Nobelkonsert til 450 millioner hjem

TV-selskapene viser laber interesse for årets fredsprisutdeling, men står i kø for å sende den stjernespekkede Nobelkonserten. Showet ledes av Tom Cruise og Oprah Winfrey, og kan bli sett i 450 millioner hjem.

  • NTB

Både kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er til stede. Det er også statsminister Kjell Magne Bondevik og flere andre representanter fra regjering og Storting.

Men den internasjonale TV-interessen for direktesendinger fra utdelingen er laber. Foreløpig har bare NRK og Sveriges Television besluttet å sende direkte. Storselskaper som tyske ARD, britiske BBC og amerikanske CNN nøyer seg med redigerte innslag.

- Det kan kanskje skyldes at Maathai har hatt en lav medieprofil, sier prosjektkoordinator Marit Moi i NRK.

450 millioner

Samtidig er TV-interessen for lørdagens Nobelkonsert rekordstor.

Den amerikanske filmstjernen Tom Cruise og TV-vertinnen Oprah Winfrey leder et show med blant andre den canadiske jazzsangerinnen Dianna Krall, det unge britiske soulstjerneskuddet Joss Stone, Norges pophåp Sondre Lerche og den italienske operasangeren Andrea Bocelli.

Billettene til konserten i Oslo Spektrum ble revet bort på en time, og nå vil TV-selskaper over hele verden sende.

- Ifølge distributør IMG vil sendingen kunne bli sett av 450 millioner husstander i 100 land, sier produsent Odd Arvid Strømstad i Dinamo.

Det er avtaler med selskaper iblant annet USA, Canada, Australia, Kina, Russland, Brasil, Argentina, Kenya, Namibia, Thailand, Sverige, Danmark og Polen.

- Showet har en veldig bred appell. Det er mange kjente internasjonale navn med, og i bunnen for det hele ligger fredsprisen som alle kjenner, sier Strømstad.

Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, er ikke redd for at Nobelkonserten med sitt stjernegalleri vil ta bort fokuset fra fredsprisvinneren.

- Husk på at stjernene er her for å hedre prisvinneren, ikke seg selv. Dette gikk aldeles utmerket i fjor med Michael Douglas og Catherine Zeta-Jones. Vi tror det vil gå fint i år også, sier Lundestad til NTB.

Årets nobelvinner kommer til Norge onsdag, og har et omfattende program i Oslo de neste dagene. Torsdag holder hun pressekonferanse i Nobelinstituttet, før det er middag med Nobelkomiteen på Grand Hotel.

Fredag formiddag møtes hun av 3.000 skolebarn og kronprinsesse Mette-Marit i et Redd Barna-arrangement på Rådhusplassen. Deretter er det audiens med kongen og dronningen på Slottet.

Etter tildelingen av fredsprisen i Rådhuset, skal hun intervjues av CNN klokken 17. Det tradisjonelle fakkeltoget til ære for fredsprisvinneren på Karl Johan er klokken 19, før det bærer på bankett på Grand Hotel.

Lørdag møter Maathai både statsministeren, utenriksministeren og bistandsministeren og miljøvernministeren, samt Stortingets utenrikskomité, før det er konsert i Oslo Spektrum klokken 20.

- Uproblematisk

Sikkerhetsopplegget rundt årets Nobelprisutdelingen er moderat sammenlignet med andre år. Politiinspektør Johan Fredriksen ved Oslo politikammer betegner fredspristildelingen som «uproblematisk rent sikkerhetsmessig».

- Vi er ikke kjent med trusler mot prisvinneren i Norge. Hun bruker ikke sikkerhetsvakter til daglig. Vi vil selvfølgelig gi både prisvinneren og andre gjester nødvendig trygghet i forbindelse med arrangementene i Norge, sier han til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder