ÅPENHJERTIG: Hanne Sørvaag har bestemt seg for å vise mer av sitt sanne jeg. Her hjemme i sin nye leilighet i Oslo sentrum. Foto: Trond Solberg VG

Hanne Sørvaag: – Vondt å dele det som er sårt

Terapien * Kjærlighetssorgen * Skal skrive bok

Hanne Sørvaag (36) skjuler mye bak den blide, «happy-single»
fasaden – deriblant solide nedturer og mange år med psykologhjelp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Booking - Hanne Sørvaag

Riktignok handler mange av Sørvaags låter om knust kjærlighet, men popstjernen har likevel alltid et stort smil om munnen – virker det som. Men sannheten er at Sørvaag, nå aktuell med sitt sjette album, har vært redd for å slippe folk for tett på.

– Jeg har fått ut mye sårhet og melankoli i tekstene mine. Samtidig har jeg fremstått ganske ensidig, litt som en tegneseriefigur, som bare er blid og glad. Sånn er det jo ikke, forklarer en sjeldent åpenhjertig Sørvaag overfor VG.

I kjelleren

Nå er hun klar for å vise mer enn den smilende sangeren, den sprudlende «The Voice»-dommeren og energiske «Skal vi danse»-vinneren. 36-åringen er lei av å bevare fasaden hun har tviholdt på hele livet.

– Jeg har bare åpnet opp til et visst punkt, sikkert fordi det har vært litt for vondt å dele det som er sårt. Men det er faktisk sånn at jeg iblant blir overmannet av noe som fører meg «bang» i kjelleren.

Helt fra hun var liten har Sørvaag fått bekreftelser på at «det er så greit med henne, som alltid er så blid og lett å ha med å gjøre».

– Fortsatt er det instinktet mitt, så jeg jobber med å tørre å vise hva jeg føler. Men det er mye skumlere. Jeg har en hjerne som kverner på alt mulig av triste og skumle scenarioer. Smilet er en flukt, forteller Sørvaag og opplyser at hun har gått til psykolog i årevis og gjør det fortsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRIVES: Hannes to-etasjes loftsleilighet er fra 1800-tallet. Hun kjøpte den i september i fjor. Foto: Trond Solberg VG

I perioder har hun brukt mer penger på terapi enn hun har tjent.

– Det har vært helt nødvendig for å holde ut i denne bransjen med all konkurranse og press. Så vanskelig har det vært for selvfølelsen at jeg noen ganger ikke har visst hvordan jeg skal komme meg opp av kjelleren.

Fikk en trøkk

Den første store smellen kom for elleve år siden, da Sørvaag studerte i Sverige.

– Til da hadde jeg overlevd på min positive innstilling, men plutselig mistet jeg fotfestet og fikk en trøkk i trynet. Realiteten innhentet meg, og jeg trodde alt var over. Jeg hadde mistet platekontrakten og brutt med booking-agenten. Jeg satt i en loftsleilighet i et nedsnødd Nord-Sverige og følte meg som et null – at ingen trodde på meg. Alt var mørkt og håpløst, betror Sørvaag.

Men til og med da skjønte ikke omgivelsene hvor tungt hun hadde det. De så bare smilet. Da en ganske pengelens Sørvaag oppsøkte svenske «Vårdcentralen» i håp om å få utgiftene til terapi dekket, fikk hun beskjed om at hun ikke kvalifiserte.

I dag klarer hun å smile av det.

– Jeg ble tvunget til å innse at det ikke var synlig for andre hvordan jeg egentlig hadde det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVSLAPNING: Hanne har innredet et eget rom i leiligheten som hun bruker til yoga. Foto: Trond Solberg VG

Husker du? Hanne Sørvaag sier unnskyld

Gradvis kom sangeren til hektene, flyttet til Stockholm og fikk låtskriverkontrakt. Men det førte henne inn i en ny, vond spiral.

– Det var en tid med rovdrift, som i 2007 endte med at jeg ringte manageren min og sa at «jeg kommer aldri til å skrive en låt igjen». Jeg hadde ikke noe liv. Låtene mine var mer berømte enn meg, og jeg satte meg selv i skyggen.

Sørvaag muret seg inne i leiligheten i Stockholm og tilbrakte tre uker i pysjen før hun igjen tok kontakt med manageren.

