VERDIG VINNER: Jamala og Ukraina risikerte diskvalifikasjon på grunn av for tidlig offentliggjøring av årets Eurovision-vinnerlåt, men EBU sier nå at de ikke vil gå til tiltak for å diskvalifisere henne. Foto: Anatolii Stepanov Afp

Eurovision: Ukraina brøt reglene - slipper straff

Ukrainas vinnerlåt i Eurovision brøt EBU-reglementet, men slipper likevel diskvalifikasjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var fan-nettstedet ESCToday som brakte nyheten om at Ukrainas vinner, Jamala, fremførte vinnerlåten «1944» i konserthuset i Kiev allerede den 18. mai i fjor. Der heter låten «Bizim Qirim» («Krim er vårt»), men det er ingen tvil om at det er samme låt som «1944».

Klippet ligger ute på YouTube. Den 18. mai er for øvrig datoen da krimtatarene årlig markerer deportasjonen i 1944.

LES OGSÅ: Eurovision mistet uskylden med Ukraina

I EBU-reglementet står det imidlertid i klartekst at de nasjonale bidragene ikke må spilles før 1. september.

ESCToday skriver samtidig at det også har skjedd tidligere at enkeltnasjoner har brutt sperrefristen, blant annet Danmark, Nederland og Hviterussland, men at det i disse tilfellene har vært snakk om så smal eksponering at det ikke har gitt bidragene en ekstrafordel før den store finalen.

Ved henvendelse til EBUs norske toppsjef, Jon Ola Sand, blir VG henvist til en pressemelding som EBU sendte ut torsdag formiddag. Der blir Jamala i klartekst «frikjent», tross fremførelsen i Kiev for ett år siden:

TÅREVÅTT: Jamala hadde vanskelig for å holde tilbake tårene da hun forstå at hun og Ukraina hadde passert erkefienden Russland på målstreken. Foto: Martin Meissner Ap

EUROVISION SOM POLITISK ARENA?: Ukraina med politisk betent bidrag

«Når det gjelder Jamalas «1944» har EBU blitt gjort oppmerksom på - etter Eurovision Song Contest 2016 - en offentlig fremføring av en tidligere versjon av sangen fra mai 2015. Videoen fra en mindre konsert har bare blitt sett av noen hundre mennesker før den ble oppdaget de siste dagene. EBU har derfor, basert på tidligere avgjørelser i referansegruppen, konkludert med at den offentliggjorte videoen ikke har gitt Jamalas sang en urettferdig fordel i Eurovision Song Contest 2016 og sangen var gyldig i konkurransen», står det i uttalelsen fra EBU.

Det ble en høydramatisk finale i Eurovision Song Contest i Stockholm sist helg da den nye stemmegivningen gjorde at avgjørelsen ikke falt helt før på målstreken. Da sto det to land igjen; erkefiendene Ukraina og Russland.

KOMMENTAR: Dette handler både om Putin og Stalin

Jamalas «1944» - som i utgangspunktet altså het «Krim er vårt», men som trolig ble nyansert på grunn av tittelens politiske antydning - handler om hennes eget folk, krimtatarene, som ble fordrevet fra Krim av Josef Stalin i 1944 fordi Stalin mistenkte dem for å stå i ledtog med nazistene.

Den politiske konflikten mellom de to landene blusset opp igjen i 2014 da Russland annekterte Krim fra Ukraina.

Til slutt var det altså lillebror Ukraina som dro i land seieren i Stockholm og henviste Russland til tredjeplassen. Australia ble nummer to.

Norge kvalifiserte seg ikke til finale i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder