AMERIKANSK HEDER: Trio Mediæval går inn i julehøytiden med flott kritikerros for sin siste plate fra selveste New York Times. Fra venstre Berit Opheim, Anna Maria Friman og Linn Andrea Fuglseth. Foto: Ingvil Skeie Ljones Foto:Ingvil Skeie Ljones,Ingvil Skeie Ljones

New York Times med ros til norske artister

Leif Ove Andsnes og Trio Mediæval blant årets beste, mener avisen

Det vanker førjulsros både til Leif Ove Andsnes og Trio Mediæval når anerkjente New York Times gjør opp status for årets beste klassiske plater.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det dreier seg om Andsnes' samleboks med hans pianokonserter av Beethoven, «The Beethoven Journey: The Complete Piano Concertos», som har fått strålende kritikker i store deler av verden.

– Platen byr på eksepsjonelt klare, friske og innsiktsfulle fremføringer, skriver avisens kritiker Anthony Tommasini, som beskriver Leif Ove Andsnes som en «strålende, norsk pianist».

Pianokonsertene er gitt ut i tre omganger og har vært svært populære også i Norge. Den første – med pianokonsertene nummer én og tre – kom i 2012, mens de to siste kom i år. Platene debuterte på henholdsvis femte, tiende og ellevteplass på VG-listen, hvilket er svært sjelden kost for klassiske plater.

FÅR ROS: Leif Ove Andsnes er endelig ferdig med sin Beethoven-maraton og får skryt av anerkjente New York Times. Foto:Thomas Nilsson,VG

Den første Beethoven-platen vant Leif Ove Andsnes Spellemannpris for, mens navnet hans var fraværende franominasjonslista til årets Spellemann da denne ble lagt frem for en uke siden.

New York Times har også viet plass til vårt internasjonalt anerkjente kor Trio Mediæval som består av Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Berit Opheim. Deres plate av året, «Aqulionis», beskrives av avisens kritiker James R. Oestreich som en plate med så varierte kilder – med sanger fra 1200-tallet og frem til i dag – at det er vanskelig å finne et tema eller en rød tråd i det hele tatt.

Heller ikke tittelen, som refererer til nordlyset, hjelper, mener han.

Likevel, skriver Oestreich, «forener den fortryllende vokalstilen og sonoriteten som denne kvinnelige vokalgruppen har utviklet det hele på en vakker måte».

Heller ikke Trio Mediæval er i år funnet verdig til en Spellemann-nominasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder