Grand Prix-vinneren sliter mentalt: NRK trygge på at Agnete Johnsen er klar for Eurovision Song Contest

Agnete fornøyd med første sceneprøve

Aftonbladets spesialist mener NRK må kommunisere høylydt hvorfor Johnsen ikke stiller opp ved arrangementer i Stockholm.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag ble det kjent at Melodi Grand Prix-vinner Agnete Johnsen (21) har fått et uheldig utgangspunkt i forkant av Eurovision Song Contest i Stockholm neste uke.

LES OGSÅ: Mest populære MGP-vinner siden 2013

I dag skal artistene gjennom første sceneprøve. På den påfølgende pressekonferansen – en gylden anledning til å presentere seg for europeisk presse og publikum – blir Johnsen ikke til stede.

Se Agnetes første sceneprøve i Globen torsdag kveld HER!

Fredag kveld inviterer Eurovision til «Nordic Night», en fest hvor de nordiske ESC-artistene spiller sine låter og mingler med presse og fans. Heller ikke dit kommer Johnsen, ifølge NRK.

– Hun kommer ikke til å være med på noe som helst av pressekonferanser, og vil heller ikke gi intervjuer. Det er utgangspunktet, sier NRKs ESC-delegasjonsleder Stig Karlsen.

Britisk avis: – Genialt original eller for rar

Den svenske avisen Aftonbladets Eurovision-ekspert Tobbe Ek er bekymret for Johnsens problemer og konsekvensene de får for hennes oppkjøring til semifinalen 12. mai.

BEKYMRET: Tobbe Ek. Foto: AFTONBLADET

– Jeg håper virkelig at Agnetes team først og fremst tenker på hennes ve og vel, og ingenting annet, sier han.

– Det er selvsagt en vanvittig påkjenning å stille seg på scenen foran en fullsatt arena og 200 millioner TV-seere. Det som virkelig bekymrer meg er hvordan hun skal klare å håndtere dette, hvis hun er såpass dårlig at hun ikke kan gjøre intervjuer, påpeker Tobbe Ek.

Torsdag kveld hadde Agnete Johnsen sin første sceneprøve. Hun uttrykte tilfredshet med gjennomgangen overfor NRK etterpå, ikke minst for kjolevalget - den samme, hvite som hun vant den norske finalen med.

– Denne kjolen er for meg en del av «Icebreaker» og har blitt et symbol for meg, sa hun til NRK etterpå.

Bakgrunn: Agnete Johnsen utredes for bipolar lidelse

Aftonbladets Tobbe Ek tror at Johnsens situasjon vil få mye oppmerksomhet i eurosirkuset.

– Dersom Agnetes mentale helse er så dårlig at hun ikke orker å intervjues vil det selvsagt bli omtalt. Jeg tror mange vil reagere med bestyrtelse og spørre seg om hun virkelig er i god nok form til å opptre foran 200 millioner.

NRKs delegasjonsleder føler seg trygg på at artisten er rustet for oppgaven.

– Folk er forskjellige når det kommer til hva de synes er stressende og vanskelig. Agnetes store drøm og drivkraft er å stå på scenen og synge. Når hun opptrer er hun i sitt ess, der føler hun trygghet. Der har hun ryggmarg, med bakgrunn i utallige opptredener på TV og foran mange mennesker, sier Karlsen.

Den svenske eksperten mener at NRK må kommunisere høylydt hvorfor Johnsen ikke stiller opp til pressekonferanser og sammenkomster som «Nordic Night».

– Å ikke stille opp kan skape irritasjon hos medier og journalister her i Stockholm. Det er også mange fans som når ut med sine synspunkter i blogger og sosiale medier. NRK må sørge for at det ikke blir ryktespredning om årsaken, sier Ek.

TAR FORHOLDSREGLER: Stig Karlsen. Foto: Gaute Nistov/NRK

Én bekymring går ifølge ham foran alt annet.

– Jeg håper virkelig at NRK hele tiden setter Agnetes helse i fokus. Det er det viktigste, at hun har det bra. Det er jeg overbevist om at alle nærværende medier vil være enige i også.

VG har kontaktet Agnete Johnsens managere for kommentar til denne saken. De henviser til NRK.

Stig Karlsen i NRK medgir at situasjonen ikke er ideell.

– Det hadde vært hyggelig å kunne by seg litt frem, sier han.

– Vi må se an litt, for dette handler om Agnete – hvordan hun føler seg, hva hun er klar for. Hun tar selv disse avgjørelsene. Men vi sier at hun ikke stiller opp for presse, så får det heller være en hyggelig overraskelse underveis dersom det skjer endringer.

Karlsens jobb blir nå å sørge for skjerming av 21-åringen fra Nesseby.

– Det viktige er at Agnete får roen hun har bedt om i forhold til utfordringene hun har, så hun får konsentrert seg om det absolutt viktigste: De tre minuttene på scenen i seminfinalen.

GRAND PRIX-VINNER: Agnete Johnsen i Oslo Spektrum 27. februar. Foto: FREDRIK SOLSTAD

– Hva gjør NRK for å ivareta Agnete Johnsen best mulig?

– Vi har et apparat for dette, og samarbeid med hennes management. Jeg vil ikke gå inn på hennes helsetilstand og behandling, for det er hennes privatsak. Men her er det gjort en vurdering i forkant, og det er oppfølging både underveis og etter Eurovision.

– Hva slags medisinsk oppfølging får hun i Stockholm?

– Hun har den oppfølgingen legene mener hun trenger og som Agnete har bedt om selv.

NRK-sjefen håper nå på forståelse for situasjonen. Han synes det er tøft av Johnsen å gå ut med dette.

– Hun er jo en rollemodell for andre som har lignende utfordringer, med tanke på hvor bra og åpen hun er. En sterk, smart jente som leverer artisteri av klasse, og gjør dette til tross for sine utfordringer. Det er veldig flott. Vi håper folk vil ha respekt for situasjonen hun er i, og glede seg over hva hun får til på tross av det.

– Er det ansvarlig av NRK å sende Agnete Johnsen til denne konkurransen?

– Agnete har sjekket det medisinske, vi i NRK har hatt bedriftshelsetjenesten involvert for å se på det fra vår side. Vi har tatt alle mulige forholdsregler. Dette er en lidelse hun lever med. Hennes store drøm er Eurovision og hun ønsker veldig sterkt å gjøre dette.

– Føler du deg trygg på at Agnete står på scenen i Stockholm 12. mai?

– Ja, absolutt.

SLITER MENTALT: Agnete Johnsen. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder