Karpe Diem tar oppgjør med «nettroll» – får massiv hets

«Det er så lett å være rebell i kjellerleiligheten din» synger Karpe Diem, og trekker med det til seg enda flere «rebeller».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag slapp Karpe Diem tre nye låter.

Sjekk anmeldelsene: Angrep fra alle kanter

I «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» tar rapduoen et oppgjør med nettroll som lirer av seg dehumaniserende utsagn i kommentarfeltene, spesielt i debatten om flyktninger, innvandrere og asylpolitikk.

Les også: Karpe Diem angriper Anders Anundsen: «Din feiging»

Nå får de selv en omgang verbal juling av typen de adresserer – i kommentarfeltet til torsdagens VG-sak, som i skrivende stund nærmer seg 500 i antall. I tillegg er over 200 kommentarer postet på VGs Facebook-side.

«Slike folk trenger vi ikke», heter det i den aller første kommentaren under saken.

«Dem burde være takknemlige for at DEM er her! Og ikke I TILLEGG KREVE at Norge skal ta imot så og så mange. Dem burde f ... imeg respektere politikere i deres nye hjemland. Men nei da. Det kommer vi ALDRI til å erfare; en MUSLIM som kan vise takknemlighet og være ydmyk ovenfor en ikke-muslim?! Aldri! Jeg spyyyr!», skriver en annen.

Husker du? Karpe Diem hudfletter artistkolleger

Videre:

«Ytringsfriheten er visst primært til for våre nye landsmenn»

«Heller en som pusher 50 enn de som pusher nark. Der er vel karpe i godt selskap»

«Skal lage en sang jeg også, og skal kalle den: FRP er rasister, la oss ta imot alle som vil inn i landet vårt, får og så bytte navn fra Norge til Little Syria A (/i) S»

Av flere omtales duoen som «hatefulle», «irrelevante» og «ensporede».

Et innlegg som er gjengitt av mange på sosiale medier – ikke minst av folk i musikkbransjen – er dette fra Peter N. Myhre, Fremskrittspartiets tidligere talsmann i bistandspolitiske saker:

(skjermdump fra Facebook) Foto: ,

Cecilie Staude er høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier. Hun mener det store engasjementet forteller at budskapet i videoen treffer hardt.

– På godt så vel som vondt, sier hun.

– Sosiale medier er i dag fulle av ­ytringer om flyktningkrisen, men spennet i folks holdninger til flyktninger og asylsøkere er stort, noe vi også ser i kommentarene til denne saken.

$$$: Millionene renner inn for Karpe Diem

Staude er fascinert av paradokset Karpe Diems utspill og de påfølgende reaksjonene genererer.

– Det er interessant å se hvordan en musikkvideo som oppfordrer oss til å tenke oss bedre om når vi ytrer oss, bidrar til det motsatte. Enda mer sarkasme, harselering og negative ytringer.

Problemet med sarkasme, hets og negative ytringer på nett er ingen barnesykdom, mener SoMe-eksperten.

– Dette er nok kommet for å bli, men vi må lære oss å håndtere det på måter som bidrar til at nett og sosiale medier blir en arena for god debattkultur, ikke motsatt.

Staude etterlyser enkeltpersoners evne til å ta redaktøransvar for det de publiserer.

– Enkelt sagt handler det om å tenke seg om før vi trykker på send-knappen. Det være seg Karpe Diem så vel som alle vi som engasjerer oss i kommentarfeltet på saker vi berøres av.

FASCINERT: Sosiale medier-ekspert Cecilie Staude. Foto: PRIVAT Foto: ,

Karpe Diem selv har notert seg responsen på nett, men ønsker ikke å debattere den videre nå.

– Vi har sett det store engasjementet, men i dag har vi filter foran øynene og ser bare kjærligheten i kommentarfeltene, skriver de i en sms til VG.

Og det skorter ikke på støtte til rapduoen.

«Si hva du vil om Karpe Diem, men når det gjelder spørsmålet om musikk er egnet til å skape politisk engasjement har de virkelig gjort en grand slam i dag – når justisministeren finner det verdt å kommentere en låt i pressen og bystyremedlemmer blir musikkanmeldere i kommentarfeltet (!)», skriver Klassekampens musikkanmelder, hip hop-veteran Martin Bjørnersen, på Facebook.

Cappelen Damm-forlegger Anders Heger reflekterer som følger:

Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre viser sin støtte slik:

Venstrepolitiker Abid Raja har lagt ut link til VGs sak om låtene, og lovpriser dem:

Karpe Diem-fansen er for øvrig åpenbart begeistret for låtene og videoene duoen nå har sluppet.

«Tøffeste som er gjort i norsk musikkliv på år og dag», skriver en av dem på Karpes Facebook-side.

«Jeg sitter igjen med tårer som renner nedover kinnene mine. I løpet av sangen har jeg vært glad, sint, jeg har ledd og jeg har ikke minst grått», skriver en annen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder