FJORÅRSVINNEREN: Måns Zelmerlöw vant fjorårets Eurovision i Wien og sørget for at årets Eurovision havnet i Sverige. Her er han avbildet under det store VGliste-showet på Rådhusplassen i Oslo i fjor sommer.
FJORÅRSVINNEREN: Måns Zelmerlöw vant fjorårets Eurovision i Wien og sørget for at årets Eurovision havnet i Sverige. Her er han avbildet under det store VGliste-showet på Rådhusplassen i Oslo i fjor sommer. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Stemmeendring i Eurovision gir større spenning

MUSIKK

Eurovision melder om store endringer i stemmegivningen i årets finale i Stockholm.

Publisert:

Dette er den største endringen på over førti år, skriver Eurovision på sine hjemmesider.

Der alle stemmene både fra fagjury og telefonstemmer tidligere har blitt slått sammen til én pott fra hvert land, deles nå disse i to separate potter. Først skal jurystemmene fra alle land samles inn, som vanlig med poengsummer fra 1 til 8, 10 og 12, og fordeles av en nasjonal representant fra hvert enkelt land.

LES: VG anmeldte alle finalister i årets norske Melodi Grand Prix!

Deretter skal Eurovisions egne programledere fordele selve publikumsstemmene - som nå blir slått sammen til én totalsum for hvert enkelt land. Så fordeles disse først til landet som har fått færrest publikumsstemmer og aller sist til landet som har fått flest publikumsstemmer.

Det betyr i prinsippet at årets Eurovision kan bli avgjort først når aller siste land har avgitt sine telefonstemmer.

LES OGSÅ: Mørland og Debrah Scarlett: – En utrolig reise

– Denne nye måten å presentere stemmene på er et stort skritt forover, både når det gjelder å lage et bedre tv-show og for å gjøre konkurransen enda mer spennende, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand i pressemeldingen, der han også gjør et poeng ut av at den siste radikale endringen i Eurovisions stemmesystem - innføringen av douze points (tolv poeng) - også skjedde i Stockholm, i 1975.

Årets Eurovision-finale finner altså sted i Stockholm den 14.mai, mens årets norske representant og vinner av Melodi Grand Prix blir kåret i Oslo Spektrum den 27.februar.

Her kan du lese mer om