STYRKET TILBAKE: Ali Pirzad-Amoli - med artistnavnet A-Lee - kunne ha satt seg i sofaen og stirret i veggen da han fikk MS-diagnosen. – Jeg valgte selvfølgelig det motsatte. Musikken er alt for meg, sier han. Foto: Espen Sjølingstad Hoen VG

A-Lee fikk MS – nekter å gi opp artistdrømmen

For tre år siden var A-Lee et rap- og poptalent alle snakket om. Så ble det stille. Artisten ble rammet av multippel sklerose i en alder av 25 år.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Men tro ikke at A-Lee - Ali Pirzad-Amoli (28) - har tenkt å legge seg ned å vente på at sykdommen slår han helt ut. Derfor heter også hans comeback-single «Can't Give Up».

Les: Anmeldelse av A-Lee: Hear The Crowd

– På en merkelig måte er jeg takknemlig for alt som har skjedd. Du aner ikke hvor sterk jeg har blitt. Det er ikke cocky ment, men mentalt tror jeg at jeg kan ta imot hva som helst nå. Jeg har vokst veldig. Noen ganger lurer jeg på om dette skjedde for at jeg skulle lære meg ting om livet, at jeg måtte oppleve dette for å lære, sier A-Lee til VG.

– Jeg tok livet litt for gitt - ikke på en breial måte, jeg var ikke kjip eller noe sånt. Men jeg trengte et skikkelig slag i trynet for å lære om livet, sier han.

Fikk du med deg? Derfor holdt Adelén og kjæresten forholdet hemmelig

For fem år siden smilte sola 24/7 på A-Lee. Låtene hans ble to år på rad blant landets mest spilte på radio, han turnerte foran tusenvis av mennesker med VG-lista, deltok i tv-reality («Cover Me») og fikk suksess etter samarbeid med blant andre Broiler, Eric Saade og en sterk sommerhit med Elisabeth Carew.

Fremtida var så lys at han måtte bruke solbriller. I dag bruker A-Lee solbriller av en helt annen grunn.

– Synet har blitt ømfintelig. Alt begynte med øynene for tre år siden, jeg merket at de ikke var helt koordinerte. Klarte ikke å bevege dem som vanlig og så litt tåkete på det ene. Men øyelegen kunne ikke finne noe - selvsagt ikke, MS handler jo om nervesystemet, sier A-Lee.

Se videopremieren av «Can't Give Up» her:

Da diagnosen endelig var et faktum, reagerte A-Lee nærmest med en visshet - at han så det komme.

– Det er typisk at alt skjer på én gang. Samtidig var kona og jeg i ferd med å ta ut separasjon. Det hadde forsåvidt ligget i lufta en stund og var ikke et resultat av sykdommen, men jeg fikk også angstproblemer. Lå våken om natta og fikk ikke puste. På det verste trodde jeg at jeg skulle dø.

A-Lee smiler skjevt.

Les også: A-Lee gjennomgår helten Eminems diskografi (VG+)

– Hva skal jeg si? Fra 2010 hadde jeg så mange bra år der alt gikk på skinner - lykkelig gift og suksess i musikken. Jo, jeg hadde en hunch på at det kom til å smelle på et tidspunkt, at det var for godt til å være sant, sier han.

A-Lee har det som kalles attakkvis MS. Han vet ikke når attakkene kommer eller hvor lenge de varer.

– Jeg nekter å godta at det skal stoppe meg i å følge drømmen videre. Jeg har jobbet med musikk hele tiden, men låtene har logisk nok vært litt dystrere frem til nå - det er jo også der jeg har vært. Følger du rekkefølgen på låtene mine, ser du samtidig hvilken periode jeg har vært i personlig.

– Og nå er du tilbake der oppe?

– Nå er jeg veldig lykkelig igjen, men alle trenger litt tid til å komme seg over kjipe ting. «Can't Give Up» handler om å gjøre en forskjell, ikke gi opp. Sykdommen har gitt meg en helt ny lærdom - om å være ydmyk og forstå andres problemer på en helt annen måte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder