SOVNET INN: Leon Russell ble 74 år gammel
SOVNET INN: Leon Russell ble 74 år gammel Foto: Morten Ståle Nilsen VG

Musikeren Leon Russell er død

MUSIKK

VGs musikkanmelder beskriver 74 åringen som en vidunderlig boogie woogie-pianist og en veldig særegen, litt «krakilsk» hvit soulvokalist.

Publisert: Oppdatert: 13.11.16 19:58

Leon Russell (74), sovnet inn søndag i Nashville, Tennessee. Det opplyser kona på artistens offisielle hjemmeside. Hun skriver ingenting om dødsårsaken.

Ifølge den britiske avisen The Guardian så hadde artisten et hjerteinfarkt tidligere i år, samt ble han operert for å stoppe en lekkasje av hjernevæske i 2010.

VGs musikkanmelder Morten Ståle Nilsen syns at det var veldig hyggelig at Leon Russell fikk en siste runde i manesjen i 2010.

– Etter mange år i skyggene, da hans «number one fan», Elton John, lagde albumet «The Union» med ham. Det var en fin gest – og velfortjent, sier han.

Elton John har skrevet en hyllest til Russell på Twitter: «Min kjære Leon Russell døde i går kveld. Han var min mentor, inspirasjon og så snill mot meg. Jeg elsket han og vil alltid gjøre det. #LeonRussell #RIP»

Anmeldelse «The Union»: – Nydelig teamarbeid.

Nilsen beskriver Russell som en vidunderlig boogie woogie-pianist:

– For Elton John var han selve pianoguden. Han var en veldig særegen, litt «krakilsk» hvit soulvokalist. Og røttene hans var dype: Han spiller på mange av de klassiske Phil Spector-slagerne fra 1960-tallet.

Gullalderen til artisten ikke var veldig lang, men i noen år tidlig på 70-tallet var Russell en viktig soloartist og rockbransjens mest ettertraktede bakmann, forteller han.

– Han spilte med alle gigantene – Dylan, Rolling Stones, eks-Beatlene. Russells særegne gospelrock-sound var i noen år å høre overalt, og innflytelsen hans ligger tjukk over landemerkeutgivelser som for eksempel Rolling Stones’ «Exile On Main St.» (1972). Den vil jo mange fortsatt lage én gang til, og i så måte må innflytelsen hans sies å ha vedvart, om enn indirekte, sier Nilsen.

– 2016 har vært krise for musikken

Ifølge musikkanmelderen vil mange peke på med Joe Cocker, «Mad Dogs And Englishmen», eller «The Concert For Bangla Desh», rockens første veldedighetskonsert, der han var George Harrisons høyre hånd og bandleder, som artistens høydepunkt i karrieren.

– Soloplatene hans – spesielt de tre første – burde vært gjenstand for større oppmerksomhet, sier han.

Kommentar: Vår mann, Leonard Cohen

Nyheten om Russell kommer samme uke som plateselskapet til Leonard Cohen annonserte at han var død. 2016 har så langt bragt med seg døden til en rekke andre store artister som blant annet David Bowie og Prince. Nilsen ser mørkt på fremtiden:

– 2016 har vært helt krise for musikken, og det er jo dessverre bare begynnelsen. Frafallet kommer bare til å fortsette. Hjelp!