TUNGE KATEGORIER: Spesielt hyggelig er det at både Röyksopp og Jarle Bernhoft er nominert i «tunge» kategorier, noe som tyder på at tålmodig og målrettet jobbing på det amerikanske kontinentet bærer frukter. Begge navn har dessuten vakt positiv oppsikt hos amerikanske kritikere, mener VGs musikkekspert. Foto: ,

Grammy-nominasjonene: - Dette er stort og viktig

– Når det kommer til musikkpriser blir det ikke større.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det sier musikkekspert og tidligere programleder for NRK-programmet Lydverket, Asbjørn Slettemark til VG etter at det fredag ble klart at hele fem nordmenn er nominert til årets Grammy Awards.

Sammen med Røyksopp og Jarle Bernhoft, er også Morten Lindberg nominert i kategorien beste produsent i klassisk musikk og Torbjørn Dyrud nominert under beste kor. Thomas Dybdahl ble nominert i kategorien best sammenskrudde album for albumet «What's Left Is Forever».

STORT: - Det er klart at dette er stort for de norske artistene som er nominert. Særlig for de som opplever nominasjonen for første gang, sier Vivi Stenberg som er musikkansvarlig Melodi Grand Prix (MGP) Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Vi har alltid vært bortskjemte med Grammy-nominasjoner i de klassiske kategoriene, men i pop-kategoriene har de vært nær fraværende inntil nå. Spesielt hyggelig er det at både Röyksopp og Jarle Bernhoft er nominert i «tunge» kategorier, noe som tyder på at tålmodig og målrettet jobbing på det amerikanske kontinentet bærer frukter. Begge navn har dessuten vakt positiv oppsikt hos amerikanske kritikere, sier VGs musikkekspert Stein Østbø.

Vivi Stenberg, musikksjef i Melodi Grand Prix og tidligere redaktør for Lydverket, er også tydelig på at når det gjelder muskkprisnominasjoner, så blir det ikke større enn Grammy.

– Det er klart at dette er stort for de norske artistene som er nominert. Særlig for dem som opplever nominasjonen for første gang. Men når vi ser hvem som er nominert, så holdt jeg på å si det skulle jo strengt tatt bare mangle, sier Vivi Stenberg.

MEST PROFILERT: - Grammy er den mest profilerte prisen i verden, samt den prisen som brukes mest aktivt for å fremme en artistkarriere, sier Asbjørn Slettemark. Foto:Frode Hansen,VG

Slettemark påpeker at Grammy er den mest profilerte musikkprisen i verden.

– Det er den prisen som brukes mest aktivt for å fremme en artistkarriere. At norske artister nå også blir nominert i popkategoriene i tillegg til klassisk og lyd viser at det er noe stort på gang for norsk populærmusikk i USA, sier Slettemark som minner om at mange artister og bransjefolk har jobbet hardt og lenge for å få til suksess «over there».

- Det er stas å bli sett og hørt i større grad i utlandet, sa Svein Berge i Røyksopp til VG fredag.

Røyksopp har for øvrig vært nominert til Grammy en gang tidligere.

Stein Østbø mener at en Grammy-nominasjon naturlig nok at interessen rundt de nominerte øker.

VIKTIG: En Grammy-nominasjon gjør selvfølgelig at interessen rundt ditt eget navn stiger, og sånn sett er nominasjonene svært viktige for både Röyksopp og Jale Bernhofts karrierer spesielt i USA, sier VGs musikkekspert Stein Østbø Foto:Nils Bjåland,VG

– Sånn sett er nominasjonene svært viktige for både Röyksopp og Jarle Bernhofts karrierer spesielt i USA. Også nasjonalt har vi grunn til å være stolte av disse to prestisjetunge nominasjonene. Röyksopp har alltid kjempet seg frem med egne midler, men i Bernhofts tilfelle er nominasjonen også resultatet av en mer fokusert satsing fra eksportorganisasjonen Music Norway - den viser at satsning på musikkeksport så absolutt kan lønne seg. Et Music Norway med fingerspissfølelse for det amerikanske markedet kan vise seg å være essensielt for norske artister i USA, slik det delvis også har vært for Nico & Vinz, sier Østbø.

Vivi Stenberg håper for den samlede norske musikkbransjen at disse Grammynominasjonene brukes som inspirasjon.

– Röyksopps suksess viser jo at er man best i klassen så blir det anerkjent og lagt merke til. Mens Bernhofts nominasjon i kategorien R & B er resultatet av målbevisst og hard jobbing i det amerikanske markedet, et marked det bare for noen år siden var opplest og vedtatt at var vanskelig å få innpass i, sier Stenberg.

For produsent Morten Lindberg er årets Grammy-nominasjon den 18. i rekken siden 2006. Så sent som i fjor ble han nominert til Grammy i hele tre klasser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder