POPULÆR ARTIST: Carola Häggkvist reiser Norge rundt på juleturne. Foto: Jan Johannessen

Carola: - Jeg er forsiktig med hjertet mitt

(VG Nett) Carola Häggkvist(44) innrømmer at det er vanskelig å finne kjærligheten igjen.

  • Elisabeth Norheim

Artikkelen er over ni år gammel

Etter ti år på juleturné er Carola Häggkvists (44) «Jul i Betlehem»-konsert blitt en juletradisjon for mange nordmenn. Selv har den folkekjære artisten ikke tid til så mange tradisjoner i førjulstiden, men hun gleder seg til julefreden senker seg og hun kan tilbringe høytiden med sin nærmeste familie.

- Vi går i kirken, ser på Donald Duck, spiller spill og spiser god julemat. Hvis vi er på landet hos min kusine, hopper vi kanskje oppi boblebadet ut på julekvelden, røper hun til VG Nett.

Carolas sønn Amadeus (12), som hun har med eksmannen Runar Sørgaard, brukte tidligere å være med på juleturné, men nå er han ifølge moren så opptatt med skole og fotball at han foretrekker å være hjemme i Sverige. Men julen skal de feire sammen.

- Vi bytter på å ha Amadeus annenhver jul og i år er det min tur, så det er en skikkelig bonus, smiler hun og forteller hva det er hun gleder seg aller mest til.

- Jeg synes det er så koselig å henge opp julestrømpe til Amadeus.

44-åringen er glad i å reise og benytter gjerne juleferien til å komme seg bort fra den travle artisthverdagen.

- I romjulen synes jeg det er deilig å reise på fjellet så jeg regner med at vi gjør det i år også. Vi drar som oftest til en hytte i Sælen eller Åre for å stå på ski, forklarer den single alenemoren.

Må være kristen

EKSMANNEN: Carola var gift med den tidligere pastor og nå coach Runar Sørgaard i ti år. Foto: Gustav Mårtensson

Carola, som ble skilt fra den tidligere predikanten og nå coachen, Runar Søgaard, i 2001, har aldri lagt skjul på at hun drømmer om å finne kjærligheten igjen. Til nå har forsøkene ikke resultert i noe varig forhold, og derfor har sangstjernen ingen spesiell mann i livet sitt til å dele juleferien med.

Ekteskapet med norske Søgaard varte i ti år. Siden har spekulasjonene rundt Carolas kjærlighetsliv vært mange, og 44-åringen har blitt koblet med flere ulike menn.

Carola og den norske predikantmusikeren Edward John holdt sammen i en treårsperiode fra 2004, med et avbrudd underveis. I 2008 fant Carola lykken i en kort periode med en ny predikant, denne gangen svenske Henrik Junaeus. Tro er viktig for sangfuglen, og derfor ønsker hun ikke å date ikke-kristne menn.
- Det må være en jeg kan be sammen med. Jeg har vært på date-nivå med menn som ikke er kristne. Til slutt kommer man fram til erkjennelsen: «Nei, det går ikke», sa Carola til den kristne svenske avisen Nya Dagen for noen år siden.

Kreative datingmetoder

I fjor vår ble det bråk etter at svenske Se og Hør trykket intime kyssebilder med henne og Poodles-trommisen Christian «Kicken» Lundqvist, som viste seg å stamme fra et kamera Carola hadde blitt frastjålet. Det ble spekulert i om Lundqvist var hennes nye kjæreste, men ingen av partene bekreftet romansen.

Den svenske sangfuglen ga ikke opp sin leting etter kjærligheten og fortalte på Skavlan senere det året at hun både hadde gått på date med menn som hadde sendt henne fanpost, og at hun hadde prøvd seg på nettdating. Men ifølge Carola har ingen av datingmetodene ført frem, og hun har ikke funnet en hjertevenn å dele høytiden med. Hun skulle ønske hun kunne holde kjærlighetslivet mer for seg selv, men skjønner at folk er interessert i hvordan hun har det.

- Det er selvsagt fint at folk bryr seg og har omsorg for meg. Jeg skulle ønske jeg kunne si at alt er i boks, men jeg er ikke der ennå. Jeg er forsiktig med hjertet mitt, sier hun til VG Nett.

Er det vanskelig å kapre Carolas hjerte ?
- Ja, det virker slik, sier den folkekjære artisten.

Artikkelen fortsetter under bildet

FOLKEKJÆR ARTIST: Carola har vært e av Skandinavias mest folkekjære artister siden gjennombruddet i Melodi Grand Prix i 1983. Foto: SCANPIX

Travel adventstid

For tiende år på rad synger hun julen inn og har 14 konserter i Norge i løpet av to uker.

- For meg som troende er det ekstra spesielt å være på juleturné. Jeg ser på meg selv som en storyteller. Alle mennesker lengter jo etter fred i hjertet og det er fint å få lov til å sette folk i julestemning, sier hun og innrømmer at hun av og til må ringe assistenten hjemme i Sverige når hun kommer på juleforberedelser hun ikke har rukket å få gjort.

- Hun satte akkurat opp adventstaken i huset mitt, smiler hun.
Carola har vært i Fødselskirken i Davids by, Betlehem, og gitt ut flere album i serien «Jul i Betlehem».

- Det betyr mye for meg å ha fått lov å besøke det stedet der Jesus faktisk ble født, han ble jo ikke akkurat født på Jessheim, smiler hun.

Spesiell høytid

For seks år siden døde Carolas far Jan av hjertestans. Bare fire måneder etterpå tapte moren Anita kampen mot kreften. Da hadde Carola kjempet ved sin mors side i ti måneder. Savnet etter foreldrene er stort og julehelgen er helt spesiell for Carola. Det var akkurat i denne høytiden at familien fikk den triste beskjeden om at moren hadde en ondartet svulst.

- Det er greit å savne sine kjære i høytiden, men jeg minnes dem med glede. Jeg har mange gode minner om mine foreldre. Min far kunne ta fram trompeten og spille Elvis-låter, mens min mor lagde verdens beste kaker, forteller 44-åringen og minnes hvordan familien danset rundt juletreet da hun var liten.

Carolas far Jan var manager for henne de første årene av karrieren, og hun har ett helt spesielt juleminne om faren.

- Da jeg var liten forsvant alltid pappa noen timer på julaften. Vi trodde han var ute og vasket bilen eller skulle være julenisse. Men han var på besøk på aldershjemmet og besøkte de som ikke fikk besøk av andre i julen, mimrer hun og forteller hvordan hun har prøvd å videreføre denne tradisjonen til sønnen Amadeus.

- I fjor dro jeg og sønnen min innom noen alkoholikere som holder til ved t-banen. Vi hadde med litt restemat, men det viktigste var at vi fikk tid til å sette oss ned å prate litt. De reagerte ikke noe spesielt, men syntes det var veldig hyggelig at vi kom på besøk. Jeg har vokst opp i en drabantby utenfor Stockholm, så jeg har aldri vært redd for å bevege meg ned i t-banen. Jeg synes det er viktig å vise sønnen min noen av julens gode gjerninger. Det er også viktig å gå litt over egne grenser og vise nestekjærlighet. Julen handler ikke om å tenke på seg selv, men å gi videre. Man blir varm inni seg av å hjelpe sin neste. Det er viktig å ta seg tid til å snakke sammen i høytiden.
Artikkelen fortsetter under bildet

SNAKKER UT: Carola (44) letter på sløret om den tøffe tiden. Foto: VG

Tøft år

I oktober i år ble Carola operert etter å ha fått påvist en cyste på eggstokkene. Cysten viste seg å være godartet. Etter operasjonen på Dandryd sykehus i Stockholm var Carola i så god form at hun sang for medpasientene. Etter en høst med helseplager blir høytiden en tid for ettertanke for alenemoren.

- Nyttår er en tid der man tar en oppsummering av året som har gått og kjenner etter med seg selv hvordan man har det. Etter at foreldrene mine døde spurte jeg meg selv hva jeg gjør med min tid og om jeg forvalter den riktig. Jeg er blitt mer modig og takknemlig med alderen. Med mitt tempo er det viktig med kontunitet og ta vare på helsen. Derfor sunn mat og trening viktig, forteller kvinnen, som har vært en av Skandinavias mest folkekjære artister siden gjennombruddet i Melodi Grand Prix i 1983.

Les flere saker på Rampelys-forsiden
Følg Rampelys på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder