MISTET NÆR VENN: Fay Wildhagen (26) er i sorg etter tapet av sin nære venn Anne Grete Preus. Foto: Gitte Johannessen / NTB

Fay Wildhagen med hyllest til Anne Grete Preus: – Jeg savner alt ved deg

Artisten var nær venn og samarbeidspartner med den folkekjære sangeren.

Søndag kom beskjeden om at Anne Grete Preus er død, 62 år gammel. Musikk-Norge står igjen i sorg, og en av dem som kjenner på det største savnet er Fay Wildhagen (26).

Til VG sier hun at Preus etterlater seg et enormt tomrom.

– Det er så uendelig mye godt å si om Anne Grete, vi har virkelig mistet en av våre store. En banebryter og en ledestjerne, men først og fremst et vakkert og raust menneske med store tanker, lun humor og plass til alle. Nå er vi i sjokk og dyp sorg, hun var en veldig nær venn.

– Aldri tvil i vårt vennskap

Wildhagen og Preus har de siste årene kommet tett på hverandre gjennom musikalske prosjekter.

Wildhagen har også lagt ut et Instagram-innlegg hvor hun hedrer Preus. Her deler hun sine beste minner med sin gode venn, og beskriver Preus som sin sjelevenn og bestevenn.

les også

Minneord om Anne Grete Preus: Kvinnen som ville bli sett og hørt

– Det var aldri noen tvil i vårt vennskap, det var bygget på betingelsesløs respekt, tillit, kjærlighet og beundring. Ingen tok meg så alvorlig som du, eller forsto meg slik du gjorde, skriver 26-åringen under en billedserie av de to.

Wildhagen var med å kore på Preus’ nye låt «Alt det som skinner» før jul, og har gjennom året dokumentert en rekke møter dem to imellom. Blant annet diskuterte de to sangdiktning med Knut Schreiner i forbindelse med By:larm tidligere i år.

Wildhagen la også i april i år ut et bilde av Preus i en Wildhagen-T-skjorte:

Møttes på bransjefest

I november i fjor var de to sammen på Lindmo hvor de snakket om vennskapet. Der fortalte Preus og Wildhagen hvordan de traff hverandre første gang - på sommerfesten til deres felles plateselskap Warner Music.

– Det var et veldig mektig øyeblikk. Jeg var ny, en jypling og kjempenervøs på en fest jeg aldri hadde vært på før og der jeg ikke kjente noen. Så ser jeg dronninga, ja mer enn det - dronningen av England, sier Wildhagen i programmet, mens Preus smilende repliserer at Wildhagen var «ganske freidig» som ba om telefonnummeret hennes med én gang.

Når Anne Lindmo spør Fay Wildhagen om hennes sterke vennskap til Anne Grete Preus, svarer hun:

– Det er et sterkt vennskap fordi Anne Grete har en nysgjerrighet og ydmykhet som gjør at hun aldri kommer til å bli gammel.

Var syk

Anne Grete Preus døde natt til søndag etter en tids sykdom.

– Jeg kan bekrefte at Anne Grete er gått bort i natt. Det er ikke mer å si enn at det er tungt, sa hennes pressekontakt Mona Olsen til VG søndag.

Olsen har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus de siste 13 årene. Kollegaen gjennom mange år sier hun lenge har visst at Preus har vært syk, men at hun hadde håpet at utfallet av sykdommen skulle bli et annet.

I 2007 fikk Preus nyresvulst. Før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

les også

Slik minnes de Anne Grete Preus: – Rockens dronning!

I høst skulle Preus på turné med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men så ble alle konsertene avlyst som følge av sykdom.

Rockeartisten vant Spellemannsprisen hele fire ganger. Tre priser fikk hun for albumet «Millimeter» som hun ga ut i 1994. Det ble hennes største kommersielle suksess med 75 000 solgte eksemplarer.

I 2014 fikk hun hederspris under «Årets Spellemann». Året før ble Preus innlemmet i Rockheim Hall of Fame sammen med Lillebjørn Nilsen og Nora Brockstedt.

I 2014 ble artisten tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen. I år ble hun vinner av Bjørg Vik-prisen, som er en litteraturpris, skriver Porsgrunns Dagblad.

Mandag ettermiddag ble det holdt en minnestund for Anne Grete Preus ved Universitetet i Agder, der Preus var professor 2 i rytmisk musikk.

Ifølge studentavisen Khrono skulle Preus opp i stillingsprosent nå etter sommeren.

les også

Minken Fosheim ble bisatt tirsdag: – Jeg kommer til å savne henne resten av livet

– Helstøpt

Kaia Huuse var i flere år naboen til Anne Grete Preus. Huuse er i sorg i dag.

– Hun var min Joni Mitchell! De fleste har noen forbilder innenfor sitt yrke. Veldig mange jenter i min generasjon og i visesjangeren viser til Joni Mitchell. Anne Grete var min Joni, sier hun til VG.

- Først og fremst fordi tekstene hennes var meningsfulle, poetiske og litterære små verk. Men også fordi hun var så helstøpt. Så tydelig. Så inderlig og vakker. Hun var sin egen dame. Med all respekt for syngedamer, hun representerte noe annet. Det å vokse opp med en så tydelig signatur gjør inntrykk på unge mennesker, fortsetter hun og minner om Anne Grete Preus’ naturlige autoritet.

les også

Kjetil Bjerkestrand fikk tarmkreft: Skrev sin egen dødsmesse

Pluss content

– Hun ble en som viste veg. For at man kan synge på norsk. Du kan lage tekstene sjøl. Musikken sjøl. Og du kan faktisk spille sjøl. Det var forfriskende og tøft.

Kaia Huuse ble etter hvert godt kjent med henne også privat.

– Vi var nære naboer, og jeg savner henne allerede skikkelig mye. Det er faktisk litt uvirkelig at hun er borte. Jeg husker jeg møtte henne for noen år siden, hun hadde hentet en stor bok tekster på posten m Bob Dylands samlede. Hun var helt sprekkeferdig. Ekstatisk. Løp over gata og nesten overfalt meg av lykke for dette verket hun hadde kommet over. Og som hun skulle stenge seg inne med i lang tid. Hun var genuin i alt hun begikk seg inn på, sier Huuse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder