Bowies siste album er utsolgt

Fansen er knust etter David Bowies død, og flere har skaffet seg hans siste album i morgentimene mandag. «Blackstar» er nå utsolgt i flere nettbutikker.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

Etter en 18 måneder lang kamp mot kreften, døde David Bowie søndag. Kun to dager før han døde, på 69-årsdagen sin, ga han ut sitt siste album, «Blackstar», som fikk en femmer av VGs anmelder, som mente at ««Blackstar» er hakket mer gledelig enn «bare» et godt David Bowie-album. Det er et godt og musikalsk sværtinteressant David Bowie-album.»

Den samme dagen som det ble kjent at Bowie var død, er hans siste album nå, i CD-format, utsolgt på både britiske og amerikanske Amazon. VGs musikkekspert Stein Østbø sier at det ikke er uvanlig når en stor stjerne dør.

– En rockestjernes uventede død har siden Elvis' dager utløst nytt salgsskred for vedkommendes plater. Det skjedde med John Lennon, det skjedde med Michael Jackson og det skjedde med Whitney Houston, sier han og fortsetter:

– Mange føler nok et behov for å bli enda mer kjent med sin favorittartist når døden inntreffer.

Albumet har, ifølge Official Charts Company, i skrivende stund solgt mellom 25.000 og 43.000 flere eksemplarer foran den neste konkurrenten på albumlisten i Storbritannia. Flere av Bowies album ventes tilbake på listetoppene i løpet av uken.

– Vi venter en stor bølge av Bowie-album på listene denne uken. Bowie laget så mange flotte album, så fansen har alle sine egne favoritter, og fansen minner se gselv på hans massive bidrag til populærmusikken ved å kjøpe slike flotte, ikoniske verk, sier Martin Talbot, konsernsjef i Official Album Chart til The Telegraph.

Kjendisene sørger Bowie: «En av de største»

Foto: , Columbia Records/Sony Music

Farvel-album?

Albumet kom tre år etter at han ga ut «The Next Day», og med tekster om sykdom, døden og livet etter døden. VGs anmelder mente at albumet var eksperimentelt, The Telegraph skrev at det var «fantastisk», og NME mente det var «fascinerende». Det ingen av anmelderne visste når de beskrev Bowies siste album var at han i 18 måneder hadde kjempet en lang kamp mot kreft, og at han visste at livet snart ville se sin slutt. Flere musikkanmeldere spekulerer nå i om «Blackstar» var Bowies måte å si ha det på.

Det siste bildet: Smilende Bowie hilste på fansen - en måned senere var han død

«Se opp, jeg er i himmelen»

Albumets siste låt, «I Can't Give Everything Away», er kanskje blant låtene som kan tyde på nettopp dette. «I know something is very wrong», begynner han før han synger: «The blackout hearts, the flowered news / With skull designs upon my shoes».

Albumets mest kjente låt, «Lazarus», kan også virke som farvel-sang fra stjernen.

«Look up here, I'm in heaven». Slik begynner låten, og kanskje visste Bowie at han snart ville synge dette til sine fans fra graven. Det siste verset: «Oh, I'll be free / Just like that bluebird / Oh, I'll be free / Ain't that just like me?», kan også tyde på at Bowie så lyst på døden, som om han slippes løs fra sykdommen som hadde preget ham i over ett år.

Bowies produsent, Tony Visconti, la ut en hyllest til sin avdøde venn på Facebook, hvor han også skriver at albumet var hans «farvel-gave» til fansen.

«Hans død skilte seg ikke fra hans liv - et kunstverk. Han laget Blackstar for oss, hans farvel-gave. Jeg visste i et år at det var slik det ville bli. Jeg var imidlertid ikke forberedt på det. Han var en fantastisk mann, full av liv og kjærlighet. Han vil alltid være med oss. For nå, er det passende å gråte.»

Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar

Les også

 1. David Bowies ekskone fikk tilbud om å forlate Big Brother – takket nei

  Angie Bowie deltar i en kjendisutgave av realityserien Big Brother. Først i dag ble hun informert om at han var død, men…
 2. Det moderne mennesket

  Det er lett å være slepphendt med ordene på en dag preget av…
 3. De siste bildene av David Bowie (69): Smilende Bowie hilste på fansen - en måned senere var han død

  David Bowies bortgang kom som et sjokk på mange. Pop- og rockeikonet har vært kreftsyk i 18 måneder, men har holdt…
 4. Det vandrende kunstverket

  To dager etter at han ga ut et av sine beste album, gikk David Bowie (1947-2016) bort.
 5. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

  I 18 måneder holdt han kampen mot kreften skjult for omverden. Søndag døde David Bowie (69) kun to dager etter å ha gitt…

Mer om

 1. David Bowie

Flere artikler

 1. David Bowie mot toppen av salgslistene

 2. Bowies produsent: En
  planlagt avskjedsgave til fansen

 3. Streaming av David Bowie til himmels

 4. Bowies produsent: – David trodde han fortsatt hadde et par måneder igjen

 5. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

Fra andre aviser

 1. David Bowie viser hvem som er stjernen

  Aftenposten
 2. Bowie, Cohen og Lemmy: Musikk når døden banker på

  Aftenposten
 3. David Bowie er død

  Fædrelandsvennen
 4. Bowies siste video var en avskjedsgave

  Aftenposten
 5. Aftenposten kårer: David Bowie laget årets album

  Aftenposten
 6. David Bowie er død

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder