I HARDT VÆR: Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem. Foto: LITTLE BIG SISTER

Karpe Diem: – Har fått drapstrusler etter bruken av «jøde» i sangtekst

Rapduoen svarer for første gang etter to døgn med hard kritikk for kontroversiell lyrikk.

 • Thomas Talseth

Artikkelen er over fire år gammel

Den prisbelønnede duoen havnet i hardt vær denne uken, etter å ha brukt ordet «jøde» i samme oppramsing som blant annet «bikkje» og «fitte» i den nye singelen «Attitudeproblem».

Les også: Beskyldes for jødehets

I første omgang responderte Karpe på kritikken kun via en pressemelding fra deres PR-byrå.

Nå tar Magdi, som selv er muslim og står bak de omstridte linjene, bladet fra munnen på Instagram. Duoen vil fortsatt ikke la seg intervjue.

Helt på tampen av innlegget skriver Magdi: «Kjærlighet til alle (bortsett fra de som sender drapstrusler).»

Karpe Diems PR-byrå Little Big Sister sier til VG at duoen har mottatt drapstrusler i kjølvannet av kontroversen. De vil ikke utdype hvilket omfang det er snakk om.

Kommentar: Forklar dere, Karpe!

Da VG først omtalte saken onsdag ble det høy temperatur i kommentarfeltet. En rekke innlegg ble fjernet av VGs moderatorer.

SKAPER DEBATT: Det blir ofte bråk når Karpe Diem gir ut ny musikk. Høsten 2015 ble det mye oppmerksomhet da duoen kom med kraftig kritikk av justisminister Anders Anundsen. Foto: LITTLE BIG SISTER

I kjølvannet av opplysningene om drapstrusler velger VG å gjengi noen av dem her:

* «karpe diem har alltid vært og vil alltid være søppel bikkjer»

* «Opplagt at de må straffes! slikt jødehat kan bare muslimer og nazister forfekte!»

* «Hva faen feiler det norske folk, når disse nekene er så populære som de er?? Først rapper de om å brenne meningsmotstandere, og nå driver de også med jødehets og homohets.»

* «De får vel frikort fra alle selvinnbilte "anti-rasister" siden de er mørke i huden, noe "anti-rasister" ser på som et tegn på at man ikke kan forvente sivilisert oppførsel fra dem, og at å kritisere dem dermed er som å kjefte på en liten baby som ikke kan vite bedre.»

Fikk du med deg? Ny video fra Karpe Diem-regissør: – Unge jenter som utforsker sin seksualitet

VG har fått tillatelse til å gjengi Magdis forsvarsinnlegg i sin helhet. Dette skriver han:

«I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skrev Jewish Telegraphic Agency at jeg har sagt, og så spredte feilsitatet seg til hele den jødiske verden.

Ironisk nok er det dette «Attitudeproblem» handler om. Ord tatt ut av kontekst. Fjær som blir høns. Snø som blir sanddyner.

Jeg liker egentlig ikke å forklare tekster og kommentere hver eneste tolkning (bortsett fra når jeg møter deg på ordentlig), men nå har det her tatt litt av.

Linja er enkel: Jeg ramser opp ord som dessverre blir brukt som skjellsord i samfunnet. Også poengterer jeg ordrett at det ikke er det jeg mener.

Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. Jeg mener ikke «homofil» hvis jeg snakker om en fyr som tilfeldigvis er homofil. Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person.

Det er derfor det var så viktig for meg å filme musikkvideoen til «Tusen tegninger» i ulike gudshus, men å ha med synagogen og moskeen i samme video var det aller viktigste. Så ungdommen ser at det er lov å hate okkupasjonen samtidig som man elsker jøder.

Kjærlighet til alle (bortsett fra de som sender drapstrusler).

«I mean dog or bitch or whore, I mean pussy or Jew or dork», skrev Jewish Telegraphic Agency at jeg har sagt, og så spredte feilsitatet seg til hele den jødiske verden. Ironisk nok er det dette «Attitudeproblem» handler om. Ord tatt ut av kontekst. Fjær som blir høns. Snø som blir sanddyner. Jeg liker egentlig ikke å forklare tekster og kommentere hver eneste tolkning (bortsett fra når jeg møter deg på ordentlig), men nå har det her tatt litt av. Linja er enkel: Jeg ramser opp ord som dessverre blir brukt som skjellsord i samfunnet. Også poengterer jeg ordrett at det ikke er det jeg mener. Jeg mener ikke «kvinne» hvis jeg kritiserer en kvinnelig politiker. Jeg mener ikke «homofil» hvis jeg snakker om en fyr som tilfeldigvis er homofil. Og jeg mener ikke «jøde» når jeg skriver om Ariel Sharon. Jeg mener Ariel Sharon. DET er poenget mitt. Skillet mellom politikk og religion. Skillet mellom religion og person. Det er derfor det var så viktig for meg å filme musikkvideoen til «Tusen tegninger» i ulike gudshus, men å ha med synagogen og moskeen i samme video var det aller viktigste. Så ungdommen ser at det er lov å hate okkupasjonen samtidig som man elsker jøder. Kjærlighet til alle (bortsett fra de som sender drapstrusler). <3 Hilsen Magdi

Mer om

 1. Diskriminering
 2. Religion
 3. Instagram
 4. Norsk musikk
 5. Livssyn

Flere artikler

 1. Karpe Diem beskyldes for jødehets

 2. Etter drapstrusler og beskyldninger om jødehat: Karpe Diem med ny krass musikkvideo

 3. Karpe Diem om millionprosjektet: – Uten tvil noe av det største vi har gjort

 4. Forklar dere, Karpe!

 5. Kjetil Rolness hudfletter Karpe Diem

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder