FRA LØKKA TIL STATENE: Nico & Vinz lever ut drømmen på amerikanske hitlister og er blant få høyprofilerte artister, både i USA og i Norge, som har våget å uttale seg kritisk om den ferske Gaza-konflikten i sosiale medier. Foto: Warner Music Foto: ,

Kommentar: Det fordømte omdømmet

Den siste uken har vist at Nico & Vinz ikke trenger et
norsk PR-byrå for å nå toppen i USA.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Da VG viderebrakte norske omdømme-eksperters advarsler om å neglisjere sitt hjemland tidligere i uken, var ikke kollegene til Nico & Vinz sene på avtrekkeren, deriblant Sondre Lerche og Maria Mena som henholdsvis lurte på om PR-byråene kunne trenge en kommunikasjonsrådgiver og anklaget pressen for å bygge opp Nico & Vinz for deretter å bryte dem ned.

Mena bør lese avisen bedre – det er omdømme-ekspertene som uttaler seg, ikke VG – mens Lerche har et klart poeng. Likevel skal de to – samt Karpe Diems Chirag Patel – være forsiktige med reaksjonene. For sosiale medier gir offentlige personer som disse både kraft og påvirkning til å bedre sitt eget omdømme, bare man velger sine saker med omhu.

I dette tilfellet var det ikke vanskelig å være politisk korrekt ved å slå tilbake på de såkalte omdømme-ekspertene. Andre saker kan være mer intrikate med hensyn til sitt eget profesjonelle omdømme.

Akkurat nå foregår det en interessant omdømme-debatt i USA knyttet til sosiale medier i forbindelse med uhyrlighetene som skjer i Gaza. I et land der det finnes sterke jødiske interesser i toppen av både musikk- og filmbransjen er Israel/Palestina-konflikten ekstremt sensitiv. De amerikanske omdømme-ekspertenes klare råd til sine stjerneklienter; hold deg langt unna politiske uttalelser her!

Likevel opprettet Rihanna hashtag'en #FreePalestine på Twitter. Som raskt ble slettet, trolig etter at hennes egne omdømme-eksperter hadde hvisket henne i øret hva konsekvensene kunne bli.

TRAKK TWEET: Rihanna opprettet hashtag'en Free Palestine på Twitter, men fjernet den fort. Fordi hennes eget omdømme-hoff advarte henne mot hvilke karrierekonsekvenser et slik politisk standpunkt kunne medføre? AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Foto:Gabriel Bouys,Afp

Derfor er det forbausende tyst rundt denne konflikten fra artisthold. Veteraner som Eddie Vedder og Roger Waters kommer unna med sine fordømmelser, men av høyprofilerte, kommersielle superstjerner, som ennå ikke har fremtiden bak seg, er det kun Rihanna og Alicia Keys' ektemann, superprodusenten Swizz Beatz, som har kastet fra seg munnkurven.

De fleste tør ikke involvere seg i en så sensitiv politisk sak som kan få konsekvenser for deres egen karriere.

Det er sikkert en grunn til at det er ganske stille om akkurat denne konflikten i sosiale medier hos norske artister også.

Eller helt stille er det ikke. De er norske, de er høyprofilerte både i Norge og USA og de har ikke fjernet følgende tweet:

«Can't even enjoy the football game with all that's going on in Gaza. Feels wrong to enjoy anything after seeing how they suffer #JUSTWRONG».

De er selvfølgelig Nico & Vinz. Med omdømmet intakt på alle måter.

STEIN ØSTBØ

http://instagram.com/p/qgpQN6ReM_/

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder