REPRESENTERER NORGE: Melodi Grand Prix-vinnerne Keiino er Norges bidrag til årets ESC. Fra venstre: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan og Fred Buljo. Foto: Teigen, Trond Reidar/NTB scanpix

Eurovision-billettsalget i Israel: – Tregere enn forventet

Hotellene i Tel Aviv setter ned prisene, og det er fortsatt mange billetter igjen 18 dager før finalen i Eurovision Song Contest.

Ifølge ESC-bloggen wiwibloggs gikk prisene på hotellrom i Tel Aviv til himmels da Israel kunngjorde at de skal holde finalen i nevnte by.

Enkelte hoteller skal ha tidoblet prisen, angivelig som følge av forventet innrykk av 20.000 Eurovision-turister i midten av mai, da to semifinaler og hovedfinalen finner sted.

Ifølge den israelske finansavisen Globes er det fortsatt tusenvis av billetter å få kjøpt til finalene og til prøvene tilknyttet hver av dem.

Avisen antyder at høye priser på både billetter og hoteller har skremt bort mange potensielle tilreisende, og beskriver etterspørselen som «skuffende».

Plass til 1/3

Globes melder at det fortsatt er flere hundre billetter å få kjøpt til selve finalen. Dette er til «Green Room»-plasser, hvor man ser showet sammen med deltagerlandenes delegasjoner. Billettene koster ca. 4800 norske kroner.

Billetter til semifinalene ligger på et prisnivå mellom 2400 og 3000 kroner.

Hallen der finalene finner sted har plass til 7300 tilskuere, hvilket vil si at den er noe mindre enn Oslo Spektrum.

Til sammenligning var det plass til 20.000 tilskuere i salen under fjorårets finaler i Lisboa. De rimeligste billettene der kostet ifølge Globes ca. 340 kroner, mens de dyreste lå på 2900 kroner.

Da Norge arrangerte Eurovision i 2010, lå billettprisene på mellom 300 til 1600 kroner for de 18.000 publikumsplassene i Telenor Arena.

Holdes tilbake

Eurovision-sjef Jon Ola Sand sier til VG at finalen er, eller vil bli, utsolgt, men sier det kan være det ikke blir fullt hus på semifinalene.

– Det er riktig at det er billetter igjen til semifinalene. Salget har gått litt tregere enn forventet, medgir han.

les også

Eurovision-boikotten: – Smakløse argumenter!

– Det er imidlertid solgt mange billettpakker til større firmaer og grupper som ikke er fakturert ennå. De fremkommer derfor ikke i oversikten over solgte billetter. Finalen er så godt som utsolgt. Kun noen billetter igjen som holdes tilbake i tilfelle det gjøres justeringer på kameraposisjoner eller sceneelementer.

SJEF: Jon Ola Sand er øverste ansvarlige for hele Eurovision Song Contest. Foto: Mattis Sandblad

Sand understreker at det heller ikke var utsolgt på semifinalene i Kiev og Lisboa. Siden vertslandet Israel kun er med i finalen, er det mindre interesse for semifinalen blant dem som bor der.

– Billettprisene ligger ganske mye høyere enn i fjor i Lisboa. Hva er årsaken til prisøkningen?

– Hvert år er det kringkasteren i arrangørlandet som er ansvarlig for billettsalget til ESC. De har valgt å prise billettene tilsvarende andre store internasjonale eventer og konserter son skjer i Israel, svarer Sand.

Masse Airbnb

Globes trekker også frem eksempler på at hotellnæringen har sett seg nødt til å skru ned prisene i takt med forventningene.

Hotel Rothschild 22 skal ha satt ned prisen på sine beste dobbeltrom fra nesten 18.000 kroner, til 7700, for Eurovision-helgen.

Hauger av Tel Avivs ti tusen AirBnb-enheter skal også være ledige samme helg, flere av dem nå tilgjengelige for 600 kroner per natt.

Globes mener videre at det nå er rimelig å ta seg til Tel Aviv fra mange steder i Europa. VG har sjekket flyselskapet Norwegians priser; en reise fra Oslo 16. mai med retur 19. mai koster litt over 3000 kroner.

Israels offentlige kringkastingsselskap KAN, som arrangerer ESC-finalene, påpeker overfor Globes at billettsalget fortsatt pågår.

les også

Madonna skal opptre under Eurovision i Israel

«Billettprisene til prøveforestillingene og semifinalene er relativt lave, og dette er en utmerket anledning for folk til å nyte et show man aldri har sett maken til i Israel», heter det i en uttalelse fra KAN.

Politisk betent

Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, sier til VG at det politiske klimaet i Israel kan ha bidratt til at folk har vært lunkne til å overvære finalen.

– Det er en del ting som taler imot å reise til Israel. Prinsipielt er jeg ikke imot det, og er ikke tilhenger av boikott. Men jeg tror det har hatt en ganske stor betydning, forteller han.

Han peker på at det, siden det ble kjent at finalen skulle til Israel, har dukket opp flere aksjonistgrupper, artikler og underskriftskampanjer om boikott.

Baardseth mener heller ikke taktikken med å skru opp prisene på hoteller og fly i forkant av finalen er særlig god.

Sand svarer slik på Baardseths påstand om at folk muligens vegrer seg for å dra til Israel:

– Det har jeg ingen formening om, men det er først og fremst i Israel billettsalget har gått tregere enn forventet. 30 prosent av billettene er solgt utenfor Israel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder