MATGLAD TYPE: Noman Mubashir har laget en hyllest til kebaben i form av en tullelåt. Foto: Kristian Helgesen VG

NRK-profil står bak viral tullelåt

NRK-profilen Noman Mubashir (42) prøver seg på humorfronten. Blir han den pakistanske Freddy Kalas?

  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På syvende plass på den virale topplisten på Spotify ligger fredag låten «Norges Beste Kebab». Det ikke alle vet er at det er NRK-profilen Noman Mubashir som gjemmer seg bak artistnavnet ALIas.

– Det var et humorprosjekt jeg drev med for noen måneder siden, men jeg turte ikke å gi det ut under eget navn, forteller Mubashir.

«Pita, pommes frites, shish kebab. Jeg er kongen av Tøyen kebab.»

Les også: Odd Nordstoga slapp nesten ikke inn til egen festivalopptreden

Slik begynner låten som nå går en liten seiersgang på sosiale medier. Låten ble delt, og så kommentert – og før han visste ordet av det drev ungdommen og tagget hverandre som de jo gjør på sosiale medier. Derfra fant «Norges Beste Kebab» veien til den virale topplisten på Spotify.

– Det begynte med at jeg i mange år tenkte at det hadde vært gøy å lage en morsom sang. En sang hvor man hyller kebaben. Det er nesten den nye nasjonalretten her til lands, og jeg tror det er ganske mange i Norge som har spist en kebab. Så møtte jeg en musikkprodusent som jeg kjente fra tidligere, og sammen laget vi denne låten.

VG+: Mubashir: – Vi kan ikke snu ryggen til (krever innlogging)

«Nå skal han prøve å bli popstjerne»

Grunnen til at han ikke ville gi den ut under eget navn er enkel: 40-årskrisen.

– Jeg var litt redd for at folk skulle ta det veldig seriøst og slakte den, og si at «Nå skal han prøve å bli popstjerne». For det er ikke det jeg prøver på, ler 42-åringen og fortsetter:

– Folk forbinder meg ikke først og fremst med humor. Det kan hende det handler om en 40-årskrise.

Les også: Nesbøs selskap halverte inntekten

Ettersom musikken ikke er en seriøs satsing for Mubashir håper han at folk tar det med et smil. Han forteller imidlertid at det ligger litt alvor bak låten også.

– Det er en historie om en norsk-pakistansk gutt som opplever at foreldrene presser ham til å bli lege eller ingeniør, noe som er typisk pakistansk. Men han er mer som Kjell Inge Røkke og Petter Stordalen – han skal bli kebabkonge. Så det er en liten samfunnsskildring der i tillegg til mye humor.

Kommer det litt kritikk etter at han nå blir koblet til låten, er det helt greit, mener han. Hittil har det nemlig vært nesten bare hyggelige tilbakemeldinger.

– De fleste som hører låten har vært veldig positive. Integrering og flerkultur er jo brennbare temaer i dagens Norge. Mange unge med utenlandske foreldre blir lei seg når de ser hva som blir skrevet om for eksempel muslimer på sosiale medier. Derfor tror jeg det er viktig med selvironi. At vi kan le av oss selv og ikke ta alt som skrives så seriøst. Denne sangen er laget med kjærlighet.

Les også: Kjendis-pakistanere splittet om søskenbarnekteskap

Pakistansk Freddy Kalas

Uansett om kritikken kommer eller ikke har Noman «Alias» Mubashir har mer på lager. Han har nemlig teksten klar til en ny humorlåt.

– Den er litt hardere. Der prøver jeg å leke Karpe Diem. Så den er mer politisk vinklet, og heter «Don't you jalla jalla me».

Mange av vennene til Mubashir mener ifølge NRK-profilen at dette kan bli årets sommerhit. Selv er han mer skeptisk.

– Det er nok litt vanskelig å slå Katastrofe, Morgan Sulele og Freddy Kalas. Men kanskje jeg kan bli den pakistanske versjonen av Freddy Kalas? ler han.

På Spotify har låten i skrivende stund blitt spilt av over 26.000 ganger, og videoen på YouTube har blitt sett av nesten like mange.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder