DØD: Avicii, med fødenavnet Tim Bergling, døde i Muscat i Oman i helgen, bare 28 år gammel. Dødsårsaken er foreløpig ukjent. Foto: Ferdy Damman / AFP

Kommentar

Kommentar: Kometen som brant ut

Tim Bergling, aka Avicii, ble sendt i rakettfart ut mot stjernehimmelen. Fallet ble dessverre deretter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

28 år er altfor ungt. Og det er spesielt for ungt for foregangsmennesker i en musikkbransje som endrer seg fra dag til dag.

Men eldre ble dessverre ikke Avicii. «Wake Me Up!», som hans kanskje største hit het. Sett av 1, 47 milliarder på YouTube. Hva skjedde?

les også

Slik levde Avicii: – Han brydde seg mye om de rundt seg

Tim Bergling var en komet innen den nå innarbeidete EDM-sjangeren. For bare ett år siden kunne jeg bli spurt; hva mener du med EDM?

Electronic Dance Music. Det var undergrunnen som brøytet seg vei til overflaten. De illegale klubbene ble allemannseie gjennom musikken som ble spilt i forbudte nattetimer. I dag er alt dette stuerent. DJ-ene startet å skape musikk, ikke bare beats. Avicii var helt sentral i dette.

I dag er EDM både den mest populære musikksjangeren, og samtidig den som inspirerer og påvirker andre tradisjonelle pop-sjangre.

les også

Avicii (28) er død

Hvem vi skal takke for det?

Avicii, først og fremst.

Jeg kjenner til flere norske DJ-er som har alt å takke Avicii for. Kygo har sagt det rett ut hvor mye Avicii har betydd for han, Alan Walker er en annen. Ingen av dem hadde hatt den samme karrieren som de nå har, om det ikke hadde vært for at Avicii pekte ut retningen.

les også

Kygo hyller Avicii: grunnen til at jeg begynte å lage musikk

På denne måten var Avicii bare den siste i en stolt rekke av svenske fornyere av verdens popmusikk. Jo, det startet med ABBA på 70-tallet, men alt som har med elektronikk og hitlistemusikk å gjøre i det siste tiåret startet med Denniz Pop og Max Martin. Som Avicii forgudet, etterapet og videreutviklet til sin helt egen tidstypiske signatur.

Etterpå var det han som var guden.

Norske Kygo overtar for Avicii på TomorrowWorld

Tim Bergling sa i flere intervjuer at han ville ta en pause. Han var sliten. Ble syk. I en slik ung alder virket det som det eneste rette; da ville han komme sterkere tilbake, istedenfor å brenne seg helt ut i starten av tyveårene.

Men slik kometer gjør når de treffer jorden, sluknet også denne. Altfor tidlig.

STEIN ØSTBØ

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder