DASS-TOLKER: Ola Bremnes' plate med tekster av Petter Dass har fått nye titler på iTunes. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/VG

Dass-sensur på iTunes

Ola Bremnes-hyllesten av Petter Dass er sensurert på nedlastingsstedet iTunes.

Kurt Bakkemoen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Her heter presten og salmedikteren Petter D**s! Klagesangen på albumet heter «Petter D**s klagesang», hentet fra albumet «Mitt navn er Petter D**s».

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Ola Bremnes (54) til VG om sensuren av «Mitt navn er Petter Dass» fra 1985.

- Det var kollega Øystein Sunde som for et par uker siden gjorde meg oppmerksom på dette.

Underlig sensur

- Jeg har hørt at satanrockere og gangsterrappere har fått sensurert låttitler med upassende ord, men denne typen selvsensur virker underlig, sier Bremnes som ikke er helt sikkert på årsaken til sensureringen:

- Jeg vet ikke om det er «ass» i slutten av dikterprestens navn som er årsaken, eller hvorfor dette har skjedd. Dette er tankevekkende å sensurere en barokkprest fra 1600-tallet, sier Ola Bremnes.

VGDebatt:«Synes du det er riktig å sensurere Dass-sangene?»Si din mening!

På albumet «Mitt navn er Petter Dass» medvirker også Olas søster Kari og barokkmusikerne i Pro Musica. Tekstene på platen er av dikterpresten, og melodiene er norske folketoner, bortsett fra tre som er laget av Ola Bremnes.

Dobbeltmoral

- Først og fremst synes jeg dette er kuriøst og forferdelig morsomt. Samtidig bekrefter det alt vi trodde om den amerikanske dobbeltmoralen, sier Helge Westbye i plateselskapet Grappa som har gitt ut Petter Dass-platen.

- iTunes har trolig lagt inn et slags maskinelt sensursøk som da har slått ut på navnet til en av våre mest gudfryktige nasjonalskalder.

- La oss se hvordan dette slår ut på en del amerikanske hiphop-titler. Da blir det mye sensur, sier Helge Westbye.

Ola Bremnes er nettopp ferdig med innspillingen av sin nye plate «Hav av tid» som kommer på markedet i oktober.

Pinlig

- Dette er rett og slett pinlig og nok et resultat av automatisk sensur. Vi vil selvfølgelig ta direktekontakt med iTunes for å få dette endret og få det korrekt.

Det sier Erik Brattaas i Phonofile, som er daglig leder for selskapet som distribuerer musikk til blant andre iTunes for digitalt musikksalg.

Bergensartisten Bjørn Hellfuck ligger på iTunes med fullt artistnavn, men har fått en rød liten advarsel på låten «Krabbeklo» om at noen kan oppfatte teksten som for direkte.

VG har forsøkt å få iTunes til selv å fortelle og forklare om sine regler for mulig sensur, men de har ikke svart på våre henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder