Storsalg kan gi ny gullkontrakt

MUSIKK

En våken New York-dommer gjorde det mulig for Marion Ravn (17) og Marit Larsen (18) i M2M å sikre seg flere millioner dollar når kontrakten med Atlantic Records skal fornyes i 2005.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:26

Lørenskog-jentene var bare 13 og 14 år gamle da Atlantic Records kom med forslaget til en kontrakt.

Fordi Marion Ravn og Marit Larsen var mindreårige, måtte innholdet i kontrakten godkjennes av byretten i New York, slik delstatens lover krever.

Resultatet var en platekontrakt som ikke går på antall album, men på antall år M2M er bundet til Atlantic Records.

Avtalen med plateselskapet ble undertegnet i 1998, og M2M har bare drøyt tre år igjen - før Atlantic må komme med et nytt tilbud til Ravn og Larsen.

Nye forhandlinger

Blir «The Big Room» en suksess, vil det gå minst to år før M2M er ferdige med å promotere albumet og turnere i USA, Europa og Asia.

Innspillingen av et nytt M2M-album kan dermed ikke komme i gang før i 2004 - tidligst, men da er tiden moden for nye forhandlinger, med et helt annet styrkeforhold rundt bordet.

M2M kan dermed diktere betingelsene, og forlange rundt 2-3 millioner dollar bare for å undertegne en ny kontrakt, en «sign on-fee» som Ravn, Larsen og managerne Thomas Erdtman og Ric Aliberte kan stikke rett i lomma uten krav om tilbakebetaling.

Deretter skal det forhandles om vanlige forskudd på fremtidige royalty-inntekter på et nytt album.

Mye - ikke minst penger - står med andre ord på spill for M2M i månedene fremover. Om fem dager, tirsdag 5. mars, er det klart for utgivelse av «The Big Room» i USA. En drøy måned senere, i begynnelsen av april, blir M2M-albumet utgitt i Norge og Europa.

- Vi har lært oss ikke å forvente for mye. Det er veldig mange artister der ute, og USA er et kolossalt marked, fastslår Ravn, etter at hun og Larsen dukket opp en halvtime for sent, da de i går spanderte fattige 20 minutter av sin tid på norsk presse.

På kveldens Spellemann-show i Oslo Spektrum skal Ravn og Larsen dele ut prisen til fjorårets nykommer og fremføre låten «Everything» foran 7000 i salen og 700 000-800 000 TV-seere.

Det bekymrer neppe M2M-jentene. Til sommeren står de foran en enda større utfordring.

Fredag 14. juni står Ravn og Larsen på scenen i Tampa Bay Performing Arts Center i Florida - hvor de varmer opp for den amerikanske superstjernen Jewel Kilcher, som bare i sitt hjemland har solgt rundt 25 millioner album siden 1995.

I nesten to måneder skal M2M reise på kryss og tvers i hele USA sammen med Jewel, som har millioner av kvinnelige fans.

- Det er et publikum som dette vi virkelig ønsker å nå frem til. Jewel er dessuten et stort forbilde og inspirasjon for oss, mener Larsen.

- Nei, for vi har ikke så veldig lyst til å varme opp for Backstreet Boys akkurat, bemerker Ravn, som for øvrig synes det er naturlig at M2M nå viser seg fra en mer lettkledd side.

- Alle jenter ønsker vel å være litt mer sexy når de kommer i slutten av tenårene. Det er naturlig til og med på Lørenskog videregående, konstaterer Marion Ravn uten særlig blygsel.

M2M-jentene er stolte av det de har utrettet.

- Vi var 14 og 15 år da vi spilte inn debutalbumet «Shades Of Purple». I løpet av fire år er det skjedd utrolig mye, sier Marit Larsen.