KUTTET MELLOMLEDDET: Bergensrapperen Lars Vaular. Foto: HES Foto: ,

Kommentar: Lars Vaulars karrieredrap på Gunnar Greve

Lars Vaular avsluttet samarbeidet med Gunnar Greve. Flere artister burde vurdere å droppe sin manager.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et intervju med Klassekampen denne uken snakker Lars Vaular mye om sin nye plate, og litt om det at han ikke har manager lenger.

«Det blir mindre ting å ta stilling til uten manager, mindre distraksjoner, mindre forvirring, lettere å ta en avgjørelse og stå for den. Det viktigste for meg da jeg bestemte meg for å droppe management var å få tilbake den følelsen av eierskap til det man gjør», sier rapperen.

Greit nok, den opplevelsen deler nok flere enn bare artister i møte med musikkbransjens mellomledersegment.

Men det er avslutningen som fremstår som noe av et karrieredrap – på managere generelt, og på hans tidligere manager Gunnar Greve spesielt.

«Sånne strategimøter med management har uansett alltid foregått sånn at jeg kommer dit, sier hva jeg vil at skal skje, og så prøver de å gjøre det. Da kan jeg heller hyre inn folk på oppdragsbasis til å gjøre de jobbene, og kutte mellomleddene.»

Au.

En manager skal være mor, far, psykolog, forretningsfører, assistent og visjonær. Ikke minst det siste. De beste er nesten for bandmedlemmer å regne.

De aller beste er omtrent like ikoniske som artistene, som Tom Parker (Elvis Presley) og Albert Grossmann (Bob Dylan). Sistnevnte ble forresten mer glad i penger enn musikk og fikk fyken av Dylan i 1971.

LEGENDE: Elvis-manager Tom Parker. Foto: AP Foto: ,

Rolling Stones hadde aldri blitt noe annet enn verdens eldste coverband, om ikke manager Andrew Loog Oldham hadde, alt etter hvilken myte man velger å tro på, sperret Jagger og Richards inne på kjøkkenet og nektet dem å komme ut før de hadde skrevet en låt.

Led Zeppelin-manager Peter Grant var kjent for å være så tilstede i bandets karriere at han egenhendig gikk rundt blant publikum på konserter og knuste innsmuglet opptaksutstyr med balltre. Konsertfilmen «The Song Remains The Same» har en fantastisk scene der han skjeller ut konsertarrangøren fordi noen selger uoffisielle Zeppelin-plakater utenfor Madison Square Garden.

Men de ovennevnte er unntak, ikke regel. Og de norske ekvivalentene er få, også sett med hjemlig bransjeblikk.

BLE DROPPET: Manager Gunnar Greve, også kjent som dommer i «Idol». Her i sistnevnte rolle. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Øyvind «Vinni» Sauvik hadde aldri fått en så solid tur til toppen av VG-lista, om det ikke var for at manageren hans fikk ham med på «Hver gang vi møtes». Hvem manageren er? Gunnar Greve.

Han kan det å få folk på TV2. Greit nok, men det er kanskje ikke akkurat der man skal være om man er Lars Vaular – og vil fortsette å være det.

Når en stjerne som Vaular velger å gå utenom dette leddet, bør det være til inspirasjon for flere. Kutt mellomleddene. Hyr folk selv. Våg å ta kontroll. Bli din egen manager. Det er ikke så vanskelig.

Som en artist jeg kjenner sa: «Jeg betaler regninger selv. Jeg er ikke redd for Brønnøysund. Jeg har ikke noe problem med å ta en telefon til folk jeg ikke vet hvem er. Så hvorfor skal jeg ha en manager?»

TOR MARTIN BØE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder