- GAMLE I HODET: - Vi har tidvis følt oss som pensjonister fanget i unge kropper, forteller Röyksopps Torbjørn Brundtland (35) og Svein Berge (34) - klare med platen «Senior». Foto: Scanpix

- GAMLE I HODET: - Vi har tidvis følt oss som pensjonister fanget i unge kropper, forteller Röyksopps Torbjørn Brundtland (35) og Svein Berge (34) - klare med platen «Senior». Foto: Scanpix

Röyksopp: - Flaut å snakke om dop

BERGEN (VG) De har anbefalt opiumspipe som tilbehør til sin nye plate. Singelen heter «The Drug». Men Röyksopp vil ikke snakke om dop og rus.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Bare å si ordet rus gjør meg forlegen, det er et så belastet ord. Det er så klamt å snakke om, det er som å spørre om vi praktiserer analsex. Hva skal man svare på det? spør Svein Berge (34), når VG møter ham og makker Torbjørn Brundtland (35) for å snakke om deres kommende plate «Senior».

VG Nett-leser:«Deilig chill plate som funker fint som fint som motvekt til Junior»Si din mening!

Låtene på platen bærer navn som «The Drug» og «The Alcoholic», og referansene til dop og rus er mange - også i duoens egen omtale av låtene i et langt presseskriv.

Les anmeldelsen:Mellomeuropeisk drama

Til BBC fortalte Berge at platen helst burde nytes med en opiumspipe i hånden.

Tiårets beste

- Er platen et oppgjør med deres forhold til rus?

- Vi bruker rus som et symbol, mer enn at det peker så mye på livene våre, eller livene til folk vi kjenner, presiserer Brundtland.

- Du står fritt til å tolke det slik du selv vil. Folk får lese mellom linjene, sier Berge.

Selv betegner elektronikaduoen sin nye plate som et introvert og mørkere søsken av fjorårets «Junior».

- «Junior» er den utadvendte, energiske, tilgjengelige og vokaldrevne - mens «Senior» er det tilbaketrukne, mørke og instrumentale, forklarer Berge, som mener platen er for spesielt interesserte.

- Vi gjør dette for vår egen del, uten noen tanke om at det skal nå ut til flere andre enn de som er interessert i det vi driver med, forteller han.

Hvem er de?

De er snart gått ti år siden de to kameratene fra Tromsø slo gjennom med suksessplaten «Melody A.M.» - som lå hele 61 uker på VG-lista, og ble kåret til tiårets beste norske album i VG. Likevel vet man svært lite om hvem de to er, når de ikke står på scenen eller leverer prisbelønt musikk fra studio.

- Hva gjør dere når dere ikke er Röyksopp?

- For oss er Svein og Torbjørn Röyksopp, det er ikke noe artisteri eller roller vi tar på oss. Vi er de vi er, smiler Berge.

Begge viker vennlig unna spørsmål om kone og barn, og om de lever som «vanlige familiefedre» til hverdags.

- I individualismens tegn er det vanlig å påberope seg å være så spesiell, jeg tror ikke vi skryter på oss hverken den ene eller den andre rollen. Vår drivkraft er nysgjerrighet, og det å gjøre ting vi ikke har gjort før så er det naturlig å prøve seg i andre roller.

- Som papparollen?

- Jeg hadde tenkt å si samurai. Torbjørn er en slags smed, sier Berge lurt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder