SPELLEMANNPRISEN: Susanne Sundfør takket nei til nominasjon i kategorien "Årets kvinnelige artist". Foto: Knut Erik Knudsen

Folket støtter ikke Susanne Sundfør

Spellemann vil vurdere endringer

(VG) Susanne Sundfør mangler støtte i det norske folk rundt avgjørelsen om å trekke sin Spellemannnominasjon på grunn av kjønnsdelte klasser.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det viser en undersøkelse InFact har gjort for VG.

34,4 prosent av de spurte svarte nei på spørsmålet om de støttet Susanne Sundførs avgjørelse om å trekke seg, mens 23, 7 prosent svarte ja.

Det var torsdag morgen at Susanne Sundfør sendte ut en pressemelding hvor hun uttrykte misnøye over å være Spellemann-nominert i en kategori som heter Årets kvinnelige artist.

Les også: Susanne Sundfør trekker seg fra Spellemann-nominasjon

Kjønnsperspektiv

Forklaringen var at artisten «ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv», skrev Sundfør som likevel opprettholdt sine øvrige to kjønnsnøytrale Spellemann-nominasjoner.

Et annet interessant moment i undersøkelsen er at hele 41,5 prosent av de spurte i aldersgruppen 25 til 39 år - Sundførs kjernemålgruppe - ikke støttet artistens beslutning.

Hele 31 prosent av de spurte kvinnene, mot 21 prosent av mennene, ville heller ikke støtte Sundfør i dette spørsmålet.

På oppdrag fra VG spurte også InFact om det er riktig av Spellemann å dele ut kjønnsbestemte priser.

Her var det klar overvekt i antall negative svar. 37,6 prosent vil avskaffe kjønnsdelingen i Årets artist-kategorien, mens 30,1 prosent vil beholde den.

- Dette er reaksjoner vi vil ta med inn i diskusjonen om hvorvidt kategoriene skal endres neste år. Vi er åpen for alle tilbakemeldinger, og i så henseende er jo Susanne Sundførs en sterk en, sier nestleder i Spellemannkomiteen, Larry Bringsjord, til VG.

Les også: Ingrid Olava: - Synd at Susanne trekker seg

Klar for debatt

- Det blir hverken debatt eller forandring uten motstand, sier Sundførs plateselskapssjef Bjørn Rogstad, daglig leder i EMI.

- Sveriges desidert største musikkåring, P3 Guld, gikk i helgen av stabelen uten kjønnsinndelte klasser. Robyn vant kategorien for årets artist. Det er på tide å ta denne debatten i Norge også, mener han.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ UNDERHOLDNINGSNYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder