HEIER: Alexander er for lengst på plass og spreller i Lisboa. Trine Skei Grande skal følge ferden via TV-skjermen. Foto: NTB SCANPIX og FRODE HANSEN/VG

Trine Skei Grande lover å skaffe penger hvis Alexander Rybak vinner

LISBOA/OSLO(VG)Kulturministeren håper og tror at Norge håver inn seieren i Eurovision Song Contest i Lisboa. Onsdag kveld leverte Alexander Rybak en juryprøve til stående applaus.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

les også

Norge klatrer på favorittlisten

Men skal seieren bli en realitet, må Alexander Rybak (31) først synge seg videre fra semifinale 2 torsdag – der han møter blant andre Sverige og Danmark. I tirsdagens semifinale var Island blant dem som røk rett ut.

I en munter videopost på Facebook snakker Skei Grande direkte til Rybak:

– Hei, Alexander! Nå er vi veldig spent på jobben du skal gjøre, sier hun, før hun forteller at hun og veldig mange andre heier.

Tilbakeblikk: Husker du hvem som vant i fjor?

Hun fortsetter med å si at hun vet at Rybak er «elendig til å lage mat, men utrolig god til å lage musikk»:

– Jeg tror du virkelig skal klare å bryte noen barrierer for Norge og vinne, så får jeg ta jobben etterpå med å klare å finne penger til en skikkelig bra finale i Norge.

VG+: Alexander Rybak: Har lært seg å håndtere depresjoner

Et soleklart innlegg fra kulturministeren, altså, i de siste dagers debatt rundt hvorvidt en seier vil koste NRK altfor mye. Blant annet har kjendismanager Erland Bakke i en kommentar i Kampanje gått til angrep på Aftenposten, som han mener kritiserer en eventuell seier.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Også den norske delegasjonen i Lisboa ble styrket i håpet om norsk seier etter Alexander Rybaks juryprøver onsdag kveld. Det er denne opptredenen som danner grunnlag for stemmegivningen fra de utenlandske juryene foran semifinalen torsdag kveld.

– That’s how to entertain people! utbrøt NRKs MGP-general Stig Karlsen etterpå, med klar adresse til tittelen på Norges bidrag, «That’s How You Write A Song».

– Knallsterk leveranse fra Alexander og hans drømmeteam på scenen. Enorm respons fra publikum i salen. Dette blir veldig spennende! sier Karlsen.

Hovedpersonen selv var også fornøyd.

– Jeg føler at vi gjorde en veldig god juryprøve, og jeg er stolt av hva vi leverte. En god start, kom det fra Rybak selv.

Kulturminister Trine Skei Grande sier også i sin videohilsen at hun vil takke Rybak for den han er som musiker.

– Jeg har fulgt deg siden du var liten. Du har sørget for at mange unger har et musikalsk ideal, som de kan strekke seg etter, men som også klarer å forklare at det å holde på med musikk, er gøy, men også mye jobb.

Har vært storfavoritt: – Følte meg aldri vakker

Kulturministeren runder av med å hylle Eurovision-stjernen for at han klarer å være popmusiker kombinert med klassisk musiker. Hun ønsker også danserne og koristen lykke til i dagene som kommer.

NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er såre fornøyd over kulturministerens utspill.

– Supert at Trine Skei Grande vil bidra til tidenes musikkfest! Men nå bør vi konsentrere oss om å heie på Alexander, la musikken stå i sentrum og så begynne planleggingen av Eurovision i Oslo hvis han vinner. Både Trine og jeg håper på seier, sier Eriksen - som selv er i Lisboa - til VG.

TOPPER: Eleni Foureira fra Kypros er storfavoritt etter tirsdagens semifinale. Foto: Armando Franca / AP

Bettingfavoritt

Israel har helt til nå tronet øverst på bettinglistene, men etter tirsdagens semifinale har Kypros med sitt brennhete, sexy show seilt opp i tet. Alexander Rybak, som lenge lå på 9. og 10. plass på listene, har de siste dagene plassert seg som nummer to.

Ikke hørt alle låtene? Her får du en lyngjennomgang:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder