PLATEAKTUELL: Elisabeth Andreassen (53), her hjemme på kjøkkenet i familiens nyinnkjøpte leilighet i Oslo. Bettan har alltid dette bildet av seg og Jan Werner fra 1996 stående fremme. Foto: FRODE HANSEN Foto: FRODE HANSEN

Bettan synger til Jan Werner på nytt album: - Tårene bare rant

(VG Nett) Det var umulig for Elisabeth Andreassen (53) å lage en hyllestplate til Rolf Løvland (56) uten å la Jan Werner Danielsen få en sentral plass.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Bettan

- Jan Werner tilhører historien til Rolf Løvland og meg. Jeg måtte ha med en spesiell sang til ham, sier Andreassen til VG.

På sitt nye album «Kärleken & Livet», som er til ære for komponistvennen Rolf Løvland, synger Bettan en helt ny versjon av «Duett», som hun og Jan Werner opptrådte med i Melodi Grand Prix i 1994.

- Jeg fremfører den som en salme fra meg til Jan Werner. Da jeg satt og hørte gjennom sangen etterpå, bare rant tårene. Det var så sterkt. Jeg hadde gjort noe verdig, og jeg håper at publikum oppfatter det på samme måten.

1994: Jan Werner Danielsen og Elisabeth Andreassen under MGP i 1994. Foto: MAGNAR KIRKNES

Det var viktig for 53-åringen at salmen til Jan Werner ble fremført «riktig».

- Jeg har et ansvar overfor publikum og kan ikke tukle med noe de har et forhold til. Derfor er jeg er glad for at vi fant en måte å gjøre det på. Det satte i gang hjertet mitt, forteller Bettan.

VG besøker henne hjemme i familiens nye leilighet i Oslo. På et lite bord står det et bilde av henne og Jan Werner sammen med friske blomster og lys. Snart fem og et halvt år har gått siden den folkekjære sangeren gikk bort - 30 år gammel.

- Jeg tenner ikke lys hver dag, men det er viktig for meg å ha bildet fremme, forteller Andreassen.

- Jeg koser meg med minnene. Følelsene kan plutselig komme, enten jeg er i butikken, i bilen eller på konsert. Men det er gode følelser. Jeg graver meg ikke ned i sorg og savn, men tenker på alt det lyse. De sterkeste minnene jeg har er fra vennskapet vårt. Jan Werner og jeg kunne gråte og le sammen. Vi var musikalske tvillingsjeler. Jeg husker all latteren i turnébussen og alle de gale handleturene på bensinstasjonene, ler Andreassen.

TENKER POSITIVT: Elisabeth Andreassen lar ikke sorg og savn forstyrre livsgleden. Foto: Johs. Bøe

- Jeg spiller ofte platene hans, legger hun til.

På «Kärleken & Livet» hyller hun Rolf Løvland, som hun har kjent i 27 år. Plateprosjektet er en gammel drøm.

- Med Bobbysocks og «La Det Swinge» i 1985 var Rolf med på å åpne dører for meg, og siden har dørene stått åpne. Rolf har fulgt meg hele veien, og det er fantastisk å synge hans musikk. Han er den av alle spellemennene jeg har jobbet med, som har betydd aller mest for meg, sier Bettan, som har fått satt norske og svenske tekster til de kjente låtene. Men «La Det Swinge» synger hun ikke på.

- Nei, den er bare instrumental. Det var aldri aktuelt for meg å synge den alene. I stedet er den en glad avslutning på plata.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TEAM: Elisabeth Andreassen omgitt av produsent Bjørn Ole Rasch (t.v.) og Rolf Løvland under innspillingen i Praha. Albumet er en hyllest til Løvland. Foto: PRIVAT


Løvland har også skrevet to helt nye låter, deriblant tittelsporet «Kärleken & Livet». «Jeg takker Gud for det jeg har fått», synger Bettan i en strofe.

- Akkurat den setningen bestilte jeg. For det er sant - jeg takker Gud. Jeg tror ikke på Gud som en slags overstyrer, men jeg ser på Gud mer som en styrke i meg selv. Vi lever her og nå, og det er nå vi skal skape. Kjærligheten og livet er det viktigste. Musikken og familien min holder meg oppe. Jeg er så heldig å ha funnet balansen mellom jobb og privatliv. Jeg har en vidunderlig familie og livet er fantastisk.

Sammen med ektemannen Tor Andreassen, som hun har vært gift med i 19 år, har Bettan to tenåringsdøtre. På spørsmål om hvordan hun og mannen holder liv i kjærligheten, svarer hun:

- Vi er flinke til å kose oss og tenker på den andre hele tiden. Det er viktig ikke å være egoistisk. Tor og jeg har så stor respekt for hverandre. Det er selve grunnsteinen. Man må behandle sine nærmeste som om man nettopp har møtt dem eller er nyforelsket.

Bettan tar heller ikke karrieresuksessen for gitt.

- Jeg føler meg utslitt til tider, men blir aldri sliten av fansen eller det å være i rampelyset. Sånn sett kommer jeg aldri til å bli blasert eller gi slipp på entusiasmen, forteller sangveteranen, som i februar legger ut på turné med sitt nye repertoar.

- Platen hadde aldri blitt så fin uten produsent Bjørn Ole Rasch, forteller Bettan, som også har med Alexander Rybak og Praha Symfoniorkester på albumet.

Denne uken er Andreassen for øvrig aktuell på TV-skjermen i TvNorges «4-stjerners middag». Hun dukker også opp i NRKs «MGP Ørland - akkurat nå» torsdag - to dager før første delfinale.

ALDRI LEI: Bettan, her utenfor leiligheten i Oslo, innrømmer at hun kan bli veldig sliten, men hun blir aldri lei av fansen og kjendistilværelsen. Foto: FRODE HANSEN

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder