ENIG I ADVARSELEN: NUPI-forsker Heidi Kjærnet (innfelt) har bodd i Aserbajdsjan, og skrevet bok om de sosiale forholdene der. Hun mener nordmenn bør være forsiktige, om de reiser for å se Tooji konkurrere der i mai. Foto: NUPI/Scanpix

Advarer kvinner og homofile mot MGP-festen i Baku

Aserbajdsjan-ekspert: ** Farlig å vise seg åpent som homofil **Ikke gå alene som kvinne

(VG Nett) Aserbajdsjan-ekspert sier Grand Prix-klubbens leder, Morten Thomassen, ikke overdriver når han advarer homofile om å reise til MGP-finalen i Baku.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er helt klart farlig å vise seg åpent som homofil i Aserbajdsjan. De som gjør det, må være forberedt på kraftige reaksjoner fra både fra myndighetspersoner og vanlige mennesker på gaten, sier NUPI-forsker og Aserbajdsjan-ekspert Heidi Kjærnet.

Leder av den norske Grand Prix klubben, Morten Thomassen, gikk i går hardt ut - og ba de homofile medlemmene i klubben om å enten begrense offentlige kjærtegn eller holde seg hjemme.

- Som homofil må man ta hensyn til de lokale skikkene, uansett om man liker det eller ikke, sa Thomassen, som selv er åpent homofil, til Dagsavisen.

- Det å vise kjærlighet til en av samme kjønn er vanskelig i en del land. Det må vi respektere, uansett om vi liker det eller ikke, utdyper han til VG Nett.

Kjærnet synes rådet er godt. Hun har forsket på Aserbajdsjan siden 2006, og har selv bodd i hovedstaden Baku.

Hun sier en stor del av landets 9 millioner innbyggere rett og slett ikke har noe forhold til homofili:

- Det er uvanlig å vise kjærlige følelser på åpen gate der, og jeg ville vært litt forsiktig med det, sånn generelt. Om to menn gjør det, så kan det bli direkte farlig. Jeg tror de kan ende opp med å bli anholdt av politiet for det, og bli

RESPEKTERER SKIKKENE: Leder av den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, sier medlemmene må respektere skikkene ute - eller holde seg hjemme. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

behandlet dårlig i arresten. Også vanlige folk vil reagere, og det er fare for både sjikane og vold.

Hva annet bør nordmenn på tur i Baku tenke på?

- Jeg tror det kommer til å bli en folkefest der, og at de aller fleste vil ha en god opplevelse. Men er du kvinne, så bør du gå minst mulig alene, spesielt etter mørkest frembrudd. Folk der er ikke vant til å se kvinner alene, selv om de er ganske vant til vestlige skikker.

Ikke forberedt på homo-fest

I Norge kan det være vanskelig å se for seg Melodi Grand Prix uten åpent homofile, og mange vil nok synes det er rart at Baku da gleder seg til å arrangere musikkonkurransen:

- I mange av de nye MGP-landene, så har de rett og slett ikke fått med seg hvor stor del av konkurransen den gruppen er. Jeg tror ikke folk i land som Aserbajdsjan ser konkurransen som det, i det hele tatt, sier Kjærnet.

Det kan Thomassen, som har reist Europa rundt med MGP-klubben de siste årene, skrive under på:

- Det skjønte vi på en måte både i Beograd og Moskva. For dem er det en konkurranse, det er mer en idrett enn det er fest og moro, og en mulighet for de nye landene til å vise seg fram.

Han tror at mange av arrangørlandene fortsatt ikke skjønner hva som traff dem.

- Vi som er homofile er kjent med kjennetegnene på andre homofile, vi ser det med en gang. Men er du ikke kjent med miljøet tror jeg ikke du skjønner det. I de fleste « homofilt underutviklede» land tror man du må være drag queen eller ekstremt feminin for å være homofil, så jeg tror ikke de skjønner poenget.

GÅR FOR GULL: Tooji (23), eller Touraj Keshtkar som han egentlig heter, synger for Norge i den internasjonale finalen. Han får tips og råd av tidligere vinner Alexander Rybak (25). Foto: Privat

Aserbajdsjan ble forøvrig først med i MGP i 2008. Finalen kom til Baku etter at Eldar og Nigar vant konkurransen i Düsseldorf i 2011.

Og Thomassen kommer til å være på plass i Baku, når odds-favoritten Tooji skal forsvare Norges ære i slutten av mai:

- Jeg har bestilt billetter, så jeg skal uansett.

Et rikt, fattig land

Aserbajdsjan har et flertall av muslimer, men er sekulært og uten statsreligion. Siden 2001 har landet vært medlem av Europarådet, og de fleste eksperter er enige om at det langsomt nærmer seg et demokrati - selv om det fortsatt har et klart autoritært styre.

- De har jo tjent enorme summer på olje de siste årene, men dessverre så fordeles den rikdommen stort sett blant en liten del av befolkningen. Det store flertallet har det fortsatt forferdelig vanskelig, sier Kjærnet - som har skrevet bok om landets mange internt fordrevne flyktinger.

Det har også vært problemer i forbindelse med Eurovision.

- Det kom en rekke rapporter om at folk ble kastet ut av hjemmene sine, fordi de trengte områder til å bygge stadionet. Senere har det kommet meldinger fra myndighetene som tilbakeviste det, men det virker som prosessen med å gjøre seg klar ikke har vært smertefri.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder