VG kårer: Årets beste internasjonale låter

Ikke for å være nasjonalsjåvinistiske eller noe, men årets beste internasjonale låt i våre ører har norsk blod i seg, den også. Her er vår Topp 10.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

1. Kiesza – «Hideaway»

Kiesza skrittet ut av den gule taxien på et gatehjørne i Brooklyn, og den uklippede danseforestillingen som fulgte i løpet av de fire neste minuttene – til alt overmål visstnok gjennomført med ett brukkent ribbein – utgjorde den beste, gladeste musikkvideoen på aldri så lenge.

Hun skulle gjenta den sammenhengende paraden av gatedansmoves hos blant andre David Letterman. Effekten var igjen den samme: Det var noe forfriskende søtt ved både dansen, dama og sangen. I 2014 er det mulig å se på nittitallet som en uskyldens og optimismens tid.

Listen over årets beste artister finner du her.

Kiesza er en fargerik figur. Oppvokst i Calgary, med skotske og norske aner (hun har en bestefar på Fargernes), med et sjokk av rødt oppsatt hår på hodet og en fortid i den kanadiske marinen.

Gjennombrudslåten hennes er et gjenhør med de blideste sidene ved nittitallets soulpop-housemusikk: Trommemaskin, tynne synthstrykere og en dyp bassgang. Vokalen er lidenskapelig og løfterik, til bristepunktet full av yr forventning.

Den kunne vært den beste hiten i 1993. Men var det heldigvis i år.

2. Sia – «Chandelier»

Australske Sia Furler har vært låtdoktor og sangpedagog for en generasjon popartister, fra Beyoncé via Rihanna og til Katy Perry. Denne mørke, desperate sangen om en «partyjentes» eksistensielle kvaler var det som skulle til for å dra henne ut i lyset som soloartist etter seks album. Skjønt lys? Sia, sist sett med ryggen til TV-kameraene på «Skavlan», dyrker en anonym profil, som for å understreke angsten i denne musikalsk militante, men vokalt elastiske halvballaden.

Artisten Sia nekter å vise ansiktet på «Skavlan»

SJELDENT SMIL: Sia er en sky artist og viste senest kun bakhodet hos Fredrik Skavlan for noen uker siden. Dette bildet ble tatt for to år siden da hennes norske samarbeidspartnere, Stargate, fikk pris av det norske handelskammeret i USA. Foto:Thomas Nilsson,VG

3. Mastodon – «The Motherload»

Verdens mest interessante og konsistente metal-band de siste årene er i melodiøst storslag på denne låten. Grumsete stoner-rock frontkolliderer med knallhard metal, forsvinner inn i episk prog-landskap og hevner seg deretter med et refreng som kanskje er noe av det ypperste og mest fengende Mastodon noen gang har kommet opp med. Og glem nå ikke vidoen, en parodi over 2014s største populærkulturelle fenomen, twerking. Videoen til «The Motherload» har mer booty enn Nicki Minaj og Jennifer Lopez til sammen...

Slik ble Taylor Swift den største popstjernen akkurat nå (krever innlogging)

4. Taylor Swift – «Blank Space»

På et album stappet med potensielle, og straks reelle, slagere, er «Blank Space» et av de mest uimotståelige kortene. Versene er fulle av luft og – nettopp – «space». I refrenget står «hook»’ene i kø, sunget av en Swift som bruker stemmen på en mer utprøvende måte enn hun har vært i stand til før. Teksten er en kommentar til artistens rykte som serieforelsket, uhelbredelig romantiker. Denne gangen vet hun at det kommer til å ende i grin. Hun slår til likevel.

Plateanmeldelse: Taylor Swift - «1989»

5. Tove Lo – «Habits (Stay High)»

Med Sveriges høyeste Billboard-plassering på 20 år har Tove Lo på et vis vært söta brors svar på Nico & Vinz. Som «Am I Wrong», kom «Habits» ut lokalt i fjor, men nådde først sitt potensial over grensene året etter. Likhetene stopper riktignok der – stockholmsjenta dyrker mørket og hedonismen som følger en grundig hjertesorg, både over lekkert produsert pop i originalform og som euforisk indietronika i Hippe Sabotage-utgaven. Overkonsum av dop og alkohol er aldri å anbefale, men innimellom har fylla også skylda for popmagi.

6. Pharrell – «Happy»

Pharrells comebackmodus eksploderte da han avsluttet fjoråret, og åpnet dette med vidunderlig viral klappesoul. Det tok riktignok et halvt år fra småbarna oppdaget «Happy» gjennom «Grusomme Meg 2» til den ble en selvstendig singel som fikk hele verden til å smile bredt. Så uimotståelig at iranske ungdommer trosset loven for å danse til den, og så fengende at den nesten klarer å forsvare en døgnlang musikkvideo. Om hjertet ditt er av stein, var dette låten som risset en glisende smiley i roten.

7. Ariel Pink – «Put Your Number In My Phone»

Det er noe med Ariel Marcus Rosenberg, som han egentlig heter, og edderdunmyke FM-poplåter om telefoner. Gjennombruddet «Round and Round» (2010) var en eneste lang oppbygning til telefonsamtalen som også fungerer som det enorme liftoff-refrenget. Nå fronter han telefonnummerdeling som starten på noe mer, og gjør «hva er nummeret ditt» til en klassisk sjekkereplikk, med smussfrie baktanker. I alle fall i utgangspunktet. For hva er det med den lett formsådde telefonsvarermeldingen, den smørmyke gitarsoloen og den innsmigrende, lokkende stemmen?

8. Lorde –«Yellow Flicker Beat»

18 år gammel skulle Lorde bevise at hun er mer enn «Royals», og det skal sanggudene vite at hun er. Her åpner hun helt alene med denne allerede så velkjente stemmen med en så sterk karakter i seg at den feier de fleste av hennes samtidige rivaler og rivalinner av banen - og hitlistene. «Yellow Flicker Beat» står i perfekt kompaniskap med filmen den er skrevet for - «The Hunger Games: Mockingjay - Part 1» - og avslører en ung artist som har modnet rekordfort.

Slik forklarer Lorde suksessen

9. Jessie J/Nicki Minaj/Ariana Grande – «Bang Bang»

«Body like an hourglass, booty like a Cadillac». Det er ikke bare amerikanske rap-artister som kan spytte frekkheter med stil. Britiske Jessie J viser at også hun kan gjøre det over stampende, dansevennlige r&b-rytmer med fyldig innslag av bouncy basstrommer og hissige håndklapp (er Max Martin involvert? Å jada...). «Bang Bang» er vanskelig å bli kvitt; enten elsker du den, eller så hater du den. Også kalt oppskriften på en hit.

HET TRIO: En av årets største hits internasjonalt er det (fra venstre) Nicki Minaj, Jessie J og Ariana Grande som står for. Her fra årets American Music Awards. Foto:Mario Anzuoni,Reuters

10. Seinabo Sey – «Younger»

Svenskenes unge soulstjerne er gjenstand for en aldeles vanvittig opphaussing på hjemmebane, men selv om den kan fremstå overdrevet er det ikke vanskelig å skjønne entusiasmen. 24-åringen synger som en vis, gammel kone, backet av smul, fortryllende elektronikk. Det høres mistenkelig ut som sjangerfornyelse. Og vel ble låten en kjempehit i Norge ved hjelp av en Kygo-remiks, men vi holder en knapp på originalen som bestenotering.

Seinabo Sey takker norske Kygo for suksessen

* Kåringen er gjort av VGs anmeldere TOR MARTIN BØE, MORTEN STÅLE NILSEN, SANDEEP SINGH, THOMAS TALSETH og STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder