SMIL TIL KAMERA(T): Stavangerkameratene – fra venstre: Tommy Fredvang (34), Ole Alexander Mæland (36), Kjartan Salvesen (39) og Glenn Lyse (41). Foto: DAWORKS Foto: ,

«Idol»-vinnerne lager «supergruppe»: – Gir blanke f*** i hva folk synes

Fire musikalske TV-tryner, fire gitarer, samlet av et eventbyrå. Spiller coverlåter. Lyder kjent? Hils på Stavangerkameratene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Idol» har vært starten for mang en artistkarriere i Norge. Tone Damli, Eva Weel Skram og Astrid Smeplass er bare noen av deltagerne som har klart seg også utenfor TV2-konseptet.

Men med unntak for førstemann Kurt Nilsen har ikke vinnerne av konkurransen vært spesielt synlige i ettertid. (Den siste het Ingvar Olsen, om du skulle ha glemt det.)

Les også: «Idol»-deltager forsvarer utskjelt dommer

Nå har imidlertid to av dem slått sine pjalter sammen.

2004-vinner Kjartan Salvesen og 2007-seierherre Glenn Lyse utgjør halvparten av kvartetten Stavangerkameratene.

DANKET UT JENTENE: Kjarten Salvesen konkurrerte mot Margaret Berger og Sandra Lyng i «Idol» 2004. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN Foto: ,

Med seg har de Tommy Fredvang – deltager i «X Factor» 2009, «Skal vi danse» 2010 og «Stjernekamp» 2015 – og Ole Alexander Mæland, som var med i «The Voice» 2012.

Fikk du med deg? Deprimert etter «Idol», slutter på skolen

De fire rogalendingene ble samlet til en opptreden ved volleyball-VM i hjembyen i fjor sommer. Et lokalt eventbyrå stod bak ideen å samle disse fire.

Repertoaret består hovedsakelig av coverversjoner.

VANT OVER UNGGUTTEN: Glenn Lyse (t.h.) slo Bjørn Johan Muri på målstreken i «Idol» 2007. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Da begynner det å bli en del paralleller til konstellasjonen Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm, som tok Norge med storm ti år tilbake.

– Dette er ikke helt som Kurt og gjengen, men de var gode forbilder, sier Salvesen.

Så du denne? «Idol»-favoritt (16) sliter med sceneskrekk

– Vi følte at vi måtte ha en egen vri på det. Vrien vår er at vi tar kjente sanger og gjør dem på stavangersk. Et lokalt preg som slår an.

– Vi prøver ikke å herme etter noen. Men vi gir blanke f*** i hva folk synes, sier Lyse.

SVINGTE SEG: Tommy Fredvang med dansepartner Rakel Kristina Aalmo i «Skal vi danse» 2010. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Kvartetten gir blant annet blanke f*** i hva folk synes om deres versjoner av Miley Cyrus' «Wrecking Ball», Kents «Kärleken ventar», Bob Marleys «Could You Be Loved» og A-has «Hunting High And Low».

Samt Aviciis «Wake Me Up», som har fått tittelen «Vekk meg opp» og er bandets første singelutgivelse.

– Det var syv måneder med mailing og oversettelse av oversettelsen til Avicii og Aloe Blaccs management for å få den godkjent, forteller Fredvang.

Han forteller om en viss intern slagside i kvartetten:

– Glenn og Kjartan bruker det mye. Hvis jeg prøver å komme med meninger er det alltid «hold kjeft, du har ikke vunnet Idol», ler Fredvang.

STEMMEPRAKT: Ole Alexander Mæland med mentor Hanne Sørvaag i «The Voice» 2012. Foto: TV2 Foto: ,

Salvesen hadde i sin tid den utakknemlige oppgaven å være første «Idol»-vinner etter Kurt Nilsen.

Han toppet VG-lista både med singel og album like etter seieren, men ble fort glemt som artist. Andrealbumet «Then Silence» huskes best for sin profetiske tittel.

Likevel har han holdt det gående i event-øyemed – med rundt 20-30 opptredener i året, forteller han.

– Det er en fin ekstrainntekt, og det er artig å kjenne litt på det som var før. Men jeg har ingen ambisjoner om å stå i Oslo Spektrum igjen.

Salvesen minnes tiden etter «Idol» som en utfordring.

DE FORRIGE KAMERATENE: Espen Lind, Kurt Nilsen, Askil Holm og Alejandro Fuentes i 2006. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

– Det var å komme fra den høye himmelen og skulle ta nedturen. Det er en utfordring for alle mennesker, tror jeg. Men jeg har enormt kjekke minner fra «Idol». Og jeg tenker mest på dét nå.

I Salvesens kull var det en rekke finalister som har gjort det skarpt i ettertid: Margaret Berger, Sandra Lyng, Maria Haukaas Mittet.

– Jeg synes bare det er kjempekjekt at de har fått det til, sier han.

– De har jobbet knallhardt for det. Og det er jo ikke slik at alle som er deltagere i et program blir superstjerner. Noen gir opp og gjør andre ting – og det gjorde jeg etter hvert.

De siste seks årene har Salvesen jobbet for fotballklubben Viking.

Glenn Lyse har jobbet som artist på heltid siden «Idol». I nyere tid også som vokalist i en ny utgave av det semilegendariske syttitallsbandet Aunt Mary.

Han gjør det klart at han har ambisjoner for Stavangerkameratene.

– Vi har øvd knallhardt før jobbene vi har gjort. Jeg bor i tillegg en time unna de andre, så for meg er det to timer kjøring til hver øving. Jeg har ikke lyst til at dette skal renne ut i sanden, slår han fast.

Fredvang og Salvesen understreker at Stavangerkameratene er et «koseprosjekt» for dem. Men det kan bli mer alvorlig, tror prosjektleder Paula Hewitt i eventbyrået Scan One.

– Dette har slått veldig an lokalt, og vi får stadig flere forespørsler – også fra Sørlandet og Østlandet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder