PARTYSVENSKEN: Tim Bergling har underholdt rundt omkring i Europa hele sommeren. På fredag står Norge for tur. Foto:Sean Eriksson,

Avicii til VG: Derfor har jeg sluttet å drikke

Se video fra konserten på Ibiza!

IBIZA (VG) Svenske Tim Bergling (24) lager musikk som får folk til å danse hver helg. Selv fester han edru etter noen år i bransjen.

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For fem år siden var han en vanlig svensk gutt som het Tim og likte å leke med datamaskinen hjemme. Én iTunes-dominerende hit senere, ble han Avicii, en av verdens heteste DJ-er, og siden har ballen aldri sluttet å rulle. Neste helg spiller han på Bislett stadion i Oslo.

«Avicii!», «Avicii!», roper folket etter ham i det han setter seg i Mercedesen.

Tim Bergling er gira. Han har nettopp gått av scenen på en av Ibizas største klubber, hvor han har underholdt nesten 10 000 publikummere. Dette har han gjort hver søndag i sommer, og i ukedagene spiller han på festivaler rundt omkring i Europa. Det er et slitsomt liv, innrømmer han, men det er lettere nå enn i begynnelsen.

Fysisk trening

– I begynnelsen festet man mye, men nå har jeg sluttet å drikke, og jeg trener for å kunne holde skjemaet. Det blir en jobb, og man må se på det som en jobb. Det betyr dog ikke at det ikke er gøy, når man drar fra by til by og står på scenen foran 10.000 mennesker. En annen ting er at jeg ikke liker å være i sentrum, det har jeg aldri gjort. Jeg er nok mer låtskriver og produsent, enn artist og performer. Men jeg elsker adrenalinkicket jeg får av å stå på scenen, sier han og fikser på det svenske, blonde håret.

Da han var 15 begynte han å leke med musikk, men han så aldri for seg en hverdag hvor det å spille konserter hver kveld skulle bli en hverdag og jobb.

– Det føles sykt. Jeg hadde aldri tenkt at det var slik det skulle bli. Jeg ville bare ha en jobb hvor jeg kunne bestemme mine egne arbeidstider – våkne sent, og legge meg sent. Dette passet, og når jeg i tillegg klarte å betale husleie og reise rundt, så var jeg fornøyd med det. Nå funker det ganske bra, ler han og sender et smil til foreldrene, Anki og Klas, som besøker sønnen sin på Ibiza.

– Vi er veldig stolte og glade. Og så er det jo ekstra morsomt siden vi synes at musikken hans er bra, sier mamma, mens faren vrir på den svarte capsen, hvor det står «Avicii» i store bokstaver.

Spennende samarbeid

Bergling bor i Los Angeles, hvor han skriver låter og produserer musikken så mange har lagt sin elsk på. Sommeren går til festivaler og konserter rundt omkring i Europa.

– Jeg har ikke så mye tid hvor jeg kan gjøre vanlige ting – men jeg har kjøpt et golfsett og kamera, så nå tar jeg litt bilder. Det er gøy å kunne gjøre andre ting også. Det har vært bare musikk i fem år, og det har spist opp all tid.

Hans første album, «True», kom i fjor og gikk rett til topps på hitlister verden over. Albumet har nå ligget på VG-lista i 48 uker (45 av dem på Topp 10), og hans største hit fra albumet «Wake Me Up» tok alle dansegulv med storm, og er den mest spilte låten på Spotify noensinne. Nå er han snart klar for nytt album, og det er ikke mangel på materiale som gjør at det ikke er satt noen slippdato enda.

FULL FEST: Bergling kan det å underholde, og byr på et enormt lysshow og konfetti under konsertene sine på Ibiza. Foto:Sean Eriksson,

70 demoer

– Jeg har rundt 70 demoer som ligger, og nå skal vi produsere alle. Etter det får vi se hva som kommer på albumet. På det neste albumet vil folk merke spennende kollaborasjoner, ettersom jeg har jobbet med blant annet Jon Bon Jovi, Bille Joe Armstrong fra Green Day og Chris Martin fra Coldplay. Det er nytt for meg. På det forrige albumet var det ikke så store navn, for da kjørte jeg på det jeg kunne få. Nå ligger det i folks interesse å skrive låter med meg. Jeg fikk noen slike tilbud for noen år siden, men det ville vært en snarvei å gjøre slike samarbeid på den tiden. Nå passer det, sier han og legger til:

– Når albumet kommer, vet jeg ikke. Med tanke på at det gikk så bra med «True», og at mange av de låtene lever fortsatt, føler jeg ikke noe press og jeg stresser ikke med å få det ferdig. Det kommer når det kommer, men jeg er en arbeidsmaur – så jeg kommer nok til å lage flere låter i tiden før albumet, noe som antagelig gjør det enda vanskeligere å velge hvilke låter som skal på albumet.

Det neste steget

Til høsten vender Bergling tilbake over Atlanterhavet, men ikke før Norge har fått besøk av den unge svensken. Den 22. august står han på scenen på Bislett stadion under Findings Festival, og han gleder seg.

– Jeg føler hele tiden at alle «gigs» er det neste steget – og det har alltid vært en drøm. Hittil har jeg hatt flaks, siden hver eneste by jeg reiser til føles ut som det neste steget. Jeg har gått fra å spille foran 200 mennesker på en drittklubb til å spille på Bislett stadion. Det blir alltid større og større, og det er så jævlig moro at det går bra. Det gjør jo at man fortsetter – at det hele tiden finnes et neste steg.

Bergling har de siste årene gjort stor suksess både hjemme og i utlandet, og får han velge selv vil han holde på en stund til.

– Jeg føler at jeg kan holde på til jeg er 45. Men det spørs – jeg kan ikke gjøre det jeg gjør i dag når jeg er 45. Jeg tror at måten jeg opptrer på da er annerledes, og kanskje spiller jeg et instrument på scenen også. Hvis du sammenligner det med Rolling Stones for eksempel, så kan ikke jeg gjøre det samme når jeg er 80. Det ville føles teit, tror jeg. Det hadde jeg nok ikke orket heller. Men jeg holder på en stund til, smiler han, og titter utover Ibiza mens vi svinger inn mot huset hans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder