VG-listeklar: Sondre Justad sprengte publikumskapasiteten på Slottsfjell i helgen. Men han digger fortsatt å få spille på VG-listeshowene. Foto: Fredrik Bedsvaag

Sondre Justad: – Skal du være med i bandet, så må du være med å bade

TRONDHEIM (VG) Sondre Justad (25) har den siste tiden sørget for publikumsrekord på Slottsfjell, og i tillegg stod han bak fjorårets største norskspråklige radiohit. Men til høsten skal han gjemme seg litt bort.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fire år gammel

– Hvordan er livet om dagen, Sondre Justad?

– Hektisk. Det har aldri vært så hektisk før. Men det har heller aldri vært så artig. Jeg ser steder jeg ikke visste eksisterte. Kriker og kroker jeg ikke har hørt om før. Og så får jeg spille større og større show, som nå i helgen, sier han og fortsetter:

– Da spilte jeg på Slottsfjell, og det er den største egne konserten jeg har gjort. Jeg har spilt på Rådhusplassen foran 70.000 under VG-lista, men denne gangen sto jeg på scenen i en time. Og alle var der for å høre oss.

Under Slottsfjell kom det så mye folk til Justads konsert at de måtte stenge portene. Det har aldri skjedd tidligere.

– Jeg var redd det ikke skulle komme så mye folk, og at det skulle se tomt ut ettersom de på forhånd hadde flyttet oss til større scene. Men når vi skulle på ristet festivalsjefen på hodet og ringte vaktene og sa at de måtte stenge portene. Når vi først gikk på sang alle med på alle låtene. Jeg trengte ikke å synge. Jeg satte mikrofonen i stativet, og så kunne jeg bare stå der: «Kjør på, dere» liksom, ler han.

Les også: Blir alltid overrasket når noen kan låtene hans

Se VG-lista i Trondheim direkte på VGTV fra 18.30:

«Ka i faen?»

I tillegg til at han sprengte kapasiteten på Slottsfjell, har han også fjorårets største norskspråklige radiohit med «Riv i hjertet». Det gir ham også litt bakoversveis.

– Det er helt sjukt. Det er statistikk som får deg til å tenke: «Ka i faen?». Det er mange artister som synger på norsk, og låten min kom ikke ut før i september. Jeg er glad jeg ikke hørte på radio de månedene der. Stakkars folk, ler han.

Det er gått drøyt to år siden Sondre Justad slapp singelen «Nu har du mæ», som for alvor plasserte lofotværingen på musikk-kartet, og det har skjedd mye siden den gang.

– Det er sykt hva man rekker på to år. Jeg tror ikke det har vært en dag hvor det ikke har vært noe å gjøre. Det er klart at det er noen dager som er roligere enn andre, men det er alltid noe som må gjøres. Jeg tror vi har hatt 200 konserter siden «Nu har du mæ» og så jobbet vi med albumet som kom i september. Og så har vi badet mye. Det er veldig viktig å bade på alle steder så lenge det lar seg gjøre. Det er litt sånn med oss: Skal du være med i bandet, så må du være med å bade, sier lofotværingen som er vant til kjøligere vann enn de fleste.

– Hva har forandret seg de siste årene?

– Folk får litt tregere svar fra meg på SMS og Snapchat. Meldingsinnboksen på Facebook har jeg skrudd av. Jeg har endret navn på Facebook for å ikke være så tilgjengelig. Og så har jeg konstant 50 mail som ulmer i innboksen, for hver gang jeg tar en runde, så tar det are noen dager så er det 50 nye der. Det er veldig hyggelig at det kommer meldinger, men jeg rekker ikke over alt. Det må jeg bare akseptere selv om jeg synes det er sårt. Jeg har jo lyst til å svare alle.

Så du denne? I år er han millionbedrift - i fjor sommerjobbet han hos mormor

Se kveldens opptreden her:

Har mer å gi

Debutalbumet «Riv i hjertet» har ligget på VG-lista i 38 uker. Det er ikke alle som kan skilte med en slik bragd. Det er noe Justad er stolt av.

– Det er ganske sjukt, sier han og fortsetter:

– Jeg vil jo gjerne at det skal være personlig, og gjenkjennbart. Jeg skriver om ekte historier. Jeg driver ikke å dikter, så mye hvert fall. Så det er fint at flere kan kjenne seg igjen i det. Det er mye av det som står i meldingene. Folk som sender melding fordi de har opplevd noe lignende.

Selv om albumet gjør det bra har ikke Justad tenkt til å hvile på laurbærene.

– «Riv i hjertet» var en bra start, men jeg kjenner at jeg har enda mer å gi. Jeg er sulten på å lage noe mer. Jeg går jo ofte og spiller inn taleopptak, eller skriver linjer på mobiltelefonen. Jeg får bare ikke tid til å gjøre det ferdig. Så til høsten skal jeg trekke meg litt tilbake noen måneder og jobbe med neste album. Være litt i fred. Kanskje jeg reiser bort. Kommer meg litt vekk.

Les også: Sondre Justad er jentenes nye favoritt

TAR LITT FRI: Justad har mange tanker rundt de neste låtene og hans neste album, men han trenger å trekke seg litt unna for å få det ned på papiret. Her er han under VG-listeshowet på Rådhusplassen i juni. Foto: Mattis Sandblad VG

Ikke nytt kjærlighetsalbum

«Riv i hjertet» var litt av et kjærlighetsalbum - men det blir nok ikke det neste.

– Det telefonen er full av nå er mer eksistensielle spørsmål. Hvem er jeg? Hva vil jeg på jorden? Og så er det litt preget av all elendighet som skjer i verden. Så får vi se hva det blir til av musikk.

Men først ut er Trondheim og VG-lista. Den første gangen Justad sto på scenen foran en stor folkemengde var under VG-lista i Sortland. Han gjentok suksessen i år, og det var knapt et menneske som ikke sang med under «Riv i hjertet». I kveld gjentar han det samme - dog på en mindre scene - men ikke med mindre entusiasme fra 25-åringen selv.

– Det ligger til rette for at det blir tidenes fest med super-sommer og masse bra artister. Det er rått å få være med og spille min låt foran så mye folk. Det synes jeg fortsatt er stas.

Mer om

 1. VG-Lista Topp 20
 2. VG-lista
 3. Norsk musikk
 4. Festival

Flere artikler

 1. 13.000 badet i sol under VG-lista

 2. Sondre Justad tar lang pause

 3. Forbes spår at norske Dagny blir popstjerne

 4. Dagny etter braksuksessen: – Litt skummelt å slippe neste låt

 5. I 2007 ble hun «Årets ansikt», nå prøver Dagny å slå gjennom i USA

Fra andre aviser

 1. – Jeg fikk ikke snakke på flere uker. Jeg måtte lære meg å lytte.

  Bergens Tidende
 2. Dagny fikk klar beskjed: «Hvis du skal opp med Karpe og de største i Norge, er det én ting du må få orden på.»

  Aftenposten
 3. Nei, Halse. Det er ikke merkelig å kritisere oljebransjen for å sponse kulturlivet | Hasse Farmen

  Aftenposten
 4. Det er merkelig å kritisere at oljebransjen sponser kulturlivet

  Aftenposten
 5. Yulin matfestival: Vi nordmenn er offer for den samme kulturelle smørja

  Aftenposten
 6. Kjemper om spillejobb

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder