Norske fans sørger over Prince

Christer Falck er «Norges største fan»: – Det verste jeg har hørt

Petter Stordalen danset med Prince i 2007

Erna Solberg spilte Prince i eget bryllup

Christer Falck er landets fremste Prince-ekspert. Han er knust over at barna hans aldri får se musikklegenden på scenen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er kjempekrise, det verste jeg har hørt. Jeg har fulgt Prince tett siden 1981 og har et helt Prince-mausoleum her hjemme med saker og ting. Derfor reagerer jeg sikkert sterkere enn folk flest. Det verste er at ungene mine ikke får sett ham noensinne. Det er nesten det som stikker mest, sier Christer Falck (46) til VG.

Falck har gitt ut bøker og CD-er – og har også vært på platelansering i Paisley Park, hjemme hos Prince. Han mottok nyheten om stjernens brå død med stor sorg.

Torsdag ble det bekreftet at artisten døde 57 år gammel. Politiet rykket ut til superstjernens hjem i Minnesota, og dødsårsaken er ikke kjent.

Ifølge Falck har det har vært diskutert på Prince-fora i det siste at stjernen har sett skranten ut. Likevel kommer dette som et stort sjokk.

– Det er det største tapet. Da Bowie døde, tenkte jeg at nå er det bare Prince igjen. Jeg satte ham helt øverst.

Les også: Prince skulle til Norge i 2015

Skal ha 2000 hemmelige låter

Falck mener at Prince ikke har fått den oppmerksomheten i media som han har fortjent.

– Det er dessverre sånn at man må dø for å få en ordentlig oppreisning. Verden har mistet en artist som fortsatt gir ut fantastisk musikk. Det har vært delte meninger om de siste platene hans, men det har kommet nye ting som er helt oppe på nivået fra 80-tallet.

Ifølge Falck har Prince sikkert 2000 låter i det såkalte hvelvet sitt som ingen har hørt.

– Han kunne spille inn et helt album og så bestemme seg for at han ville gi ut et helt annet album, og så bare blir låtene liggende der. Det er så mye å ta av, og jeg er spent på hva som skjer med dette. Han kan gi ut dobbeltalbum hvert år i 30 år, som alle sikkert er like bra som det han gjorde på 80-tallet. Jeg håper at de som skal forvalte arven hans, gjør det som bør gjøres, sier han.

PROTOKOLL: Send siste hilsen – og del dine Prince-minner

Solberg: Hører på Prince hver dag

Statsminster Erna Solberg (55) er så stor fan at hun inviterte pressen til statsministerboligen i Oslo for å snakke om artisten torsdag kveld. Hun sier at Prince har tonesatt de beste øyeblikkene hennes.

– Det er den tiden da jeg traff Sindre, da vi giftet oss, alt det som er store øyeblikk i livet, sier Høyre-politikeren til VG.

Ektemannen Sindre Finnes har derimot ikke det samme forholdet til Prince, og Solberg beskriver lidenskapen som «en ensom del av vårt samliv». Til bryllupsfesten i 1996 valgte hun seg låten «Let's Go Crazy».

En ung og studerende Solberg oppdaget Prince på 1980-tallet, og trykker stadig på play-knappen. Statsministeren lytter til favorittartisten hver dag, sier hun.

– Jeg hørte på musikken under de største oppturene og også noen nedturer. Det har vedvart resten av livet. Det er jo sånn at du går tilbake til de gamle sangene.

– Jeg kommer til å savne ham, men musikken lever heldigvis videre, sier hun, og røper at favorittlåten er «When Doves Cry».

Karlsen: Han er nr. 1 av alle jeg er fan av

– Av alle artister i hele verden, har han alltid stått øverst, som nr. 1 av alle jeg er fan av i hele verden. Jeg har sett ham live sikkert 15 ganger, sier Jan Fredrik Karlsen (42), manager og eks-Idol-dommer.

2. august spilte Prince i Oslo spektrum, kort tid etter terrorangrepene. Publikum fikk høre hele originalversjonen av «Purple Rain» i et lokale fullstendig lyssatt med lilla, og Prince som stadig sa: «Feel good, feel better, feel wonderful».

Les også: Prince skrev på sine memoarer

– Det er det mest magiske jeg har opplevd, sier Karlsen.

Han forteller at han presset seg gjennom folkemengden, helt frem til scenen, og hoppet opp – der han danset med Prince.

Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel, sier Karlsen.

– I dag ble musikkverden mange hakk fattigere.

FAN: Jostein Pedersen sier til VG at da beskjeden om Princes død kom, så ville han ikke tro det. Foto: Nils Bjåland VG

Jostein Pedersen: – Vil etterlate seg et stort hull

– Da han kom med sitt debutalbum i 1978 anmeldte jeg det for «Nye takter». Jeg husker at dette var fryktelig nytt, både fordi han hadde en falsettstemme, men også fordi han spilte og skrev alt selv. Han var 19 år. Det var en sensasjon, sier tidligere MGP-general Jostein Pedersen (56).

– Det er noe ved det at man som svart musiker klarer å viske ut skillet mellom svart og hvit, og samtidig har han vært kontroversiell mellom kjønnene. Han var fryktelig direkte og det tredje albumet var meget eksplisitt seksuelt.

Pedersen mener Prince har inspirert mange andre musikere.

– Jeg tror det er først nå vi verdsetter han, og at han vil etterlate et stort hull.

Skei Grande: Mange fester med Prince

Venstre-leder Trine Skei Grande (46) har også et sterkt forhold til musikken til Prince.

– Jeg er et barn av 80-tallet, og det er jo Prince, det. Det har vært mye fester og andre hyggelige opplevelser hvor Princes musikk har blitt spilt, han har mange ganger satt musikk til mitt liv. Jeg mener han er en stor musiker, både det han har gjort av eget men også det han har gjort for andre, sier hun.

TRIST: Inge Lise Rypdal var fan av Prince Foto: Nils Bjåland VG

– Jeg har masse LP-er av han hjemme, og jeg husker spesielt godt den fine gule og svarte «Sign 'O' The Times». Også hørte jeg på hans låter på Walkman da jeg gikk til og fra skolen.

Rypdal: Vågal og kul

– Han kom på banen veldig tidlig i min karriere, han har vært vågal og kul, og musikken var veldig tøff rytmisk, sier artisten Inger Lise Rypdal (66).

Hun har vært fan av Prince store deler av livet.

– Han og Michael Jackson har vært en veldig inspirerende for meg, med en soulmusikk som er rytmisk og samtidig melodiøs. Han har veldig mange fine låter, sier visesangeren, og legger til:

– Det er kjempetrist at han er borte.

Stordalen danset med Prince

– Det beste minnet jeg har med Prince er fra O2 Arena i London. Det ble plukket ut fem jenter til å danse på scenen sammen med Prince mot slutten av konserten. Og plutselig ble jeg også plukket ut. Jeg tror det har noe med den burgunderrøde pytonskinnjakka jeg hadde på meg, sier hotellkonge Petter Stordalen (53) lattermildt når han tenker tilbake på denne dagen i 2007.

PÅ SCENEN: Her har Petter Stordalen kastet jakka og danser på scenen under Princes konsert i London i 2007. Foto: Privat

– Det var helt uvirkelig å stå på scenen sammen med Prince.

Stordalen sier han har vært fan av Prince siden «Purple Rain» kom ut i 1984.

– Da vinylskiva kom så hadde jeg akkurat flyttet inn i den første leiligheten jeg leide sammen med en kompis i Skien. Vi spilte denne låten den første helgen vi bodde der. Det er et minne jeg aldri kommer til å glemme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder