klarer du å opprettholde kreativiteten?

- Jeg tror det handler om uskyld. Jeg forsøker å bevare uskylden, og åpenheten. Hvis det høres bra ut, gå for det! Det er veldig hardt å skape noe som ikke har blitt laget ennå, men jeg jakter på det hele tiden. Riffet som ikke har blitt riffet. Sangen som ikke har blitt spilt. Jeg ser etter den hele tiden, forklarer Kudlow.

PS! «Anvil! The Story Of Anvil» er tilgjengelig på DVD i Norge nå.

Følg journalist Halstein Røyseland på Twitter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder