DØD: Terje Nilsen. Foto: Stig B. Hansen/Aftenposten

Visesanger Terje Nilsen er død

Ble 67 år gammel. Nå hylles han av en rekke av Norges største artister.

Det er Bodø.nu som melder om dødsfallet. Nilsen ble funnet død i sin leilighet onsdag morgen, ifølge NRK.

– Trist, veldig trist. En av de beste av oss har gått av vakt, skriver Bjørn Eidsvåg på Facebook.

– Terje Nilsen; en av de helt store, skriver Lillebjørn Nilsen på Twitter.

– Terje Nilsen. En musikant, en vill poet, en stemme fra djupet, en stor forteller. Han vil bli savnet. Han vil bli spilt. Han vil fremdeles få oss til å le, minnes, lengte, takke. Det var tidlig å gå, Terje. Fred, skriver Kari Bremnes på Facebook.

HYLLER: Bjørn Eidsvåg. Foto: LINE MØLLER

Trubaduren og poeten slo gjennom med sangen «Mjelle» i 1977. Han er også kjent for viser som «Blå ballade», «Sommernatt», «Sånn», «Jorda» og «Far sin hatt».

– Råere type

Nilsen ble født i Svolvær 1951, og har gitt ut 16 album. Hans uttrykk har stått spesielt sterkt i Nord-Norge.

HYLLER: Lillebjørn Nilsen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix

– Jeg synes egentlig begrepet «visesanger» er ganske begrensende for Terje Nilsen. Han var en mye råere type, og mer allsidig og egenrådig enn de man normalt forbinder med denne merkelappen, sier musikkjournalist Egon Holstad i avisen iTromsø.

– Ord som «bauta» og «legende» misbrukes ofte når kjente folk dør. I tilfellet Nilsen føles derimot ordene helt naturlige. Fordi han var det. Dette er en trist nyhet for både Norge og Nord-Norge, og spesielt for Bodø by.

TRIST: Egon Holstad. Foto: RONALD JOHANSEN, ITROMSØ

Gjennom karrieren ble Nilsen blant annet tildelt Spellemannpris, Blixprisen, Bodø bys kulturpris, Gammlengprisen og Alf Prøysens Ærespris.

I 2018-dokumentaren «Alt e såre vel» kom det frem at artisten hadde slitt med alkohol i en periode. Noe som endte med sykehus og rehabilitering.

HYLLER: Kari Bremnes. Foto: Pedersen, Terje/NTB scanpix

Etter en lengre pause fra musikken kom Nilsen sterkt tilbake med albumet «Nye låta» i 2016, noe som også ga ham et comeback på konsertfronten.

– Sjelden poet

Halvdan Sivertsen forteller at han og Terje Nilsen hadde et tett vennskap da de begge var unge artister på vei opp på syttitallet – og at de forble venner livet ut.

Ifølge Sivertsen var det en tid tilbake flere som fryktet at Nilsen skulle gå bort i ung alder, da det stod som dårligst til med ham.

– Han var jo veldig dårlig, syk og nede, sier Sivertsen til VG.

TAKKNEMLIG: Halvdan Sivertsen. Foto: HELGE MIKALSEN

Nilsens tilbaketog som edru og artist gledet Sivertsen desto mer.

– Alle syntes det var kjempestas at han kom tilbake. Det var ordentlig, flott og stort. Men 67 år for en slik sjelden poet, begavelse og artist, det er lite. Så dette er veldig, veldig trist. Uansett må vi være kjempetakknemlige for en sangskatt av en annen verden. Terje vil bety mye så lenge noen synger på norsk. Han hadde fortjent å være en større stjerne i Norge mens han levde.

– En institusjon

I 2002 ble Nilsen gjort kjent for et yngre publikum via sangen «Pøbla», signert hip hop-duoen Tungtvann, hvor Nilsens dype røst figurerte prominent.

Nilsen medvirket også på soloalbumet «Glasshuset Morgengry» fra Tungtvann-rapper Jørgen «Joddski» Nordeng, som ble sluppet så sent som sist fredag.

JOBBET MED NILSEN: Jørgen Nordeng, som går under artistnavnet Joddski. Foto: Cato Lauvli

– Terje Nilsen er en institusjon. Stemmen hans fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på alle oss nordlendinger, og han var så mye mer enn signaturhiten «Mjelle». Terje levde opp til navnet «Bodø-bohemen», og gjorde ikke alltid ting lett for seg selv som artist, men det var heller ikke poenget, sier Nordeng til VG.

Han er glad for at Nilsen fikk en artistisk rehabilitering i sine siste leveår.

– Heldigvis fikk han det, etter at han skrudde på korken for godt. Det siste året har jeg vært på premiere på filmen om ham, og sittet i Oslo Konserthus mens han sang med KORK under Oslo Jazzfestival. Begge gangene kom tårene, fordi man var så glad for Terje sin del, og for at andre endelig kunne få se det vi visste hele tiden: At Terje var en av de mest unike kunstnerne og ekte og jordnære musikerne vi har hatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder