FORAN REKORDPUBLIKUM: Det ser kanskje ikke slik ut på bildet, men her spiller a-ha foran 198.000 under «Rock in Rio». Foto: MAGNAR KIRKNES Foto: , VG

a-ha på «Rock in Rio» i 1991: Publikumsrekord og totalslakt

«Kalde som is, harde som sten, fryser og forstener den norske trioen enhver tribune»

RIO DE JANEIRO (VG) a-ha havnet i rekordbøkene med 198.000 elleville fans på tribunene i Rio de Janeiro i 1991. Mens brasilianske anmeldere tok frem slaktekniven!

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til mandag er Morten, Paul og Magne tilbake under «Rock in Rio», etter at de åpnet den søramerikanske turneen i Argentina torsdag.

Ting tyder på at a-ha åpenbart har god appell i Sør-Amerika: På flyplassen i Buenos Aires ble Morten og Magne (som kom først) møtt av elleville fans, grytidlig om morgenen tirsdag.

a-ha spiller på «Rock in Rio» som nest siste band før Katy Perry, og årets festivalutgave har svært høy både «se og bli sett» og sponsing-faktor.

Festivalen ble arrangert for første gang i 1985. For den første utgaven av Rock in Rio ble det bygget et helt eget område.

Sett denne? a-ha med kontroversiell plakat under Argentina-konsert

LANGT FREM: Slik så det ut fra det bakerste benkene i Rio. Foto: MAGNAR KIRKNES Foto: Magnar Kirknes , VG

a-ha på Rock in Rio i '91

Seks år senere, i 1991 var det klart for oppfølgeren, men denne gangen ble den legendariske Maracanã tatt i bruk, stadion som ble totalrenovert til fotball-VM i fjor. Prince, INXS og Guns’n’Roses var hovedattraksjonene, sammen med a-ha.

Les også: Magne Furuholmen: Gjorde alle feil jeg kunne gjøre

Morten, Magne og Paul toppet plakaten på festivalens nest siste dag med blant andre «Madchester»-surrebukkene Happy Mondays og teenypop-stjernen Debbie Gibson som «oppvarmere».

– Sist gang vi var med på et felles arrangement som dette var da vårt første band Bridges deltok på NM i Rock, uttalte Paul Waaktaar-Savoy lakonisk.

Festivalopptredener var ikke hverdagskost for den norske gruppen, og det var et godt stykke fra Jordal Amfi til Maracanã.

TILBAKE I BYEN: a-ha fotografert i Rio de Janeiro da det ble kjent at gruppen returnerer til festivalen «Rock in Rio». Foto: , Just Loomis

Satte rekord

Bandet spilte oppvarming på en mindre klubb fredagen før de entret Maracanã foran 198 000, rekordantallet som sikret at a-ha ble oppført i Guinness rekordbok. Gruppen var på plass i landet en god stund før konserten.

– Skjærende jentehyl flerret lufta da a-ha ankom hotellet sitt på Copacabana i går morges, står det i VGs reportasje fra 22. januar 1991.

Det gikk på ingen måte under radaren at trioen fra Norge var i Brasil, men journalist Catharina Jacobsen legger til at a-ha må dele oppmerksomheten med et par andre tenåringsidoler: Australske INXS med den karismatiske frontfiguren Michael Hutchence, og boybandet New Kids On The Block, som må sies å ha vært på høyden akkurat i 1991.

A-ha hadde allerede vært i Brasil i 1989. «Hylingen» var fortsatt påtagelig rundt a-ha, og såpass kaos ble det i millionbyen São Paulo at en av livvaktene brakk beinet i den store oppstandelsen.

– Alt er større

Morten Harket var vant til mange mennesker, men i Brasil var absolutt alt større, har han fortalt til hjemmesiden a-ha.com.

– Tidligere i uken hadde jeg sneket meg inn på stadion for å se Guns n’ Roses fra ved siden av scenen med 160 000 mennesker foran. Det var en veldig bra konsert, og mitt første lille glimt av det enorme publikumet. Det var overveldende, og jeg kunne ikke vente til det var vår tur, forteller Harket som også selvsagt husker konserten godt.

– (…) Alt jeg visste om Brasil og Sør-Amerika ble fanget på den stadion: Følelsen av jevnbyrdighet og det å stå sammen som jeg alltid har følt på der. Jeg følte på en ærbødighet.

MORTEN I SØR-AMERIKA 2015: Slik så det ut da Morten Harket forlot konsertlokalet i Buenos Aires torsdag. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Fikk slakt

Det har vært operert med forskjellige publikumstall for konserten, men 198 000 er et tall som går igjen.

Sikkert er det at a-ha aldri har spilt for et større publikum hverken før eller senere. Men selv om konserten var en publikumssuksess var ikke brasilianske kritikere like fornøyde. Langt ifra faktisk, nordmennenes opptreden ble slaktet i toneangivende aviser.

« a-ha er en øy av ansikter og munner, omgitt av tomhet på alle kanter. Som i et konditori har den norske trioen mye glasur og ikke noe fyll» var storavisen O Globos dom ifølge VG.

Så ille var det ifølge anmelderen, at han måtte ty til is og kulde-metaforer: « Kalde som is, harde som sten, fryser og forstener den norske trioen enhver tribune».

Journal do Brasil, en annen stor avis, ga konserten én stjerne og mente Norge har langt bedre eksportvarer enn popmusikk.

(…) Men a-ha fortsetter å være en annenklasses eksportartikkel fullstendig stilt i skyggen av den storartede bacalaoen som kommer fra deres kyster».

PS: a-has opptreden under festivalen ble i en publikumsavstemning kåret til «Tidenes øyeblikk under Rock in Rio» i forkant av festivalen i år. Av hvem? Leserne av avisen O Globo, den samme som totalslaktet opptredenen i 1991 ….

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder