MGP-vinnere inspirert av Kygo

– Mamma ringte og sa det var jo helt likt han Kygo-vokalisten, forteller MGP-vinner Aleksander Walmann (31).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Både han og låtskriveren Joakim With Steen (27) – JOWST – ser klart likheter mellom musikktypen Kygo har internasjonal suksess med, og deres vinnerlåt «Grab the moment».

Les også: Lille Sofia (5 uker) gratulerte pappa!

Biler – og musikk

– Det er litt sånn som med biler. Audi, Mercedes og BMW lager biler som ligner ganske mye, både teknisk og utseendemessig. Sånn er det litt i musikken også. Det er veldig mange som Kygo er sånn cheesy, men jeg mener det er bra. Jeg lå på en solseng i fjor vår og hørte hele Kygos nye plate, og syntes den var top notch. Kygo har banet vei for mange norske låtskrivere, sier Joakim.

Les også: VG anmelder Melodi Grand Prix

SYNGER MED HATT: Kygo-vokalist Parson James under Nobelkonserten 2015. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Vi treffer de to i lobbyen på Oslo Plaza klokken 11 søndag, etter en heidundrende natt med feiring i NRK-regi i flere etasjer:

– Dette var jo en feiring av oss som vinnere, men også over et stort NRK-prosjekt, hvor de virkelig har satt kreftene inn. Vi er enormt bra tatt imot og passet på og hjulpet – fra utviklingen av masken mi til detaljer som buksebredde og mansjettknapper, sier han.

Les også: Vil endre sceneshowet

Utviklet låten

Joakim arbeider som studiotekniker, og han forteller at låten «Grab the moment» ble til gradvis – men først som litt lek med en synthesizer i ledig studio:

– Der ble bassløpet til, som utgjør en del av låten. Så spilte jeg dette for venner, og det ble utviklet til en melodi. Så fikk vi Jona McDonnel til å lage en raptekst. Men etter hvert fant vi ut at dette ikke var en rap. Så prøvde vi rett og slett å synge rapteksten – og det funket!

– Men det er temmelig mye tekst da, må jobbe litt med den, det blir ikke noe allsang av den akkurat, tilføyer Aleksander.

Les også: JOWST vant Melodi Grand Prix

Tvil og håp

– Jeg-personen i teksten sliter litt? Litt dyster tematikk?

– Mja, men også mye håp, sier Joakim.

– Det er mange som sitter med en drøm om å få ting til, å tørre, på mange felt. Og det

VOKALIST MED HATT: Her er Aleksander Walmann under norsk Melodi Grand Prix 2017. Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix

er jo litt skummelt kanskje. Men det er mulig å få det til, sier han.

– Dere må innrømme at det er litt likt Kygo-show dette? Tilbaketrukket hovedmann på tangent, og vokalist i front med bredbremmet hatt ala Parson James?

– Mora mi ringte, og hun følge ikke veldig med på musikk, men hun ringte og sa at det var jo kliss likt vokalisten til Kygo, ler Aleksander.

– Men jeg har alltid gått med caps, siden jeg var 15, og når jeg skulle ha den side skjorten utenpå, så kunne jeg ikke toppe det med caps, jeg måtte ha hatt.

Les også: Valens vannshow skapte trøbbel

– Shit

Aleksander ble valgt som vokalist etter en lynrask innhenting av prøvedemoer fra syv norske vokalister, som fikk ett døgn på å levere ett vers og ett refreng. Til slutt valgte Joakim Aleksander – både ut fra vokalprestasjoner og personlig kjemi.

Les også: Laber norsk interesse for MGP-låtene

De er begge nokså sikre på at «Grab the moment» vil vinne publikum om folk får hør den et par ganger.

– Spørsmålet er om folk tar den på første gangs høring. Mange låter er sånn at du blir lei dem i løpet av arbeidet med dem. Men ikke denne, den vokser bare, sier Joakim.

Han har hørt litt på andre lands bidrag til den store Eurovision-finalen i Ukrainas hovedstad Kiev i mai:

– Det er mye kult, men likevel, shit, vi kan jo kanskje måle oss, sier Joakim With Steen og Aleksander Walmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder