NYE GÅTE: Her er Gåte i 2017-versjon. Bak Gunnhild Sundli fra venstre ser vi Sveinung Sundli, Jon Even Schärer, Ole «Blind» Storli og Katrin Frøder.
Foto: Jarle Hagen
NYE GÅTE: Her er Gåte i 2017-versjon. Bak Gunnhild Sundli fra venstre ser vi Sveinung Sundli, Jon Even Schärer, Ole «Blind» Storli og Katrin Frøder. Foto: Jarle Hagen

Bandet Gåte gjenoppstår

MUSIKK

Kun søsknene Sveinung og Gunnhild Sundli er tilbake når et av 2000-tallets største norske rock-band, Gåte, gjenoppstår i ny drakt.

Publisert:

Med unntak av en håndfull konserter i 2009/2010 er det tolv år siden Gåte sa takk for seg på toppen av sin karriere. Årsaken var at Gunnhild Sundli (31) - som kun var 14 år gammel da hun ble med i bandet - ville søke andre utfordringer etter å ha brukt hele ungdomstiden på Gåte.

Les også: Gåte oppløst

Nå er imidlertid tonen en annen.

– Dette er resultatet av en lang og omfattende og god samtale med storebror. Til slutt sa jeg; greit - la oss iallfall teste det ut, da, forteller Gunnhild Sundli til VG.

– Jeg tror jeg aldri har vært så glad som da hun endelig sa ja, supplerer Sveinung Sundli (37) som sporenstreks dro ut og kjøpte seg hjemmestudio.

Husker du?: Derfor er Gunnhild med i «Stjernekamp»

– Jeg hadde stor respekt for Gunnhilds valg den gangen, men aldri lagt skjul på at jeg ikke hadde lyst til å avslutte Gåte, sier han.

– Han har mast litt med jevne mellomrom og aldri gitt opp håpet, og jeg har vel ikke vært direkte avvisende, heller. Men jo - han jublet bra da jeg sa ja og begynte å jobbe med en gang. Og da jeg prøvde å synge på det han lagde, sa det bare pang, sier Gunnhild.

– Det er litt vanskelig å beskrive en slik følelse, men det var på en måte å komme hjem. Mine år i Gåte var i ei tid da jeg ble formet, og som jeg er veldig glad i, men samtidig får man behov for å rømme litt og prøve andre veier i livet også. Likevel - det er vel som de sier; borte bra, men hjemme best, sier hun.

Gåtes mektige blanding av folkemusikk og rock bak Gunnhild Sundlis karakteristiske stemme ble en umiddelbar hit både hos kritikere og platekjøpere da debuten «Jygri» kom i 2002.

Albumet gikk rett inn på VG-listas førsteplass og førte til at Gåte vant Spellemannpris som årets nykommer dette året. Men selv om Gåtes karriere ble ganske kort, iallfall i første omgang, angrer ikke Gunnhild Sundli på at hun hoppet av i 2005.

– Nei, det hadde vært trist om jeg skulle ha gått rundt og angret i alle disse årene. Jeg har tenkt en del på det, men mener oppriktig at det var riktig av meg å slutte den gangen - like riktig som jeg føler at det nå er å starte igjen, sier hun.

Gåte anno 2017 er imidlertid noe litt annet enn den første versjonen, ettersom Sundli-søsknene er de eneste igjen fra originalbesetningen.

Inn har blant annet Katrin Frøder kommet, selv artist under sitt eget etternavn.

Les også: Kort Gåte-comeback

– Vi er veldig glad for at Katrin har kommet med på laget. Både Sveinung og jeg har tenkt den tanken uavhengig av hverandre at det hadde vært kult å jobbe med henne, for vi har begge vært begeistret for henne. Og når hun også har hørt mye på Gåte, da har vi plutselig en felles streng, sier Gunnhild Sundli.

– Katrin startet med musikk på grunn av Gåte og sa noe veldig fint; nå er ringen sluttet. Ved siden av å bidra mye på arrangør- og produsentsiden, gjør hun at Gåte nå har to rå og kraftfulle damer som vokalister, sier en svært så fornøyd Sveinung Sundli.

Gåte håper å slippe den første musikk-smakebiten i august, men konserter blir det nok ikke i sommer.

– Først venter en stor mengde timer i øvingsrommet. Der er vi allerede i gang, og det går veldig bra!