REGNER DET?: David Bowie, som gikk bort i januar i år, holdt en av Norwegian Woods mest minnerike konserter i 2004. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Norwegian Wood sliter tungt økonomisk - flytter festen

Norwegian Wood-festivalen har befunnet seg i en økonomisk hengemyr i godt over ti år. Nå er den ærverdige festivalen flyttet vekk fra Frognerbadet og kuttet ned til én dag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bookingproblemer, sier Norwegian Wood om årsaken til at festivalen flyttes fra Frognerbadet til Sukkerbiten i Oslo og kuttes ned til én dag i festivalens 24. år.

– Utfordringer på bookingfronten har gjort at vi i år har besluttet å konsentrere oss om én dag, sier festivalsjef Mie Skard i en pressemelding.

Men de siste årenes regnskapstall for festivalens driftsselskap, Norwegian Wood Company AS, viser samtidig at festivalen sliter med et etterslep på flere millioner i underskudd fra de siste årenes festivalarrangement.

LESTE DENNE?: Toffen Gunnufsen hudfletter festivalkonkurrentene

De siste fem årene har ikke Norwegian Wood Company kastet av seg annen lønnsomhet enn gode konserter med store artister under Norwegian Wood. Til sammen på disse årene er underskuddet på 5, 8 millioner kroner, et beløp som også tilsvarer den negative egenkapitalen for 2014.

Dette er gjeld som har vært dekket opp av lån fra aksjonærene for å drive festivalen videre. I dette tilfellet; hovedaksjonær Jørgen Roll selv.

Han er majoritetseier i selskapet med 75,51 prosent av aksjene, mens dagens festivalsjef, Mie Skard, eier de resterende 24,49 prosentene gjennom sitt selskap Lana AS.

Så sent som i 2014 måtte Jørgen Roll inn med et lån på drøyt 1, 1 million kroner for at festivalen kunne sikre videre drift etter at aksjekapitalen gikk tapt. Det fremgår av notene til 2014-regnskapet.

VELGJØRER: – Vi startet ikke Norwegian Wood for å fylle ei pensjonskasse, men fordi vi elsker musikk, har den tidligere festivalsjefen Jørgen Roll uttalt. I praksis er det hans egen privatøkonomi - samt gode og tålmodige venner og samarbeidspartnere med samme interesse - som har holdt Norwegian Wood økonomisk flytende de siste drøyt ti årene. Foto: Trond Sørås VG

Jørgen Roll ønsker ikke å kommentere festivalens økonomiske situasjon akkurat nå, til tross for at han er majoritetseier i selskapet, også etter at han sluttet som festivalsjef og begynte som administrerende direktør ved Oslo Konserthus for halvannet år siden.

LES OGSÅ: Patti Smith: Sjaman i badet

Dagens festivalsjef, Mie Skard, henviser VG til Jørgen Roll eller styreleder i Norwegian Wood Company, Jan Økern.

Styrelederen medgir at situasjonen er vrien.

– Det er en risikosport å arrangere festival i Norge, og veldig mange parametere som skal klaffe, slik som været og hvilke artister man får booket til de ulike dagene. Mange norske festivaler sliter, noen har også gått konkurs.

– Hvordan klarer Norwegian Wood å opprettholde fortsatt drift etter år med røde tall?

– Det er innlån, ikke minst fra Jørgen (Roll). Han er en sann idealist som virkelig ønsker at dette skal gå og kanskje få noe igjen i den andre enden. Norwegian Wood er hans baby, som han har brent sterkt for i mange år.

– Har du tro på videre drift av Norwegian Wood?

– Ja. Men i år har det vært særs vanskelig å få ting på plass. Derfor har vi valgt løsningen med Sukkerbiten. Dette blir et mellomår. Neste år er vi tilbake i Frognerbadet, sier Jan Økern.

Også etter det VG kjenner til, skal det ikke være økonomien som er hovedårsaken til at årets festival flyttes og slankes fra tre til én dag, men at Norwegian Wood i år har hatt uvanlig lite hell med bookingen både på grunn av konkurrerende festivaler og konserter i både Oslo, Trondheim, Bergen og i utlandet, samt at internasjonale artister har trukket seg av ulike årsaker.

Flere har reagert på at Norwegian Wood i år har vært sene med å lansere årets festivalartister. Inntil tirsdag har kun Wilco vært offentliggjort. Da kom også Bigbang og Israel Nash til på programmet. Norwegian Wood er selve Oslofestivalenes gudmor og har tradisjonelt vært tidlig ute med sine headlinere.

Og disse har det vært mange av; David Bowie, Van Morrison, Patti Smith, Eagles, Nick Cave, Eric Clapton, Bob Dylan, Neil Young, Sting og Roger Waters er bare noen av de internasjonale legendene som har skapt god stemning i Frognerbadets amfi.

Men det har kostet. I 2014 (regnskapet for 2015 er ikke klart ennå) klorte Norwegian Wood seg opp på pluss-siden med et positivt resultat på 216.000 kroner, mot røde tall på hele 3,5 millioner kroner i 2013.

Sist gang festivalen gikk i pluss var helt tilbake i 2006 – med 307.000 – men derfra og helt frem til 2014 har festivalens regnskap presentert underskudd etter underskudd – ved to anledninger i størrelsesorden mellom 2,5 millioner og tre millioner kroner.

PRØV DENNE! Eagles i Frognerbadet: Flott – og dødt

Norwegian Wood sliter generelt med en særs dårlig likviditet, og revisor anmerket for regnskapsåret 2014 at hele eller deler av aksjekapitalen var tapt og at videre drift forutsetter kapitaltilførsel og/eller resultatforbedring.

I ti strake år, frem til 2014, har festivalens revisorfirma, BDO, anmerket hvert eneste år i sin beretning at det er «usikkerhet rundt videre drift».

Usikre er åpenbart ikke Norwegian Wood-ledelsen selv. Tross tunge løft i økonomien de siste årene, er Norwegian Wood-festivalen offensive og optimistiske; datoen for neste års festival – 25-årsjubileet – er allerede fastsatt til 15., 16. og 17. juni neste år.

Oppmøte: Frognerbadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder