SETT AV FÅ I NORGE: Serbias Marija Serifovic vant Grand Prix, men ble sett av få her hjemme. Foto: AP
SETT AV FÅ I NORGE: Serbias Marija Serifovic vant Grand Prix, men ble sett av få her hjemme. Foto: AP

Sjokktall for Grand Prix-finalen

Slått av Dagsrevyen og Lotto-trekning

MUSIKK

(VG Nett) Flere fulgte Lotto-trekningen enn finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld.

Publisert: Oppdatert: 14.05.07 13:18

Tallenes tale er soleklar:

Der over 1,3 millioner nordmenn i gjennomsnitt fulgte fjorårets finale så var det bare 573.000 TV-seere som så årets finale, ifølge TNS Gallup.

Dermed var det flere mennesker som så Dagsrevyen og Lotto-trekningen enn dem som så Serbia vinne den tradisjonsrike musikkonkurransen.

VGTV: GP-Jostein om seieren

Mye av grunnen kan ligge i at Norge i år ikke deltok i finalen. Diskusjonen rundt programlederskiftet fra Jostein Pedersen til Per Sundnes har også opptatt mange.

Les GP-Josteins blogg fra finalen her!

- Antakelig de laveste tallene noensinne

Semifinalen der Norge deltok ble sett av langt flere, enn finalen. 706.000 så Guri Schanke fremføre sitt bidrag.

Mangelen av tilstedeværelse for Norge er mye av grunnen til de rekordlave seertallene, sier NRKs medieforsker Kristian Tolonen.

- Dette er antakeligvis de laveste seertallene noensinne, så hører det med til historien at semifinalen hadde 706.000 seere, sier Tolonen til VG Nett.

VGTV: De svenske finalistene i The Ark takket Norge

- Antiklimaks

Finalen i 2002, der Norge heller ikke deltok, hadde i underkant av en million TV-seere. Tolonen tror kanskje at det ble et antiklimaks for folk etter at vi ble slått ut i semifinalen.

- I 2002 var det allerede gitt i forkant at vi ikke skulle delta. Denne gangen kan det fort være at det har vært mye oppmerksomhet om Guri Schanke i forkant slik at det blir et antiklimaks når hun ikke skal være med, sier Tolonen.

Bildespesial: Se bilder fra finalen!

- Ikke annet å forvente

Seertallene på 706.000 i semifinalen på torsdag ble i ettertid betegnet som gode.

573.000 i en finale er derimot svært lavt, men prosjektleder Stian Malme synes ikke det er noen krise og understreker at finalen, tross lave seertall sammenlignet med tidligere år, gjorde det svært bra med en markedsandel på 48 prosent.

- Det er få programmer som ikke blir slått av Dagsrevyen og Lotto-trekningen. Det er ikke annet å forvente når vi ikke er med i finalen, men 48 prosent av seerandelen er knallbra, sier Malme til VG Nett.

Vil vurdere to semifinaler

Han gjentar også at flere rundt om i Europa er i tenkeboksen for å gjøre om organiseringen til to semifinaler, slik at det ikke blir for mange bidrag og at folk blir mettet i forkant av finalen.

- Det er fryktelig mye man skal gjennom med 42 land, det blir mye, og det er vanskelig å forholde seg for hvert bidrag, sier Malme.

Her kan du lese mer om