SYNGER UT: Dima Bilan har tidligere skrevet et åpent brev der han fordømmer hjemlandets anti-homolover. Her avbildet i 2008 da han vant Eurovision med låten «Believe» for Russland. Foto:AP,

BBC klippet bort Russland-buing fra Eurovision-show

Publikum buet på Russlands bidrag i NRK-programmet «Eurovision Song Contest 60 år». Men det fikk TV-seerne aldri se eller høre.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag ble Eurovisions jubileumsshow sendt i over 25 land, deriblant Norge. Den omdiskuterte musikk-konkurransen fyller 60 år og det ble feiret med flere opptredener fra noen av MGP-historiens største artister.

Innspillingen, som foregikk fra Hammersmith Apollo i London, ble derimot ikke helt som BBC hadde planlagt på forhånd.

Ifølge det homovennlige nyhetsnettstedet The Pink, ble den russiske artisten Dima Bilan, som vant Eurovision i 2008, møtt med høylytt buing på da han gikk på scenen for å fremføre deler av vinnerlåten «Believe» og «Never Let You Go».

Buingen skal ha vært i protest mot Russlands kontroversielle anti-homolover, som gjør det straffbart med «homofil propaganda» og det å vise sin seksualitet offentlig, skriver The Pink.

VG+: Eurovision-artistene vi husker: Dette gjør de nå (krever abonnement)

Hendelsen ble klippet bort fra selve TV-sendingen, og det var også svært få nærbilder av publikum under Bilans opptreden.

En talsperson for BBC bekrefter at introduksjonen til den russiske artisten måtte spilles inn på nytt.

– Programleder Graham Norton var profesjonell og sa til publikum at de måtte være snille mot artistene. «Det er ikke noen konkurranse i kveld og vi er her alle for å støtte dem», sa han, ifølge BBC.

Da Bilan gikk på scenen igjen, ble han møtt med stor applaus og showet kunne fortsette.

Russland ble møtt av lignende protester under Eurovision-finalen i København i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder