Tar sterk avstand fra partifellens Facebook-blemme

MGP-BRÅK: Rita Ormbostad oppdaterte sin Facebookstatus da Stella Mwangi vant Melodi Grand Prix. Det har skapt rabalder. Foto: Aure kommune / Krister Sørbø, VG.

Høyre: - Stella-uttalelsen er hinsides

(VG Nett) Gi meg samer, isbjørner og moskuser i MGP, skrev varaordfører Rita Ormbostad (H) etter Stellas seier. Det har satt sinnene i kok.

Artikkelen er over ni år gammel

AV: Ingunn Viken

- Vi for vår del tar avstand fra ytringene. Dette var et skikkelig overtramp og et skikkelig mageplask, sier generalsekretær i Høyre, Lars Arne Ryssdal.

Lørdag kom en av hans partifeller, varaordføreren i Aure i Møre og Romsdal, Rita Ormbostad (H) med rasistiske ytringer på Facebook mot MGP-vinner Stella Mwangi.

«Gi meg samer, isbjørner og moskuser. Jeg synes det er det vi skal selge, og ikke at vi har åpne asylmottak!» skriver hun ifølge Tidens Krav i en diskusjon med venner på Facebook, etter at Stella Mwangi, som er født i Kenya, vant den norske finalen i Melodi Grand Prix på lørdag.

- Spøk

«Skal kvesse meg et spyd og handle bongotrommer til Dusseldorf. Mulig jeg reiser til Afrika for å se finalen derfra, og da skal det spises gnu», skriver hun blant annet i en meningsytring med sine venner på Facebook.

I innlegget ymter hun også frempå at hun kanskje skal hente med seg neste års innslag til musikkonkurransen hjem fra Afrika.

Selv mener hun at det hele var en spøk og ikke ment rasistisk.

- Tanken var ikke rasistisk. Det var en spøk mellom meg og flere. En spøk som tok litt av. Det var ikke noe vondt med det. Folk er idioter uansett farge for meg, altså forklarer varaordføreren til Tidens Krav.

Hun gjentok unnskyldningen i et intervju med NRK Møre og Romsdal onsdag ettermiddag.

- Jeg beklager for at det kom ut slik som det gjorde. Jeg husker ikke en gang alt jeg skrev, for det var virkelig ikke noe jeg la noe i, sier hun i intervjuet.

- Ikke morsomt

GENERALSEKRETÆR: Lars Arne Ryssdal er kritisk til partifellens uttalelser. Foto: Scanpix.

Generalsekretæren i Høyre, Lars Arne Ryssdal, synes ikke at dette er det spor morsomt.

- Uttalelsen er hinsides. Dette er en form for humor som bommer grovt på hva som sømmer seg. Dette er i prinsippet private uttalelser i en privat sfære, men man må som offentlig person være bevisst på at man også må kunne stå inne for ytringene om de kommer på trykk, sier han til VG Nett.

Ryssdal fikk vite om de rasistiske uttalelsene via partifeller onsdag morgen og han har personlig bedt Ormobstad om å komme med en unnskyldning og om å fjerne innlegget. Han sier at Høyre tar avstand fra slike ytringer.

- Har dette skadet Høyre?

- Det er ikke jeg som skal være sensor for det, det er det velgerne som er. Men dette er utspill som er helt fjernt fra det som er Høyres politikk og holdning til nye landsmenn og det samfunnet vi lever i.

Ikke konsekvenser

Han vil personlig sende en hilsen til Stella, som han mener gikk av med en velfortjent seier.

- Jeg vil hilse til Stella og si at jeg er sikker på at hun har mange Høyre-velgere i ryggen. Hun er en flott representant for Norge, sier han.

Foreløpig har partiet ikke tatt stilling til om utspillet får konsekvenser for Ormbostad.

- Jeg ser ikke noe for øyeblikket. I Høyre er det ikke slik at vi korsfester og ekskluderer folk for engangsepisoder, sier Ryssdal.

Dårlig reklame for kommunen

Ordfører i Aure, Ingunn Golmen (Sp) sier at uttalelsene er dårlig reklame for kommunen.
- Dette er veldig uheldig for både henne og kommunen. Det er drøye uttalelser, og selv om hun mente det som en god spøk, tar det seg ikke godt ut utad. Man bør holde seg unna slike former for harselas, sier hun.

Samtidig mener hun at uttalelsene ikke er i tråd med hvordan hun oppfatter Ormbostad som person.

- Vi er en liten kommune og vi tar imot mange flyktninger. Det har Ormbostad selv vært med på å vedta. Vi er en inkluderende kommune som har god plass til innflyttere. Uttalelsene står ikke helt i stil med hvordan vi oppfatter henne som person ellers, sier Golmen.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med Ormbostad i ettermiddag.

Stella Mwangi ønsker ikke å kommentere saken.

Les flere kjendissaker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder