2007: Suksesskvartetten Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes, Askil Holm og Espen Lind på besøk i VG for snart syv år siden. Foto: LINE MØLLER

Norske «Hallelujah» knuser alle på YouTube

Leonard Cohen og Jeff Buckley må se seg slått

«Hallelujah»-versjonen til Kurt Nilsen, Espen Lind, Askil Holm og Alejandro Fuentes er sett av over 60 millioner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
YouTube

Etter at de fire gitarkameratene fremførte coverversjonen av den verdensberømte balladen hos «Skavlan» i 2007 (SE KLIPPET PÅ YOUTUBE ), har de norske guttas ulike opptredener med låten blitt en massiv seermagnet på YouTube.

Kvartetten kan skryte av å stå bak verdens mest populære coverversjon av «Hallelujah», opprinnelig skrevet av kanadiske Leonard Cohen og gjort verdenskjent av av amerikanske Jeff Buckley. Sangen oppgis for øvrig å være den det er laget desidert flest coverversjoner av.

Ny amerikansk bok

Det er i den nye boken «The Holy Or The Broken», som tar for seg historien til låtklassikeren, at de norske gitarkameratene og deres versjon løftes fram, skriver Dagsavisen .

Boken er skrevet av den amerikanske musikkjournalisten Alan Light, som overfor avisen beskriver den norske versjonen av «Hallelujah» som «fin, men ingen åpenbaring».

- Dette er et utrolig fenomen som føyer seg inn i rekken av underlige hendelser i «Hallelujah»-historien, sier forfatteren til Dagsavisen .

LES MER OM «HALLELUJAH»-BOKEN PÅ NEW YORK TIMES

Mens Buckleys og Cohens versjoner av «Hallelujah» kan skilte med 30-40 millioner visninger hver på videonettstedet YouTube, har over 60 millioner fått med seg versjonen til Lind, Nilsen, Holm og Fuentes.

YouTube: Se noen av gitarkameratenes fremføringer her

Hvis man bare søker etter «Hallelujah» på YouTube , så er det den norske kvartettens urfremføring hos Skavlan-besøket som dukker opp helt øverst på lista.

Manager Jan Fredrik Karlsen, som i sin tid var den som koblet de fire gutta sammen musikalsk, sier til Dagsavisen at han ikke skjønner hvordan dette har skjedd. Men han legger til at det er «fantastisk!».

Plateselskapet Universal, som ga ut nordmennenes versjon på et livealbum i 2007, fryder seg også over suksessen.

- Jeg vet ikke om noen andre klipp med norske artister som er sett så mange ganger, sier Gjermund Moastuen, sjef for digital markedsføring i Universal, til avisen.

Hvilken «Hallelujah»-versjon er din favoritt? Diskuter i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Selv om mange av kvartettens klipp på YouTube er merket med «Shrek» og «Idol», så er det vanskelig å forklare hvorfor de norske gutta har seilt forbi alle andre versjoner.

Etter to år med eventyrlig suksess, som også resulterte i Spellemann-pris, la de fire nye gitarkameratene samarbeidet på is i 2009 etter flere hundre tusen solgte plater.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

http://www.youtube.com/embed/TSmVG5IyPes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder