MR.CHRISTMAS: Kurt Nilsen (36) trekker fulle hus og får mye ros for sine julekonserter. Her er han avbildet foran fire julekonserter i Grieghallen i Bergen tidligere i juleuken.

MR.CHRISTMAS: Kurt Nilsen (36) trekker fulle hus og får mye ros for sine julekonserter. Her er han avbildet foran fire julekonserter i Grieghallen i Bergen tidligere i juleuken. Foto: Tor Erik H. Mathiesen , VG

Kurt Nilsen feirer jul uten barna

BERGEN (VG) Kurt Nilsen (36) er «hele Norges» julestjerne. Men når freden senker seg skal han være alene med kjæresten Oda.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dette intervjuet med VG snakker han også om julesuksessen – og en nesten pinlig nestenulykke.

Han fylte ikke Bergens storstue bare én gang – men fire ganger før han takket av og dro til kjæresten Oda Rivrud for å feire jul denne uka. Ikke i Bergen, ikke på sin berømte gitarhytte, men i Lier, der kjæresten kommer fra.

Kurt Nilsen: Topper strømme-liste

For bare 14 år siden var Kurt Nilsen også i Grieghallen, der han avsluttet årets juleturné på bittelille julaften. Nærmere bestemt på taket og installerte rør.

– Det var mye isolering. Frøs som f.. på hendene, sier han.

Drømmen ble virkelighet

Rørlegger Nilsen hadde en drøm – om å slå gjennom som artist. I 2003 gikk unggutten med crooner-stemmen rett til topps ikke bare i norske Idol – men han feide all motstand av banen i den internasjonale.

Kurt: Stor på VG-lista

Da VG traff han mandag denne uken, sto Kurt 25 meter under rørene han monterte – i dress og med stort band – og drar fulle hus. Og ikke bare i Bergen. Fra starten gikk i Bodø har han holdt 17 utsolgte konserter over hele landet. Hele 32.000 har sett han på denne turneen.

HAR NOE PÅ GANG: Kurt Nilsen røper at han har laget en helt ny og annerledes produksjon - og går i studio på nyåret. Dette skal svinge, og det skal være gøy, sier han. Foto: Tor Erik H. Mathiesen , VG

– Det er jo helt vilt. Folk vil ha julemusikk. Det skjer hver ellevte måned, en stemning som er der. Noe med å slippe maset, noe med å ha en tradisjon. Det sier jeg også – at nå må folk glemme maset og alt de skal huske å gjøre – og bare være her. Og så er det borte igjen. Helt til neste jul.

Kurt: Tok taxi for 30.050,-

Opptrer blant venner

Kurt Nilsen er ingen nybegynner lenger. Der han var storøyd og fersk i 2003 – er 36-åringen en erfaren sceneartist i dag. Han behersker mange sjangere og har mange suksesser bak seg. Han har rutiner: Han sitter med briller på og klunker på Grieghallens massive flygel idet VG møter ham.

Han prøver ut noe musikalsk. Og han liker å bli kjent med salen før konserter:

– Jeg må ta inn salen. Sitte i den, tenke at her blir det fullt av folk om noen timer. Kanskje akkurat som i fotball, at bortelaget får trene på banen før kampen. Forskjellen er at jeg møter bare venner, folk som heier på meg, det føles jo sånn.

Kurt: Slutter som IDOL-dommer

Juleslakt ble suksess

Hans plate med klassisk julemusikk er blitt en av landets mest solgte siden den kom ut i 2010 – trass i at den bare fikk terningkast 2 hos VGs anmelder:

– Det var jo litt spesielt å få en toer, det var jo mange med på den, Kringkastingsorkesteret blant annet. Det viser nok en gang at anmeldelser betyr lite for salget. Ting som får en femmer, selger ingenting, men det som får en toer, selger år etter år.

Kurts egne juleforberedelser har også begynt å bli en tradisjon, innrømmer han:

– Jeg liker ikke å være hjemme før jul, jeg vil ut på veien. Det har blitt sånn. Men det er godt å komme hjem igjen til Bergen etter en sånn tur. På en måte føles det som om en drøm er blitt virkelighet – fra den gang jeg jobbet på taket her.

Kurt: Fikk årslønn på 3,4 mill.

Kurt Nilsen skal feire jul uten barna i år. Marte, Erik og Lucas på henholdsvis 19, 16 og 10 år blir hjemme. Far selv skal til Drammen, til Lier og feire med kjæresten, Oda Rivrud, som han titt og ofte lar seg avbilde med på sosiale medier som Instagram.

Oss to ❤️

En tradisjon brytes dermed; jula på gitarhytta i Eidfjord der Kurt og familien har feiret jul siden hytta sto klar i 2008. I fjor foregikk feiringen kun med Kurt og barna, etter at Kurt og kona Kristin skilte lag året i forveien.

Juletradisjonene ble likevel fulgt, avslørte Kurt Nilsen i et VG-intervju i fjor:

– Vi er ikke så opptatt av presanger i familien, for det handler om å finne roen, og kose seg sammen. Etter frokost, som ungene alltid skal spise klokken åtte på julaften, er det tid før julegrøt - og der leter man etter mandelen. Men jeg må jo gi den til den minste. «Jeg fant den», roper han. «No shit, Sherlock» tenker jeg!

LES HELE INTERVJUET HER!

I år sier Kurt dette om å feire uten barn.

– Det er ikke så farlig nå, når de er så store. Julen dreier seg om ungene. Og voksne som har gode minner om julen. Jeg misunner alle barna julen. Men jeg var hos mine barn søndag, delte ut gaver, formante om at de måtte ikke åpne før julaften, ler han.

Har skrevet nytt

Kurt Nilsen sa fra seg TV2-jobben som dommer i Idol for ett år siden, for å drive med egne ting. Hva dette er?

– Jeg har laget egne ting. Låter. Har alle demoene klare. Jeg har prøvd ulike sjangere, både pop, crooner og country. Nå vil jeg prøve noe helt nytt. Det skal svinge, og det skal være jævla gøy. Og det skal bergta andre enn meg selv. Hva det blir, er ikke helt klart, nå skal vi samle band over nyttår og begynne å leke, se hva det blir til.

Kurt: Solgte gitarhytta til eget selskap

Falt baklengs i kofferten

Men juleavslutningen i Bergen denne uka kunne lett gått i vasken, innrømmer han. Han kommer akkurat fra kiropraktor som har forsøkt å fikse ham så godt han kunne:

– Jeg sto i telefonen med kjæresten min og skulle lukke et vindu og dra igjen en gardin med andre hånden. Så tar jeg ett steg tilbake, og trakker på en sko – og så mister jeg helt balansen! Gardinen fyker ene veien og jeg faller baklengs – og rett opp i kofferten min! Husker bare at jeg fortsatt holdt i telefonen, og forsikret at – her går det helt fint!

Men smertefritt var det ikke – og Nilsen sliter med å få på seg både genser og dress.

– Du vet, da har du vært for lenge på turné. Men pytt, det går nok over, smiler han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder