DEN GANG: John Paul Jones, John Bonham, Jimmy Page og Robert Plant poserer foran Led Zeppelins privatfly, The Starship, i 1973. Foto: Hulton Archive/Getty

Led Zeppelin må punge ut 6,8 millioner i advokatutgifter

En dommer har avgjort at Led Zeppelin ikke får dekket
nærmere 7 millioner kroner i advokatutgifter etter «Stairway to Heaven»-rettssaken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I juni ble det klart at Led Zeppelin og deres plateselskap vant rettssaken der ble saksøkt for å ha plagiert deler av låten «Stairway to Heaven».

Bakgrunn: Led Zeppelin må møte plagiatbeskyldninger i retten.

Det var Michael Skidmore, en bestyrer for avdøde Randy California i bandet Spirit, som i vår saksøkte Led Zeppelin og hevdet sistnevnte hadde kopiert deler av Spirits instrumentallåt «Taurus» fra 1968 i kjempehiten «Stairway to Heaven» fra 1971.

Striden sto om åpningsriffet, som Skidmore hevdet var stjålet fra «Taurus». Ifølge Led Zeppelin var det gitarist Jimmy Page som skrev musikken til låten mens han satt i en avsidesliggende hytte i Wales i 1970 sammen med vokalist Robert Plant. Året etter ble den åtte minutter lange låten gitt ut, og i årene siden skal den ha spilt inn over 3,5 milliarder kroner.

Leste du: Har ikke stjålet «Stairway to Heaven».

De gjenværende bandmedlemmene Page og Plant ba om at den tapende parten skulle dekke advokatutgiftene på rundt 800.000 dollar, eller 6,8 millioner kroner. Ifølge BBC argumenterte bandets advokater med at de ikke får dekket utgiftene av forsikringsselskapet, siden opphavsrettskravet ligger for langt tilbake i tid.

Mandag ble det klart at dommer R. Gary Klausner har avslått kravet. Mens Led Zeppelin-medlemmene mente søksmålet var spekulativt og et forsøk på å få kloa i deler av deres formue, mente dommeren at saksøkerne ikke hadde hatt «ondskapsfulle motiver», ifølge AP.

GJENFORENING: Led Zeppelin på gjenforeningskonserten i O2 Arena, London 10. desember 2007. Fra venstre: Robert Plant, John Paul Jones og Jimmy Page. Foto: Kevin Westenberg Warner Music/Getty Images

Mer om Led Zeppelin: Jimmy Page vil stoppe Robbie Williams' oppussingsplaner.

Randy California, som egentlig het Randy Wolfe, døde i 1997. Bandet han spilte i turnerte med Led Zeppelin i 1968 og 1969. Advokaten for hans boforvaltere, Francis Malofiy, fikk kritikk av dommeren for hvordan han har opptrådt i saken, og er for tiden suspendert for uakseptabel oppførsel i en annen opphavsrettssak angående Ushers «Bad Girl».

Balladen «Stairway to Heaven» lå senest inne på VG-lista i fem uker i 2007.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder