Sissel stakk til skogs

...for å finne førjulsstemningen

MUSIKK

SILLONGEN (VG) Sissel Kyrkjebø (28) var eneste høne i kurven da en rekke mannfolk reiste til skogs på Toten for å planlegge «Julekonserten '98» i fred.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:16

Hittil er det solgt 60 000 billetter!

Totalt er det lagt ut 90 000 billetter til konsertene i Gjøvik, Oslo, Jönköping, Göteborg, København, Herning, Malmö og til slutt Stockholm, hvor Sissel, Oslo Gospel Choir, Kim Sjøgren The Little Mermaids, Triple Touch og Rune Larsen inntar selveste Globen.

Selv ikke internasjonale toppartister trekker flere mennesker innendørs i Skandinavia.

For Sissel og de andre artistene betyr julekonsertene et avbrekk fra hverdagen.

- Dette er et overskuddsfenomen, konstaterer Sissel Kyrkjebø, som utvilsomt er det aller største navnet på plakaten under gigant-turneen.

- En stor del av grunnlaget for suksessen ligger i Sissels popularitet, bekrefter manager Arne Svare, som eier selskapet Stageway Event sammen med daglig leder Morten Paus.

- Puslespill

Med en samlet billettomsetning på solide 18 til 20 millioner kroner, kan ingenting overlates til tilfeldighetene. Spesielt ikke repertoaret, som skal ivareta tre lands juletradisjoner.

- Det er litt av et puslespill, bemerker Svare.

I et møtelokale diskuteres det livlig.

Innspillene kommer tett som hagl.

Ordstyreren, Stageway Event-sjef Paus, må stadig revidere sangrekkefølgen i takt med forslagene.

Veteranen Rune Larsen er blant de ivrigste.

- Dette er som å sitte i regjeringen. Alle vil ha med sine påplussinger i programmet, men ingen vil trekke noe ifra, utbryter Larsen.

Toten-panelet omfatter dessuten Tore Aas og Ole Edvard Reitan fra Oslo Gospel Choir, orkesterlederne Svein Dag Hauge og Per Kolstad, danske Kim Sjøgren og svenskene Göran Rudbo og Ken Wennerholm.

- Jeg savner noe som kan bygge opp stemningen mot slutten. Det blir litt for lavmælt i lange perioder av den siste avdelingen, mener Sjøgren.

- Hva med flere tradisjonelle julesanger? Mange har etterlyst det, presiserer Aas.

Etter flere timer er det meste på plass og Morten Paus kan fornøyd dra sluttstrek for debatten.

Resultatet er et program som forsøker å ta hensyn til publikums behov for tradisjoner, populærkultur, humor, allsang, varme, litt alvor og soberhet.

Ved midnatt høres liflige toner fra salen hvor Sissel, med den norske salmeboken i hånd, bare akkompagnert av Per Kolstad og Kim Sjøgren, synger av full hals på kontoen for overskudd og glede.

- Slik blir det når folk får lov til å holde på med det de trives aller best med. Julekonsertene er kommersiell butikk, men artistene trives sammen. Det merker også publikum, tror Morten Paus.