FRONTFIGUR: Ingrid Helene Håvik startet Highasakite i 2010. Foto: Krister Sørbø
Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik får rettighetene til bandnavnet
Konflikten har pågått i to og et halvt år. Nå har bandets frontfigur fått medhold i at Highasakite-navnet tilhører henne. Motparten varsler at de tar saken til tingretten.
Bandgründer Ingrid Helene Håvik (32) er tilkjent enerett til varemerket Highasakite.
Det opplyser Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR), hvor saken har pågått det siste året, til VG.
Håvik mistet eneretten til bandnavnet i en avgjørelse hos Patentstyret i august 2018. Saken ble deretter anket til KFIR.
Stor suksess
Vokalisten registrerte varemerket hos Patenstyret som privatperson i januar 2017, uten at kollegene skal ha kjent til dette.
Senere samme år gikk bandmedlemmene Kristoffer Lo, Marte Eberson og Øystein Skar ut av Highasakite-besetningen, etter tre års formidabel suksess.
Det er disse tre som har bestridt Håviks enerett til bandnavnet. De ble medlemmer i Highasakite i 2012. Håvik startet bandet to år tidligere.
SLÅSS FOR NAVNET: Marte Eberson, Øystein Skar og Kristoffer Lo. Foto: Mattis Sandblad
«Klagenemnda kan kort konstatere det åpenbare; at HIGHASAKITE er et særpreget kjennetegn for de varer og tjenester det gjelder og har vært sammenhengende i bruk siden 2010», heter det i avgjørelsen hos KFIR.
– Mine klienter noterer seg det velbegrunnede mindretallet, og vil ta saken videre til Oslo tingrett, utover det har vi ingen kommentar, sier advokat Ketil Sellæg Ramberg, på vegne av Lo, Eberson og Skar.
Uenighet om utfallet
Utvalget i KFIR som har behandlet saken består av tre personer. De ble ikke enige om utfallet, men flertallet på to ga Håvik medhold.
Mindretallet påpeker følgende i avgjørelsen:
«Lo, Skar og Eberson ble i forbindelse med sin inntreden spurt om å være med som «fullverdige medlemmer» i bandet. Allerede i dette lå det en forutsetning om at alt som tilhørte bandet, herunder varemerket HIGHASAKITE, skulle være felles.»
Mindretallet argumenterer også med at Lo, Skar og Eberson investerte betydelig økonomisk, og følgelig ga varemerket større verdi.
Flertallet konkluderer imidlertid med at det å drive virksomhet for felles regning og risiko ikke endrer rettighetsbildet for et varemerke, med mindre særskilt avtale foreligger.
Håviks advokat Pedro Fasting sier til VG at de er fornøyde med utfallet i KFIR.
– Vi har hele tiden forventet et slikt resultat, som er både riktig og rimelig, og håper at Highasakite nå kan fortsette å fokusere fullt og helt på sin musikk fremover.
Advokaten ønsker ikke å kommentere motpartens utsagn om å ta saken til tingretten.
Les også
Highasakite: Dette er e-postene de krangler om
Korrespondanse fra tiden rett før bruddet blir heftig diskutert i ankesaken om rettighetene til bandnavnet.Highasakite sparket medlemmer – nyter friheten
De to gjenværende medlemmene mener bruddet var nødvendig, og setter pris på å lage musikk uten å måtte bry seg om andres…Highasakite-striden: Trekker inn kjærlighetsforhold i ankesak
Det tidligere parforholdet mellom de to originalmedlemmene er et vesentlig punkt i klagen som nå er levert i oppgjøret…Highasakite-bruddet: - Veldig trist at det ble sånn
De ble utstøtt fra bandsuksessen de nå har fått medhold i å ha hatt avgjørende roller i.
Mer om
Flere artikler
Norge dømt for menneskerettsbrudd etter tvangsadopsjon
Dette må du vite om riksrettshøringen
LO-topper anklager Hauglie for brudd på Grunnloven
Norge dømt i menneskerettighetsdomstolen etter at Ken og Vibeke ble fratatt datteren i tre år: – En sår dom
Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump
Fra andre aviser
Omsorgsarbeidere anker Aleris-dommen
AftenpostenStatsbygg frikjent på alle punkter
AftenpostenAdvokat: Ny dom vil gi sjøfolk dårligere stillingsvern
Bergens TidendeOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris
AftenpostenSjøfolkene vil kjøre saken mot GC Rieber så langt de kan
Bergens TidendeEt skyhøyt antall barnevernssaker har havnet i Strasbourg. Hvordan skjedde det?
Aftenposten