HARDT UT: Ole Paus er redd for utviklingen i det norske samfunnet. – Jeg er vanvittig glad i landet mitt og folket mitt. Jeg er stolt av det. Men jeg syns distansen mellom folket og de som styrer er uhyggelig stor, sier han.
HARDT UT: Ole Paus er redd for utviklingen i det norske samfunnet. – Jeg er vanvittig glad i landet mitt og folket mitt. Jeg er stolt av det. Men jeg syns distansen mellom folket og de som styrer er uhyggelig stor, sier han. Foto: Geir Otto Johansen VG

Ole Paus: – Jeg er redd

Tar det store oppgjøret med 11 nye sanger

MUSIKK

TRONDHEIM (VG) Ole Paus (69) går hardt ut mot makten, og sier han er bekymret over hvordan det norske samfunnet har blitt.

Publisert: Oppdatert: 02.08.16 14:48

Det er i et nytt bestillingsverk til Olavsfestdagene som har fått navnet «Ubudne gjester» at Paus gir både politikere og styresmakt så hatten passer. Årets festival har temaet mammon, et begrep fra Bibelen som står for penger, grådighet, begjær og ikke minst makt. Det er disse temaene som er gjengangere i Paus’ sanger.

– Det er ikke sikkert alle vil like det de hører, for dette er ubehagelig og går tungt inn i det som er norsk politisk virkelighet. Alt det vi driver med nå er en så vanvittig mammon-tilbedelse at vi gjerne risikerer hele jordkloden for å innfri våre forventninger til et lykkelig liv, sier Paus til VG.

Les helgens store intervju: Steinfelds brutale oppgjør

Fornøyd artist

Artisten forteller at han er beæret over å ha fått oppgaven med å lage sangene, og mener selv at det er både de beste og viktigste sangene han har skrevet gjennom en lang karriere.

– Jeg hadde ikke vært i stand til å lage det for fem år siden. Ikke fordi noe spesielt har skjedd, men jeg tror det kreves en slags oppvåkning for å skrive det, sier Paus.

I sangene trekker Paus frem hendelser som da Stortinget ikke ville møte Dalai Lama i redsel for handelsavtalen med Kina. Han trekker frem Bondevik som vinket farvel til jagerfly fra flyplassen i Bodø. Han mener det rett og slett er på tide å rydde opp.

– Noen bør gå rundt og si unnskyld. Vi må si at vi har tatt feil og har gjort veldig urett. Alt vi har gjort av dritt er gjort for å «sikre norske arbeidsplasser» og for å «bringe gode ting til samfunnet» sier de, det er alibiet. Vi har først og fremst vært der for å skape et overskudd til oss selv, og vi har gått da det gikk feil.

Fra arkivet: Ole Paus: – Nærmere grining kommer jeg ikke

Har det travelt

En av sangene har fått navnet «Bon Voyage». Det stammer fra skriften på T-skjorten som Per Sandberg brukte mens døde kropper drev i land langs middelhavskysten.

– Folk flest sitter langt inni sorgen over det de ser. Så kommer en mann og tråkker på den ved å prøve å være litt karslig. Du håner ikke dem som er druknet. Hverken som sjøfartsnasjon eller medmenneske gjør du det. Jeg håper han skammer seg. Det er fullstendig tonedøvt, sier Paus og sukker oppgitt.

Paus har fått nok. På spørsmål om hva som er grunnen til at han nå går så hardt og konkret ut kommer svaret kontant.

– Fordi jeg har dårligere tid. Alder. Jeg gidder ikke lete etter penere ord enn de som dekker, sier han og legger til:

– Det er sanger som angår en fremtid som nødvendigvis ikke er min. Jeg er 69 år og man vet aldri hvor langt et liv blir. Men jeg har barn som skal overta dette og leve i det.

Han mener diskursen rundt betente politiske tema har kommet ned til et nivå der det er ordbruken og ikke kjensgjerninger som diskuteres.

– Det er klart at de som får norske bomber i hodet, de driter vel tynt i hva vi kaller det. For dem er det en krigshandling. Får du smadret byen din og knust familien din, så er det en krigshandling, sier han bestemt.

Artisten er ikke redd for å bli oppfattet som sint og grinete når han nå går ut med skarpe tekster.

Husker du denne? Paus mistet moren som fireåring

– Begynn med deg selv

– Folk må få oppfatte meg som de vil. Jeg kan være sint, men først og fremst er jeg redd. Jeg er redd for den fremtiden vi er i ferd med å skape. Jeg er redd for alle løgnene som er i fritt rom. Jeg er redd for at det ikke er mulig å snakke sant lenger fordi alle ord blir så forferdelig misbrukt. Man kaller ikke ting ved deres rette navn lenger. Det er farlig, for da forsvinner virkeligheten.

– Man må starte med å se seg selv i øynene og si at jeg er ansvarlig for den verdenen jeg lever i. Så kan man gå til den nærmeste neste og si det samme. Jeg tror ikke at å gå veien om politikerne er den raskeste. Om de begynte å snakke ordentlig og ta oss på alvor så ...

– Mister du troen på politikk og styresmakt?

– Hvilket system? Er det et system? Jeg ser bare en haug med folkevalgte som ikke helt skjønner ... De er så opptatte av andre ting enn å ta ansvar for den verden som vi er en del av. Det har blitt så populistisk at det er vanskelig å ta dem på alvor. Jeg er ordentlig lei for det. De skulle tatt vare på min hverdag, men jeg syns ikke at de gjør det. All politikk drives for dem som trenger det minst av alle. Skjerm oljefondet og ta vare på de rike! De som trenger politikk, de har Kristelig Folkeparti og Venstre, men ingen andre.

Han sier at grunnen til at han ofte tar den antatt svakere parts side i en sak er såre enkel: Han ser sine egne svakheter.

– Jeg ville absolutt vært en mulig bruker av Bymisjonens tjenester om jeg ikke hadde kunnet spille gitar. Man må ikke tro at de som har kommet vanskelig ut er noe forskjellig fra deg.

Kan bli plate

Paus har allerede fremført en liten del av låtene under åpningen av festivalen, men det er i kveld på scenen i Borggården at sangene for første gang skal fremføres i sin helhet. Han beskriver seg selv som en synser, men sier at han håper at jobben med låtene har gjort ham klokere.

– Jeg håper jeg kan komme ut av det som et bedre menneske. Det å skrive en sang er også en form for egenterapi.

Selv om han sa at utgivelsen av trippelplaten «Avslutningen» i 2013 skulle være hans siste, utelukker han ikke at de elleve nye låtene også vil finne veien til en plate.

– Det var helt umulig å forutse dette da jeg sa jeg var ferdig med musikkproduksjon. Hvis folk syns det er latterlig at dette kommer så kan jeg gjerne bli ledd ut for det, sier han.

I låtene har Paus brukt både humor, satire og et skarpt blikk på samme måte som han er kjent for fra tidligere utgivelser.

– Hvis alt bare var kjeft og torden der jeg fortalte folk hvor dumme de er, syns jeg det er veldig uoppdragent. Jeg har ikke kommet denne lange veien for å fortelle folk at de er drittsekker, avslutter han.

Her kan du lese mer om