– Han ga meg tiden jeg trengte og hadde heldigvis ikke avlyst alle jobbene mine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJÆR EIENDEL: Hanne Sørvaag med jukebox-en hun synger om i den snart tre år gamle låten «Shiny Jukebox». Her spiller hun gjerne sine egne låter. Foto: Trond Solberg VG

Låtskriveroppdrag for MGP førte Sørvaag tilbake til Norge. Det som var ment å bli en midlertidig stopp i hjemlandet, har blitt permanent. Popartisten er for lengst ute av skyggen fra sine egne låter. Og hun har innsett at hun må betale for psykolog selv.

– Det er en investering på lang sikt, særlig når man er i en overfladisk bransje som dette. Det er lett å springe fra seg selv, men man blir ikke fornøyd på innsiden, forteller Stavanger-artisten, som har mer å rutte med i dag enn for noen tilbake. VG møter henne hjemme i nyinnkjøpt leilighet i Oslo sentrum.

STOLTE: Hanne Sørvaag og danseinstruktør Egor Filipenko etter seieren i «Skal vi danse» i 2012. Foto: Espen Braata VG

Stolt av uretusjert kropp: Se bildene

Duettplate

I forrige uke lanserte hun albumet «Featuring» – en duettsamling av nye og eldre låter. Der har hun med kjente artister som Wenche Myhre, Unni Wilhelmsen, Knut Reiersrud, Amund Maarud og Peter Howarth. Dette har hun blogget mye om.

– Jeg var litt usikker på om de ville stille, nettopp fordi jeg har en tendens til å ta fokus vekk fra musikken, sier Sørvaag og sikter ikke minst til mange år med endeløse artikler og spekulasjoner rundt kjærlighetslivet sitt.

– Hanne er singel, kanskje ikke singel, derfor er hun singel, hvorfor er hun singel, hvordan er det å være singel… Det har ingen ende, forklarer 36-åringen oppgitt.

Vanskelige forhold

Den nye låten «Why I Mess it Up» er en reaksjon på nettopp det. «I’m not the girlfriend kind», synger Sørvaag.

Men det er ikke helt sant.

– Jeg håper og tror jo at jeg er det. Men kanskje ikke alles «girlfriend kind», forteller Sørvaag og betror at forhold ofte kompliseres av at det oppstår konkurranse og usikkerhet.

– Jeg tror folk er blitt helt ko-ko. Plutselig begynner de å oppføre seg rart, og jeg skjønner ikke hvorfor, sier hun.

Fikk klesslakt: – Synd man ikke får terningkast av de streite gutta

TI ÅR SIDEN: Hanne Sørvaag i Arendal I 2006, da låtene hennes hadde begynt å herje på utenlandske hitlister. Men det var en tøff tilværelse. Foto: KJELL INGE SØREIDE

For tiden har hun ingenting på gang, forsikrer hun. Men det hender hun dater.

– Men ikke med alle mulige, som jeg gjorde en stund. Jeg holder meg mye for meg selv. Men ser jeg muligheter for kjemi, så kan det være at jeg gir det en sjanse.

– «The Bad One´s The Best One», synger du på den nye plata. Faller du for feil type menn?

– Det er den irriterende greia der. Vi jenter er litt bortskjemt ved at guttene er medgjørlige. Vi vil jo kjempe litt, og derfor er det lett å falle for en som gir spenning. Selv har jeg nok ofte falt for feil menn.

Gammel kjærlighet

For 11 år siden ble Sørvaag forlatt av kjæresten. På spørsmål om denne kjærlighetssorgen fortsatt sitter i, svarer hun:

– Vi hadde bare vært sammen i et halvt år, men ingenting er som den første gangen. Jeg lurer på om jeg ga bort hjertet mitt og aldri helt fikk det tilbake. Man blir litt redd for å kaste seg ut i det igjen. De viktigste låtene mine baserer seg på dette. Selv om jeg i dag kanskje ikke tror det skulle blitt oss, gjorde det veldig sterkt inntrykk. Den gangen var jeg klar for bryllup i Las Vegas – noe jeg aldri har vært siden.

– Vet han selv at du sikter til ham, hvis han leser dette?

– Han vet veldig godt at det er ham jeg snakker om, ler Sørvaag og legger til:

– Jeg har alltid drømt så stort, men nå har jeg gravlagt de umulige forventningene i tilværelsen.

Skrev kronikk: «Hadde vært åpent lesbisk om det var sånn»

August og september skal Sørvaag tilbringe i New York og Nashville. Der venter yoga, avkobling og låtskriving – men også noe helt nytt.

– Jeg skal skrive bok! Om hva, vet jeg ikke ennå, men det er altså noen som ønsker å gi ut bok med meg. Så det blir meg, en laptop og en yogamatte, ler hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder