ÅPENHJERTIG: - Psykisk lidelse blir ofte tiet i hjelp, men det er den verste måten å takle det på. Alt må snakkes om, sier Erlend Bratland når VG møter ham i Oslo. Foto:Jan Petter Lynau,VG

MGP-Erlend: – Har aldri fått forklart godt nok hva som skjedde

Nedturen  * Har aldri møtt pappa  * Lei av å snakke om legningen

Erlend Bratland (23) er ikke redd for MGP-sirkuset, selv om hans første møte med musikkonkurranser på TV endte i en stor psykisk nedtur.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Facebook - Log In or Sign Up

Syv år har gått siden Bratland som 16-åring vant den aller første runden av «Norske Talenter», sikret seg platekontrakt og toppet VG-lista med «Lost» og «Still Water». Albumet «True Colors» klatret til andreplass. Bråstoppen som fulgte i 2010, har vært tema i mange medier siden. Bratland taklet ikke berømmelsen.

– Jeg har aldri fått forklart godt nok hva som skjedde – hvordan smellen var, sier en åpenhjertig Bratland til VG.

– Men jeg klarte ikke å gjøre musikk lenger. Jeg maktet ikke å reise rundt og stå på scenen. Det ble bare altfor mye. Det er noe som heter at det er lettere å tåle nedtur enn suksess – og det stemmer. Jeg levde i en boble jeg ikke hadde lyst til å være i, men som jeg følte jeg måtte være i likevel. Det var en helt syk tid.

Satte ikke pris på noe

Etter talentseieren var Jan Fredrik Karlsen manager for Bratland.

– Det var en stor energi som ville ha meg opp og frem, og det forstår jeg. Det er jobben deres. Men jeg ga meg altså – på vei opp – mens jeg hadde alle disse mulighetene. Plutselig klarte jeg ikke å sette pris på noe og ble flatere og flatere i alle intervjuer. Ikke alle skjønte at jeg valgte å stoppe opp, og jeg har selvsagt forståelse for at det ikke var en fryd for dem som hadde lagt masse ressurser i Erlend Bratland som varemerke. Folk ville gjøre meg til et pop-ikon, men jeg ville bare stå og synge ballader.

– Mange betraktet deg som skjør på den tiden. Er du skjør?

– Det var veldig sånn det ble lagt frem, og den letteste utveien var å spille med. Da unngikk jeg flere spørsmål og fikk være i fred. Men selv om jeg ikke vil beskrive meg som spesielt skjør hverken da eller nå, så var jeg utmattet, deprimert og veldig langt nede.

Droppet ut av skolen

Bratland flyttet fra Kvinnherad til Haugesund da han var ni. Han hadde nettopp begynt på videregående skole da «Norske Talenter» startet. På grunn av flytting til Oslo, mye jobbing med musikk og mangel på motivasjon for skole, klarte han ikke å fullføre.

MELANKOLIKER: Erlend Bratland mener melankolien gjør ham til en bedre kunstner. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– Er det en ting jeg aldri ville vært igjen, så er det 16 år. Jeg måtte slutte på skolen. Siden jeg ikke viste meg der, hadde ikke lærerne grunnlag for å sette karakterer. I stedet tok jeg et privat halvårsstudium for å bli frisør og deretter læretid. Altså har jeg null studiekompetanse. Hvis jeg vil bli noe annet, så må jeg gå på skole igjen. Men jeg er absolutt ingen skoletype. Det interesserer meg ikke å sitte foran en pult og skrive, sier Bratland, som i dag bor i Tønsberg og jobber som frisør på si.

Aldri møtt pappa

Bratland skriver låter om eget liv, men har aldri før hverken snakket om eller sunget om det faktum at han ikke kjenner faren sin.

– Jeg går ikke rundt og tenker på faren min. Det ville være som å savne noe man aldri har hatt, forteller han.

FRISØR: Erlend Bratland som frisørlærling i Bergen i 2011. Jobben er ett av verktøyene som hjelper ham å fungere godt i hverdagen. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Artisten har støtte fra hele familien når han lørdag konkurrerer i Melodi Grand Prix. Bratland heies frem av mor, bror, bestemor, tante, onkel, fettere og kusiner hjemme i Kvinnherad.

– Vi er sammensveiset, og alle er der for å ivareta meg. Men noen far har jeg ikke. Han har aldri vært inne i bildet. Det er bare sånn det er.

Var nysgjerrig

Bratland aner ikke selv hvem faren er. De har aldri møttes.

– Men han vet absolutt at jeg eksisterer. Mange andre vet også at han er faren min. Det var kanskje en liten periode der jeg selv var litt nysgjerrig. De fleste andre hadde jo en pappa. Men det er ikke et sårt tema for meg. Om det å vokse opp uten en far har preget personligheten min? Tja, kanskje litt. Jeg vet ikke. Jeg er melankoliker, men jeg tror ikke det er på grunn av det. Det er nok medfødt.

Bratland utelukker ikke at han kan komme til å bli nysgjerrig på faren igjen i fremtiden.

– Kanskje får jeg lyst til å finne ut mer, men jeg er ikke interessert i kontakt. Hvorfor skulle jeg søke kontakt med en fremmed mann som jeg ikke kjenner på noen måte, og som heller ikke betyr noe for meg? For meg er ikke blod tykkere enn vann. Jeg er fornøyd med den familien jeg har og mangler ingenting.

23-åringen skriver låter basert på egne erfaringer og hendelser rundt dem han er glad i. Teksten til MGP-sangen «Thunderstruck» (se video nederst i artikkelen) handler om å være ung og ikke finne sin plass, men også om å vokse og finne selvtilliten. Det er en følelse sangeren kjenner seg godt igjen i. Men noen låt om faren har han aldri skrevet.

– Det kommer jeg sikkert ikke til å gjøre heller.

2009: Erlend Bratland under Odalsfesten i 2009. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

Eneste åpent homofile

«Thunderstruck» handler om 13 år gamle Erlend. Det var da han var på den alderen at han fortalte venner, familie og klassen at han var homofil, og det var på den tiden han begynte å sminke seg og farge håret.

– Selv om det var et par andre som også kledde seg som meg, så var det et ensomhetsmoment. Jeg var den eneste åpent homofile på skolen og i tillegg litt usikker på meg selv. Da blir jo andre usikre også.

Bratland er takknemlig for klasseforstanderen han hadde på ungdomsskolen.

– Hun var et veldig forståelsesfullt menneske. Vi hadde mange gode samtaler, og det var kjempeviktig.

RØDTOPP: Erlend Bratland under Spellemannprisen i 2009. Foto:Espen Braata,VG

Sjokkert over spørsmål

23-åringen forklarer at legningen alltid har vært uproblematisk og aldri hemmelig. Han ble derfor svært overrasket da han i 2010 fikk direkte spørsmål fra «God Kveld Norge» - som resulterte i overskrifter i mange medier, deriblant VG: «Erlend står frem som homofil».

– Der satt jeg med løs-vipper, øyenskygge og hele stasen, og så spør de om det? Jeg ble så sjokkert. «State the obvious», liksom.

– Nødvendig å snakke om

Aller helst skulle Bratland, som har hatt «hemmelig» kjæreste i et halvt år, ønske at legningen ikke var et tema.

– Men det er en nødvendighet å snakke om. Det er mange der ute som ikke har kommet dit jeg er. Derfor er det fint å ha en stemme. Det er gull verdt å hjelpe. Hvis jeg vinner MGP, vil jeg være tro mot meg selv. Jeg skal være helt ærlig om at jeg er homo. Det er forferdelig at man skal drive heksejakt på homofile. For oss i den vestlige verden er det helt uvirkelig hva enkelte andre land driver med - vold og dreping. De hiver folk av hustakene fordi de er dømt som homofile. Vi lever i en verden som virkelig hadde trengt å våkne opp.

Ble truet

Bratland har selv aldri følt seg mobbet.

– Kanskje noen har prøvd å mobbe meg, men det har prellet av. En gang iblant kommer det en slibrig melding på Facebook, men det bryr jeg meg ikke om. Hvis noen en sjelden gang skriker jævla homo til meg på gaten, så går det inn det ene øret og ut det andre. Men jeg har opplevd å bli truet én gang. Det kom tre gutter bort og sa at de skulle ta meg. De gjorde ikke det, men det var skremmende.

PÅ OPPTUR: Erlend Bratland som fersk popstjerne i 2008 – mens han spilte inn debutalbumet. Foto:Magnar Kirknes,VG

Mobbing er et tema som engasjerer Bratland sterkt.

– Problemet har eskalert så sinnssykt mye de siste årene med sosiale medier. Folk er så stygge mot hverandre på nettet. Foreldre bør virkelig ta tak i barna sine. Det du skriver over et tastatur, skal du også tørre å si rett til en person og mene det.

Selv opplever han responsen på sosiale medier som nesten utelukkende positiv.

– Det virker som om folk liker at jeg er tilbake igjen.

Ros fra kjendisblogger

Blant dem som er fornøyd med comebacket, er Perez Hilton (36), den amerikanske kjendisbloggeren som i 2008 utpekte Erlend til sin norske dobbeltgjenger. «Jeg er glad for at Erlend er tilbake på musikkarenaen», skriver bloggikonet med henvisning til «Thunderstruck»-videoen.

– Det er gøy, men jeg har aldri møtt Perez Hilton eller vært i kontakt med ham, sier Bratland.

MED MAMMA: Erlend Bratland med mamma Kjerstin Bratland etter TV-seieren i 2008. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Ingen Conchita

23-åringen er ikke redd for å hoppe inn i MGP-sirkuset.

– Jeg føler at vi tar vare på meg som artist og mitt uttrykk, selv om bilder med fellesjubling og sånn fortsatt ikke er min greie, ler han.

Han smiler også av sammenligningen med fjorårsvinneren, østerrikske Conchita (26).

– Mange har hengt seg opp i det med skjegg og sminke. Jeg blir ikke fornærmet over det, men det er ikke noe Conchita over meg og mitt show.

– Hvor trygg er du på at du ikke skal gå på en ny psykisk smell?

– Uansett hvor populær jeg ville blitt ved å vinne Eurovision, så hadde jeg klart å bevare bakkekontakten. Jeg har ikke gått til psykolog, men livet har lært meg verktøyene jeg trenger.

Slik endret «Norske Talenter»-Erlend stil

JURYEN: Erlend Bratland med Jan Fredrik Karlsen, Mia Gundersen og Thomas Giertsen etter «Norske Talenter»-finalen på TV 2. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

Terningkast på alle MGP-låtene

Manager: – Fantastisk reise

Daniel Hamnes har vært manager for Bratland i snart tre år.

– Første gang jeg fløy Erlend til Oslo, møtte jeg en usikker gutt, som ikke var helt sikker på neste trekk i karrieren. Sakte, men sikkert har vi sammen funnet veien for Erlend. Denne reisen har vært fantastisk, og jeg tror ikke at det hadde vært mulig å få en bedre arena for Erlend å gjøre sitt ultimate comeback på enn MGP-scenen, sier Hamnes til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder