NY VIDEO: Jarle Bernhoft har laget en ny video. Her fra innspillingen på et college i New Rochelle utenfor New York hvor sangeren nå er bosatt sammen med kone og barn.

Jarle Bernhoft: Spilte inn video under vann

Verdenspremiere på hans nye video på VGTV i dag ** Se også VG-video fra innspillingen

NEW ROCHELLE (VG) Jarle Bernhoft (37) ligger på magen over kanten av et innendørs basseng, kun iført svømmebukse, mens han synger med ansiktet ned i vannflaten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Under Jarle Bernhoft ligger en dykker og filmer rett opp med et digert undervannskamera, mens et tyvetalls personer; regissør, lysfolk, lydfolk, dansere, dykkere, kamerafolk, assistenter og catering, følger nøye med.

Se video og intervju fra innspillingen

VG møter sangeren, musikeren og låtskriveren, på et college i byen New Rochelle, en snau times biltur nordøst for hans foreløpige hjemby, New York.

Anledningen er innspillingen av videoen til den nye låten «Come Around» som i dag har verdenspremiere i VG.

Se Bernhofts nye video på VGTV

- Jeg har tilbrakt tre timer i bassenget. Vi har spesielle høyttalere til undervanns bruk. Sang faktisk ett minutt og tretti sekunder sammenhengende under vann, forteller Bernhoft, sår og rød i øynene, etter den lange tiden i klorvannet.

Gjennombrudd i 2011

BETALER SELV: Jarle Bernhoft finansierer alle sine innspillinger, enten det er musikk eller videoer, selv.

Etter noen år som frontmann i bandet Span, som hadde kontrakt med Island Records i Storbritannia, opplevde Bernhoft sitt gjennombrudd som soloartist med albumet «Solidarity Breaks» i 2011.

Han utga også liveskiva «Walk With Me». Til sammen solgte de to albumene 250 000.

Bernhoft fylte Oslo Spektrum, ble mest spilt på streaming-tjenesten WIMP og han ble kåret til Årets spellemann og beste mannlige artist under Spellemannprisen 2011.

Samtidig fikk han én million stipendkroner fra Statoil og 900.000 kroner i lanseringsstøtte fra Music Export Norway.

- Jeg finansierer innspillingen selv. Det er ikke billig, men verdt investeringen, mener Bernhoft, som høsten 2012 etablerte selskapet Kikitepe AS.

- Akkurat nå har jeg to større videoproduksjoner på gang, samt et opptak som skal bli en live-video, tilføyer han.

Mistet venn og samarbeidspartner

Bernhoft mistet i vinter en av sine beste venner og samarbeidspartner, manageren Per Eirik Johansen, som døde i Oslo natt til 15. januar.

Johansen og Bernhoft flyttet til New York samtidig.

Da manageren gikk bort hadde han samme dag vært i møte med Universal Music i Oslo om utgivelsen av Bernhofts tredje soloalbum, «Islander», som utgis i slutten av april i Norge, store deler av Europa og i USA.

Bernhoft og Johansen hadde allerede satt i sving et stort apparat og planene var spikret for resten av 2014.

- Han vil kveste meg på dommens dag om jeg ikke tråkker på gasspedalen med tung høyrefot og gasser på videre, bemerker Bernhoft med et smil.

Blitt sin egen manager

Nå må Bernhoft gjøre mye av arbeidet selv.

- Den umiddelbare konsekvensen var enorm sorg, dernest at jeg plutselig er blitt min egen manager, fastslår han.

Etter at Span ble oppløst og bransjen endret seg ble Bernhoft tvunget til å se etter nye muligheter for å kunne fortsette som soloartist.

I dag har han sitt eget lille plateselskap. Albumene lisensieres bort til selskap i ulike land og territorier.

- Strukturen er innfløkt. I Norge er det Universal som utgir albumet. I USA er det Big Picnic Records, et uavhengig selskap. Slik er det fra land til land.

Bernhoft har turnert i USA i tre omganger og opptrådt på TV hos Conan O'Brien, Ellen DeGeneres og Arsenio Hall, etter at videoen til «C'mon Talk» eksploderte på YouTube.

«C'mon Talk» er sett 7,5 millioner ganger. «Choices» er sett 2,5 millioner ganger.

Men starten på Bernhofts USA-eventyr var egentlig en opptreden på «Jam in The Van», et musikkprogram fra Los Angeles som sendes på amerikansk kabel-TV.

Europaturné i mai

- Jeg har fått enorm hjelp av internett. YouTube har vært blant mine beste hjelpere. Ikke like klin kokos som Ylvis altså, men det har åpnet mange dører å få millioner av visninger av låtene mine.

14. mai legger Bernhoft ut på en to uker lang klubbturné i Europa, som starter i København og fortsetter til blant annet Manchester, London, Paris, Zürich og Amsterdam, med avslutning i Hamburg.

Bernhoft har fortsatt stipendpenger til overs.

- Vi har investert klokt. Folk filmer konsertene og legger ut opptakene på sosiale medier. Det er den beste markedsføringen jeg kan få, mener Jarle Bernhoft.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder