UTE: Agnete Johnsen kom seg ikke til lørdagens Eurovision-finale.

UTE: Agnete Johnsen kom seg ikke til lørdagens Eurovision-finale. Foto: Pelle T Nilsson Stella Pictures

Eurovision-kommentar: Håpet knust

STOCKHOLM (VG) Isprinsessen fra Nesseby klarte verken å knuse nok is eller smelte mange nok hjerter til å komme seg til Eurovision-finalen lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Vi var så sikre på denne finaleplassen. Ikke bare undertegnede, men også flere andre tidligere Eurovision-deltakere og eksperter. Kanskje er vi for patriotiske i lille Norge?

Eller kanskje ikke. For det er ingen tvil om at «Icebreaker» er en sterk nok låt til å delta i en finale, og det er heller ingen tvil om at Agnete Johnsen er en sterk nok artist, til og med svensk presse er enig med oss der.

Så hva skjedde?

LES OGSÅ: Slik samler Agnete krefter til Eurovision-opptredenen

Kanskje har Agnete Johnsens fravær i Eurovision-offentligheten den siste uka likevel vært en del av årsaken til at Europa ikke vil se henne i finalen lørdag. For de har jo ikke sett henne hele uka, heller, annet enn i prøvene.

Hun har rett og slett ikke gitt av seg selv og grepet muligheten til å drive PR for sitt bidrag. Det viser nok hvor viktig det er å ha en artist som makter å leve med all viraken som hvert år oppstår under Eurovision-uka - at NRK, Agnete og hennes management kan ha undervurdert dette.

Det kommer til - og må bli - en diskusjon i etterkant av denne fadesen om det var riktig å sende Agnete i hennes tilstand til Stockholm. NRK må også ta en alvorsprat med seg selv for å drøfte hvor det gikk galt. I denne situasjonen kunne de neppe ha rukket å gjøre noe annerledes, all den tid Agnete åpenbart har fått en dårligere periode rett før Eurovision-deltakelsen.

Mentale problemer følger ingen timeplan. Ingen kan planlegge når de dukker opp.

I semifinalen startet Agnete nølende - «Icebreaker» åpner i et leie som egentlig er litt lavt for stemmen hennes, og hun risikerer å bli borte bak instrumentene. Men du verden som hun tar det igjen senere, ikke minst når det siste vokalbrekket setter inn.

Det siste halvminuttet var rett og slett eksepsjonelt, nesten en toppidrettsprestasjon.

HUSK: Skjermer Agnete Johnsens familie og venner

Men det var bare ikke godt nok.

Ikke minst var det en lettelse å se at Agnete smilte med øynene igjen, hun flørtet med kamera og opptrådte uhyre profesjonelt i de tre minuttene hun hadde til rådighet. Scenedekoren var - som ventet - som hentet fra «Frost»-universet, hvilket ikke er så rart all den tid inspirasjonen til denne filmen er hentet fra Norge og handler om en prinsesse med magiske evner.

Det holdt likevel ikke.

Dessuten; i en balladetung semifinale, med sterke bidrag fra kraftfulle vokalister også fra Australia, Bulgaria, Ukraina, Serbia og Israel, var det deilig å få et refreng som faktisk sakket på tempoet, stikk i strid med en vanlig oppbygning av en Eurovision-låt.

Det var ikke godt nok, det heller.

Nå er det bare svenskene av nordiske bidrag igjen.

LEST DENNE?: Lene Marlin: – Flinke, modige Agnete!

Det er lov å være skuffet i kveld. Men det er også lov å minne oss selv på at Agnete gjorde jobben sin og presterte det beste hun kunne.

Dessverre holdt ikke isknuseren helt inn, den smeltet rett og slett ikke mange nok europeiske hjerter.

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder